Pohjoismaiden mestari ja kolminkertainen SM-mitalisti Valtteri Olin vakuuttavasti mestariksi Sotilasurheiluliiton kamppailupäivillä Utissa — Palvelusaika alkoi MM-kisoilla Kiinassa: "Kun muut olivat poistumiskiellossa, popsin kisareissulla kiinalaista safkaa ja join limua"

Katja Juurikko

Valtteri Olin (oikealla) päihitti Oskari Mäkisen Sotilasurheiluliiton kamppailupäivien judotatamilla.
Valtteri Olin (oikealla) päihitti Oskari Mäkisen Sotilasurheiluliiton kamppailupäivien judotatamilla.

Judon kaksinkertainen Pohjoismaiden mestari Valtteri Olin teki vakuuttavaa jälkeä keskiviikkona Uttihallissa. Olin voitti avoimessa painoluokassa kaikki ottelunsa Suomen Sotilasurheiluliiton kamppailupäivillä ja juhli ansaitusti voittoa.

— Päivä oli raskas. Taso oli täällä erittäin korkea. Olen tyytyväinen, että pystyin voittamaan omaa sarjaani ylempänäkin ottelevia judokoita, 20-vuotias Olin sanoi.

Olin aloitti varusmiespalveluksen lokakuussa Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa. Tuusulalainen sai pehmeähkön aloituksen, koska palveluksen ensimmäiset päivät sujuivat sotilaiden MM-kisoissa Kiinassa.

— Muut olivat vähän jo edellä. Tervehtimiset ja sotilasmerkit olivat aluksi haastavia, mutta nyt ne ovat jo paremmin hallussa. Sotilasmerkit taipuvat vänrikistä everstiin, 73-kiloisissa otteleva Olin hymähti.

— Vähän siellä kasarmilla oli sellaista katkeruutta havaittavissa. Kun muut olivat poistumiskiellossa, popsin kisareissulla samaan aikaan kiinalaista safkaa ja join limua.

Katja Juurikko

Puolustusvoimien valmennuksen päällikkö Jouni Ilomäki seurasi keskiviikkon tapahtumia tarkasti Uttihallissa.
Puolustusvoimien valmennuksen päällikkö Jouni Ilomäki seurasi keskiviikkon tapahtumia tarkasti Uttihallissa.

Lajitreeni vähemmällä

Valtteri Olin on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta niittää mainetta niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin tatameilla.

— Uran parhaana saavutuksenani pidän tämän vuoden Pohjoismaiden mestaruutta. Toinen voisi olla junioreiden Euroopan cupin pronssi Italiassa. Siellä voitin monta kovaa nuorten arvokisamitalistia, seitsemän matsia voittanut Olin kertasi.

— Itselläni on sellainen hassu tilanne, että olen voittanut kaksi kertaa aikuisten Pohjoismaiden mestaruuden, mutta aikuisten Suomen mestaruutta en kertaakaan.

Olin siirtyy tällä kilpailukaudella aikuisten sarjaan. Hänen mukaansa lajitreeni on jäänyt armeijan myötä vähemmälle.

— Ensi viikolla pitäisi alkaa kuitenkin normaali treenirytmi.

— Valmentajan kanssa olemme sopineet, että pyrimme kehittämään lajiominaisuuksia. Ensi vuodelle ei kisoja niin paljon tule, koska tässä on kaikenlaisia metsäleirejä ja muita. Uskomme, että pystymme nostamaan peruskuntoa ja voimaominaisuuksia paremmalle tasolle, sanoi Olin, jonka aamukammassa oli vielä keskiviikkona massiiviset 324 piikkiä.

Olin sanoi viihtyneensä kamppailupäivillä hyvin.

— Hienoa, että myös naiset ovat uskaltautuneet kamppailemaan. Hyvin järjestetty tapahtuma.

Katja Juurikko

Suomen sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo kertoi, että kamppailupäiville osallistuu tänä vuonna 180 urheilijaa.
Suomen sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo kertoi, että kamppailupäiville osallistuu tänä vuonna 180 urheilijaa.

Sotilaspaini vetää

Suomen Sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo seurasi kilpailutapahtumia tyytyväisenä Uttihallissa.

