Nyt se on varmaa: MyPan lisenssille helpottava sinetti — Saviniemessä pelataan ensi kaudella jalkapallon Ykköstä

MyPan puheenjohtajan Mika Kaletonin mukaan epätietoisuus sarjatasosta ei ole vaikuttanut budjetin kasaamiseen kielteisesti. Seuralle tuttu Hasse Kallström vahvistaa myyntiosastoa helmikuun alussa.

Jussi Lopperi

MyPalla oli keskiviikkona vapaapäivä harjoituksista. Päävalmentaja Jukka Karjalainen harrasti Kouvolan Sanomien pyynnöstä ulkoilua tekemällä lumitöitä Saviniemen jalkapallostadionilla.
MyPalla oli keskiviikkona vapaapäivä harjoituksista. Päävalmentaja Jukka Karjalainen harrasti Kouvolan Sanomien pyynnöstä ulkoilua tekemällä lumitöitä Saviniemen jalkapallostadionilla.

Myllykosken Saviniemessä huokaistiin keskiviikkona alkuillasta hartaasti ja syvään kun tieto jalkapallon Ykkösen lisenssin varmistumisesta saapui MyPa-talolle.

— Saimme lisenssiasiaan huojentavan sinetin, kommentoi MyPan puheenjohtaja Mika Kaleton saatuaan tiedon asiasta Palloliitolta.

MyPalla ei myöskään ole hihassa sellaisia julkistamattomia pelaajasopimuksia, jotka olisivat riippuneen sarjatason varmistumisesta. — Mika Kaleton

Lisenssimenettelyn tässä vaiheessa tarkasteltiin seurojen taloutta, olosuhteita, urheilullista toimintaa ja oikeudellisia kriteereitä.

Kaletonin mukaan mitään suurta jännitystä ilmassa ei kuitenkaan ollut, sillä MyPassa on kuitenkin koko ajan tehty töitä ensi kautta varten sillä oletuksella, että paikka Ykkösessä aukeaa.

— Näin ollen MyPalla ei myöskään ole hihassa sellaisia julkistamattomia pelaajasopimuksia, jotka olisivat riippuneen sarjatason varmistumisesta, kertoi Kaleton.

Palloliiton lisenssikomitea piti tiistaina kokouksensa, jossa käsiteltiin muun muassa MyPan lisenssihakemusta jalkapallon Ykköseen.

Keskiviikkona komitea joutui pitämään ylimääräisen sähköpostikokouksen.

— Viivästys johtui päätöksentekoon liittyvästä teknisestä asiasta. Tähän ei sisältynyt dramatiikkaa. Tämä oli pieni asia, mutta halusimme tarkistaa pari faktaa ja varmistaa, ettei päätöksiä tehdä väärillä tiedoilla, Aitkoski kommentoi.

MyPa teki lisenssihakemuksen sen jälkeen, kun selvisi, että Jalkapalloliigasta pudonnut PS Kemi ei pysty pelaamaan Ykkösessä huonon taloustilanteensa takia.

Ykkösen karsintoihin menneellä kaudella edennyt MyPa oli Ykkösen täydennysmenettelyssä ensimmäinen joukkue. MyPan lisäksi Kakkosen joukkueista lisenssihakemus pyydettiin niin ikään karsinnoissa pudonneelta Kokkolan GBK:lta.

Budjetti kaksinkertaiseksi

MyPa oli valmistautunut kauteen koko ajan sillä oletuksella, että se pelaa Ykkösessä. Puheenjohtaja Kaleton sanoo, että budjetti on tarkoitus kaksinkertaistaa viime kaudesta, eli summa olisi 170 000 euroa.

Kaletonin mukaan epätietoisuus sarjatasosta ei vaikuttanut myyntityöhön kielteisesti.

— Jonkin verran on saatu mukaan uusia kumppaneita. Sopimukset tehtiin siltä pohjalta, että Ykköstä pelataan.

Helmikuun alussa MyPa saa lisää myyntivoimaa, kun seuran vanha tuttu Hasse Kallström tulee Kaletonin apuun. Kallström työskenteli MyPassa markkinointipäällikkönä vuosina 1998—2000. MyPasta hän siirtyi Jalkapalloliigan markkinointijohtajaksi.

