Jussi Suomisen uudessa tallissa Elimäellä valmistellaan suosikkia kesän kuningatarkilpailuun — ”Enää ei käydä radalla juuri lainkaan, vaan treenissä ajetaan paljon ylämäkeen”

Satu Pitkänen

Juliette Lax eli Julle on kiltti tamma, joka viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkona omassa tarhassaan.
Juliette Lax eli Julle on kiltti tamma, joka viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkona omassa tarhassaan.

Elimäen tasaisilla lakeuksilla ajellessa tulee mieleen, että treenimaastot eivät siellä ehkä ole ravihevosille kaikkein parhaimmat mäkien puuttuessa. Valtatieltä pois käännyttäessä maisemaan ilmestyy kuitenkin metsää ja kumpuilevuutta.

— Valmennusmaastot täällä ovat todella hyvät. Suuri kiitos kuuluu myös naapureille, maanomistajille, joiden kanssa on kaikki sujunut hienosti. Metsäautoteitä on käytettävissä kilometritolkulla, Elimäen Mommolasta tallin ja kodin hankkinut Jussi Suominen kiittelee.

Suominen muutti Elimäelle Loviisan raviradan ratatallilta. Tallin sijainti Elimäellä on mainio. Valtatielle on viisi minuuttia, lähimmät hevosklinikat löytyvät Kouvolasta ja Porvoosta, ja suurille radoille Helsinkiin, Lahteen ja Kouvolaan ei aja kauan.

Muuttoprojekti oli pitkä, sillä kaupantekoon tilasta meni viitisen vuotta. Hevoset saatiin omaan talliin lopulta viime marraskuussa.

— Valmennussysteemi on nyt muuttunut kokonaan. Enää ei käydä radalla juuri lainkaan, vaan treenissä ajetaan paljon ylämäkeen, Suominen toteaa.

Ammattilaisille ohjat

Jussi Suominen on kotoisin Loimaalta. Hevosinnostus tarttui aikanaan kotoa.

— Mitään kouluja en ole käynyt, paitsi äidin mieliksi yhden päivän ammattikoulua, Suominen hymähtää.

Raviurheilussa kokemusta haetaan usein ulkomailta. Suominenkin ehti työskennellä Saksassa, Italiassa ja Ranskassa. Muutto Loviisaan tapahtui Helsingistä, kun Loviisan ratatalli aikanaan vapautui.

Elimäen tallissa on 15 karsinapaikkaa, kun Loviisassa niitä oli yli 20. Valmennettavia on nyt kymmenen. Avopuoliso Suvi Sydänmaanlakalla on omia valmennettavia muutama.

— Lämminverisiä on tallissa vähän enemmän kuin suomenhevosia. Lämminverisistä toivottavasti paras onkin vasta tulossa. Hevoset ovat ruunia ja tammoja, lukuun ottamatta herrasmiesori Sundsvik Chamsinia, Suominen kuvailee.

Hän ei ohjasta hevosia itse, vaan jättää sen ammattilaisten hommaksi.

— Ohjastajia valitessa kuunnellaan myös omistajien toiveita, Suominen lisää.

Juliette Lax tähti

Tallin ehdoton tähti on kuningatarkilpailuun valmistautuva suomenhevostamma Juliette Lax, jonka hoitajana toimii yksi sen osaomistajista, Tanja Mäkeläinen. Sen vakiokuskina on parina viime vuotena nähty Antti Teivainen.

Juliette Lax ei ole Suomisen ensimmäinen kuninkuustason hevonen. Vuoden 2007 Kouvolan kuninkuusraveissa Jorma Kontio ajoi hänen valmentamaansa Tessiinaa. Tuolloin peli päättyi keskeytykseen päätösmatkalla. Juliette Laxin kanssa odotukset ovat tulevana kesänä korkeammal-

la.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut