Viime ravivuosi oli kausalalaiselle valmentaja Matias Salolle menestyksekkäin – "On erityisen tärkeää, että vapaapäiviä on tarpeeksi"

Satu Pitkänen

Matias Salo Celebrity Lanen rattailla seuraa Com Miltonin ja Aada Salon askellusta. Perässä seuraavat Bean Coktail ja Maria Jäppinen.
Matias Salo Celebrity Lanen rattailla seuraa Com Miltonin ja Aada Salon askellusta. Perässä seuraavat Bean Coktail ja Maria Jäppinen.

Hevosen pitää pystyä elämään hevosen elämää. Tästä väitteestä harva on eri mieltä, mutta kaupungistuvissa olosuhteissa ja erityisesti kilpahevosten kohdalla sitä on joskus hankala toteuttaa.

Kausalassa sijaitsevalla Salo Stablella hevosten hyvinvointiin on kiinnitetty erityisesti huomiota.

Tiluksilla hirnuu parikymmentä huippuravuria, joista valtaosalle on taattu mahdollisuus ulkoilla lähes vapaasti vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta. Tallia laajennettiin parisen vuotta sitten. Suurin työ tuolloin tehtiin henkilökunnan tilojen ja varustehuoneen kanssa.

– Korvien välin pitää olla hevosella kunnossa. Hevosille tekee hyvää olla paljon ulkona ja sosiaalisesti toistensa lähellä, Matias Salo painottaa.

Salon tallilla lähes jokaisella hevosella on oma aitauksensa, jossa se saa ulkoilla tahtonsa mukaan. Kaikki tallin hevoset ovat ruunia, lukuun ottamatta kahta oritta. Myös se auttaa hevosten viihtyvyyteen, kun hormonit eivät häiritse hevosten elämää.

Pihattokarsinoissa ulkoilevat hevoset pääsevät halutessaan myös omaan karsinaansa, mutta karsinaa ei lämmitetä, vaan sielläkin on sama lämpötila kuin ulkona. Toki valmennuksessa olevat kilpahevoset saavat kylmällä säällä suojakseen loimen.

– Enimmäkseen nuo kuitenkin ulkona haluavat olla, Salo huomauttaa.

Viime vuosi täysosuma

Systeemi on tuonut menestystä. Viime vuosi oli Salo Stablen ja valmentaja Matias Salon menestyksekkäin. 267 ajetusta kilpailusta voittoja kertyi 36 ja rahaa 223 388 euroa.

– Hevoset juoksivat hyvin rahaa omistajille, vaikka jossain kohtaa olikin huonoa tuuria. Hevosilla tuntui olevan koko ajan huonoja lähtöpaikkoja. Ne olivat hyvässä kunnossa, mutta voitot kiersivät, Salo myöntää.

Yksi valmentajan tavoitteita onkin pyrkiä koko ajan parempaan hevosmateriaaliin.

– Puolet hevosista on vaihtunut viimeisen puolen vuoden aikana. Siellä on tosi mielenkiintoisia tulijoita. Osalla aloitetaan jo keväällä ja osalla on tähtäin vasta kesässä. Tammikuussa ei kannata laittaa kaikkia kortteja pöytään, Salo nauraa.

Hän ei kuitenkaan halua nimetä lupaavimpia hevosia.

– Usein käy niin, että se nimen mainitseminen tuokin huonoa onnea. Ei se aina mene niin, että se odotetuin hevonen on ykkönen. Joskus tulee yllätyksiä.

Ei se aina mene niin, että se odotetuin hevonen on ykkönen. Joskus tulee yllätyksiä. — Matias Salo

Töitä kahdessa vuorossa

Suurin osa Salo Stablen valmennuksessa olevista hevosista on kimppojen omistamia.

Enemmistö niistä on Ruotsissa syntyneitä, ja kotimaisen kasvatuksen tuloksia on kuusi, sekä yksi Amerikantuonti.

– Monet niistä ovat pärjänneet ikäluokkakilpailuissa, ja nyt on kivat katsoa, miten ne alkavat kulkea vanhemmiten.

Työntekijöiden jaksaminen on Salo Stablella tärkeää.

– Työskentely hevosten kanssa on fyysisesti raskasta ja koko työpäivälle riittää tekemistä. Siksi on erityisen tärkeää, että myös vapaapäiviä on tarpeeksi, Matias Salo sanoo.

Töitä tehdään kahdessa vuorossa, ja puolenpäivän jälkeen koko porukka ajaa valmennusajoa hevosilla.

Valmentaja Salo on mukana kaikilla ajokerroilla, koska haluaa pääsääntöisesti nähdä jokaisen hevosen harjoitukset.

– Meillä ei työntekijät tee enempää töitä kuin on sovittu. Tässä mittakaavassa ei ravitallia voi pyörittää ilman hyvää henkilökuntaa. Meillä koko porukka tekee hommia hyvällä sykkeellä, Salo painottaa.

Myös Salon valmennusperiaate perustuu hyvään jaksamiseen.

– Nykypäivän hevosissa on jo syntyjään nopeutta. Meillä ajetaan vastuskärryllä pehmeällä alustalla maltillista vauhtia. Hyvän jakson treenaaminen vie hevosta eniten eteenpäin, Salo valottaa.

Kolme työntekijää apuna

Apuna Salolla on kolme työntekijää, joista yksi on Salon oppisopimuskoulutuksessa oleva tytär Aada.

Myös nuorempi tytär Aino pyörii tallilla, mutta keskittyy vielä ponien valmennukseen. Tosin tallin viime kuukausien menestyksekkäin hevonen Celebrity Lane on Ainon nimikkohoidokki.

– Celebrity Lane on pärjännyt hyvin Kavioliigassa. Harppaus avoimiin sarjoihin on onnistunut sen kohdalla. Se on pärjännyt talven parhaille hevosille, Matias Salo toteaa.