— Viime vuonna ajankohta oli haastava ja osallistujamäärä jäi vähän yli 100:aan. Nyt urheilijoita on 180. Parhaimpina vuosina on ollut yli 400 kilpailijaa. Se oli tosin sitä aikaa, kun palvelusrytmitys oli ihan toisenlainen.

— Logistisesti on ollut järkevä järjestää tällainen yhteinen tapahtuma. Liittona haluamme tuoda esiin sitä, että osallistumiskynnys olisi erittäin matala. Että esimerkiksi judokat voisivat lähteä rennosti painimolskille tai jopa nyrkkeilykehään kokeilemaan ihan toista kilpailulajia, Leppäsaajo kommentoi.

Leppäsaajon mukaan viime vuonna uutena lajiin mukaan tullut lukkopaini veti urheilijoita mukavasti puoleensa.

— Nyt se on kerännyt urheilijoita älyttömän hyvin. Kilpasarjassa on 19 painijaa ja harrastesarjassa 35. Lukkopaini on nouseva trendilaji.

— Numeraalisesti suosituin laji on sotilaspaini. Se on hyvin yksinkertainen säännöiltään. Tarkoitus on saada vastustaja ulos kehästä tai nousemaan ilmaan niin, etteivät jalat kosketa maata.

Katja Juurikko

Erkka Kari antoi tatamilla kaikkensa.
Erkka Kari antoi tatamilla kaikkensa.

Savolainen hurmasi

Leppäsaajo muistaa tapauksen, jossa maamme huippukuulamörssäri Arttu Kangas ja ensimmäisenä suomalaisena 23-vuotiaiden sarjassa kreikkalais-roomalaisen painin maailmanmestaruuden voittanut Arvi Savolainen kohtasivat toisensa sotilaspainissa.

— Ei siinä ollut kahta jakoa, kumpi sen vei. Savolainen taisi nostaa Kankaan ilmaan.

Savolainen oli kamppailupäivien tähti vuosi sitten Utissa.

— Savolainen osallistui kaikkiin lajeihin ja historiallisesti voitti kaikki lajit. Sitä ei ollut tapahtunut kuin kerran aikaisemmin kisojen historiassa. Savolainen voitti sisäsoudun, sotilaspenkkipunnerruksen, judon, tekniikkanyrkkeilyn, kreikkalais-roomalaisen painin, vapaapainin, vapaaottelun ja lukkopainin.

— Kyllä siinä näki otteista, että mihin tahansa lajiin hän osallistui, se keskittyminen oli sitä mitä se tuollaisella huippu-urheilijalla on.

Leppäsaajon mukaan sotilaspenkkipunnerrus on kamppailupäivien toiseksi suosituin laji.

— Siinä pitää nostaa oman painon verran penkistä niin monta toistoa kuin pystyy.

Katja Juurikko

Aku Salo (punainen) ja Jesse Niittymäki jakelivat iskuja tehokkaasti nyrkkeilykehässä.
Aku Salo (punainen) ja Jesse Niittymäki jakelivat iskuja tehokkaasti nyrkkeilykehässä.

Tapahtuma säilyy

Puolustusvoimien valmennuksenjohtaja Jouni Ilomäki piti näkemästään jälleen Utissa.

— Näen etuna, että tämä tapahtuma säilyy. Se tässä vähän huolettaa, kun tämä on näinkin pitkä tapahtuma ja keskellä viikkoa.

— Kamppailupäivien jatko juuri tällaisena vaikuttaa haasteellisena. Toivottavasti Sotilasurheiluliitto ja Puolustusvoimat pystyvät ratkaisemaan asian yhdessä, Ilomäki tuumi.

Ilomäki muistetaan omalla aktiiviurallaan seitsemänkertaisena vapaapainin Suomen mestarina, joka edusti maatamme Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1984 ja Soulin kisoissa vuonna 1988. Sotilaiden maailmanmestaruuden hän voitti vuonna 1991.

Kamppailupäivien järjestelyistä vastaavat Kouvolan varuskunnan urheilijat ja Utin jääkärirykmentti.