Katja Juurikko, Katja Juurikko

Ensi kesänä Saviniemessä tuuletetaan Ykkösen maaleja.

Tällä hetkellä Kallström toimii myynninedistäjänä jääkiekon Liigassa pelaavassa Lahden Pelicansissa.

Kymmen joukkueen Ykkönen

Ykkösessä pelataan kymmenen joukkueen kolminkertainen sarja, jonka voittaja nousee suoraan liigaan. Toiseksi sijoittunut joukkue karsii paikasta liigaan kaksiosaisessa karsinnassa liigan 11. sijoittuneen joukkueen kanssa.

Sarjan viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa Kakkoseen. Ykkönen laajenee 12 joukkueen sarjaksi kaudelle 2020. Kakkosesta nousee aiemman kahden joukkueen sijasta kolme joukkuetta.

Kaletonin mukaan MyPa sijoittuu budjettivertailussa häntäpäähän. Osalla seuroista jo pelkkä pelaajabudjetti on suurempi kuin MyPan kokonaisbudjetti.

— Lisenssihakemusta tehdessä mietitytti eniten talous. Muut osa-alueet meillä ovat kunnossa. Viime kauden ottelutapahtumat järjestimme jo ikään kuin harjoituksena Ykköstä varten.

Valmistautuminen sarjanousuun on näkynyt myös siinä, että MyPalla on koossa jo 16 pelaajasopimusta. Suurin osa niistä on jatkosopimuksia.

— Pelaajamme ovat kehittyneet hyvin vuosi vuodelta ensin Kolmosessa ja sitten Kakkosessa. Uskomme ja odotamme, että kehitys jatkuu vahvana Ykkösessä, jossa pelit ovat taas kovempia. Loikka Kakkosesta Ykköseen on toki pelaajille iso, Kaleton sanoo.

Viime kauden runkopelaajista pois lähteneitä ovat Simo Majander (RoPS), Kaan Kovanen (GrIFK) ja Esko Pesari (Turku, ei uutta seuraa). Opiskelut vaikuttivat kolmikon maisemanvaihdokseen.

Uuden tulemisensa jälkeen MyPa on mennyt tuloksellisesti melkoista haipakkaa: Kaudella 2017 Kolmosen lohkovoitto puhtaalla pelillä ja kaudella 2018 Kakkosen lohkovoittajana nousukarsintaan. Kaleton lupaa, että seura pitää maltin mukana.

— Taloudessa edetään kohtuudella niin, että on kuitenkin mahdollisuus pärjätä Ykkösessä.

23 kautta liigassa yhtäjaksoisesti

Myllykosken Pallo pelasi Jalkapalloliigassa yhtäjaksoisesti 23 kautta vuosina 1992—2014.

MyPa saavutti yhden mestaruuden, viisi SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia. Lisäksi MyPa voitti kolme kertaa Suomen cupin.

MyPa ei saanut talousvaikeuksiensa takia liigalisenssiä enää kaudelle 2015, ja helmikuussa 2015 seura ajautui konkurssiin.

Myöhemmin vuonna 2015 perustettiin MyPa-juniorit ry, joka jatkoi konkurssiin menneen seuran juniori- ja harrastetoimintaa.

Edustusjoukkueen MyPa kokosi uudelleen kaudelle 2017. Se sai Inkeroisten Purhan sarjapaikan Kolmosesta.

MyPa pelasi Kolmosessa tappiottoman kauden ja nousi lohkovoittajana Kakkoseen.

Ykkösen joukkueet kaudella 2019

AC Kajaani

EIF, Tammisaari

FC KTP, Kotka

FC Haka, Valkeakoski

Jaro, Pietarsaari

MuSa, Pori

MyPa, Kouvola

AC Oulu

TPV, Tampere

TPS, Turku

Kaudella 2018 MyPa voitti nousijajoukkueena Kakkosen lohkonsa ja eteni Ykkösen nousukarsintaan. Kaksiosaisessa karsinnassa Tampereen Pallo-Veikot nousi Ykköseen yhteismaalein 3—2.