MyPa-valmentaja Ilkka Mäkelä suitsii Palloliiton intoa – "Yksinkertaisen sarjan pelaaminen onnistuisi, vaikka sarjat käynnistyisivät vasta elokuussa"

MyPan päävalmentajan mukaan monta asiaa pitää ratkaista, ennen kuin sarjapelit voidaan aloittaa.

Katja Juurikko

MyPan päävalmentaja Ilkka Mäkelä noudattaisi maltillista linjaa sarjapeleihin siirtymisessä.
MyPan päävalmentaja Ilkka Mäkelä noudattaisi maltillista linjaa sarjapeleihin siirtymisessä.

Jalkapalloseurat voivat odotella Palloliitolta mieluisaa postia heti tulevan viikonlopun jälkeen. Jos koronaviruksen kokoontumisrajoituksia höllennetään, voivat seurat aloittaa pienryhmäharjoittelun jo ensi viikon aikana.

Palloliiton toiveissa on, että joukkueharjoitteluun voitaisi siirtyä viimeistään kesäkuun alussa. Liiton mielestä sarjoja voitaisiin käynnistellä jo kahden viikon kuluessa joukkueharjoittelun aloittamisesta, eli mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

MyPan päävalmentaja Ilkka Mäkelä odottaa hänkin malttamattomasti, että joukkue pääsisi vihdoin tositoimiin. Mäkelä muistuttaa kuitenkin, että vaikka koko joukkueen harjoituksiin päästäisiin jo kesäkuussa, niin sarjapelien aloittamisen kanssa ei kannattaisi pitää hoppua.

— Ennen sarjan alkua pitäisi saada pelata 2—3 harjoituspeliä. Kun joukkueharjoituksissa on ollut näinkin pitkä tauko, on pelitempo ja -tuntuma kadoksissa. Se lisää muun muassa pelaajien loukkaantumisriskiä.

400 katsojaa mahtuu Saviniemeen

Hallituksen rajoitustoimien takia yli 500 hengen yleisötapahtumia ei myöskään saa järjestää ennen elokuuta.

Mäkelä laskeskelee, että mikäli sarjat käynnistyvät ennen elokuun alkua, voidaan MyPan peleihin päästää paikalle noin 400 katsojaa, pelaajat, tuomarit ja näiden lisäksi muu ottelutapahtuman läpiviemiseen vaadittava väki.

— Saviniemeen pystytään sijoittamaan 400 katsojaa turvallisin välein. Mutta miten sama tehdään Jalkapalloliigassa, kun yleisömäärät liikkuvat tuhansissa.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty myös pelaamista tyhjille katsomoille. Silloin pelit voitaisiin aloittaa vieläkin aikaisemmin.

— Ykkösessä monen seuran tulot ovat sidoksissa ottelutapahtumiin, joten tähän vaihtoehtoon ei ymmärrettävästi monikaan ole lämmennyt.

Paremmuus ratkeaa jo 11 pelissäkin

MyPa-luotsin mielestä elokuu alkaa olla sarjapelien aloittamiselle ehdoton takaraja.

11 pelissä pystytään kyllä joukkueiden paremmuusjärjestys ratkaisemaan. — Ilkka Mäkelä

— Yksinkertaisen sarjan pelaaminen olisi vielä mahdollista jos sarjojen käynnistyminen venyy elokuulle. 11 pelissä pystytään kyllä joukkueiden paremmuusjärjestys ratkaisemaan.

Mäkelän mielestä ennen sarjojen käynnistämistä pitää olla varma myös siitä, että ne pystytään pelaamaan loppuun.

— Entä jos jostain joukkueesta löytyy koronatartunnan saanut pelaaja? Suljetaanko joukkue sen jälkeen sarjasta? Vai keskeytetäänkö kausi kokonaan? Kieltäytyvätkö joukkueet tai pelaajat pelaamasta terveyden vaarantamiseen vedoten? Kaikki nuo ovat erittäin huonoja vaihtoehtoja.

Seura päättää aloittamisesta

Seurojen päätöksestä riippuu, missä kohtaa pelaajien ja valmentajien palkka alkaa taas juosta normaalisti.

— Ne seurat, jotka ovat lomauttaneet pelaajia tai keskeyttäneet palkanmaksun, tekevät ensin päätöksen siitä, käynnistyykö palkanmaksu pienryhmäharjoittelun aloittamisesta. Vai alkaako palkka juosta vasta silloin, kun saadaan lupa koko joukkueen harjoitteluun. Eli missä kohdassa joukkueen katsotaan palaavan normaaliin viikkorytmiin.

Mäkelä muistuttaa, että myös pelaajilla on oikeus ottaa kantaa siihen, haluavatko palata lomautettuina harjoituksiin.

— Jotkut pelaajat saattavat jäädä harjoituksista pois vetoamalla tartuntariskiin. Sitäkin päätöstä pitää kunnioittaa, kunnes tiedämme varmasti, että terveydellistä vaaraa ei enää ole.

Kentätkin vielä suljettuna

Paljon kuitenkin riippuu vielä valtioneuvoston uusista linjauksista, joista on luvattu tiedottaa viimeistään sunnuntaina. Palloliitto haluaisi heti avata seuroille mahdollisuuksia pienryhmäharjoitteluun kymmenen henkilön ryhmissä, jos alue on riittävän laaja.

Harjoittelun aloittamista hidastaa myös se, että kaikki kaupungin kentät on tällä hetkellä periaatteessa suljettu ja myös harjoitusvuorot niillä peruttu.

— Keinonurmikentät eivät tietenkään paljoa huoltoa vaadi, eikä valojakaan enää iltaisin tarvita. Puolikas kenttä riittää 10 pelaajan pienryhmälle, mutta silloin koko joukkueen harjoitukset pitää jaksottaa kahteen tai kolmeen peräkkäiseen vuoroon. Ja varmasti moni muukin joukkue haluaa meidän lisäksemme aloittaa harjoitukset heti kun mahdollista, ja mieluusti vielä järkevään kellonaikaan, muistuttaa Mäkelä.