Henriikka Vähäuski on valmis isompaan rooliin Kouvottarissa — Päävalmentaja Mika Hartosen mukaan 185-senttinen Vähäuski on joukkueelle arvokas sisäpelaaja: ”Hän pitää itselleen kovaa vaatimustasoa”

Katja Juurikko

Henriikka Vähäuskille on luvassa yhä enemmän minuutteja Kouvottarien riveissä. Sehän on tietysti iloinen asia.
Henriikka Vähäuskille on luvassa yhä enemmän minuutteja Kouvottarien riveissä. Sehän on tietysti iloinen asia.

Naisten Korisliigaan valmistautuvan Kouvottarien 17-vuotiaan Henriikka Vähäuskin elämä pyörii vahvasti koripallon ympärillä.

— Kyllähän nämä päivät menevät niin, että ensin käydään koulua ja loppupäivä sujuukin sitten koripallon parissa, Vähäuski hymähtää.

Kouvolalaisseuran oma kasvatti aloittaa uransa kymmenennen kautensa. Viime kaudella naisten Korisliigassa debytoinut sentteri pelasi aikoinaan koripallon ohella myös jalkapalloa.

— Pelasin futista maalivahtina. Ajattelin sitten jossain vaiheessa, että ehkä pitäisi harrastaa vain yhtä lajia. Olin vähän jo kääntymässä jalkapallon puoleen, Vähäuski kertaa.

Koripallo vei lopulta kuitenkin voiton.

Kalle Rentto valmensi siihen aikaan korisjoukkuettamme. Kun hän kuuli, että olin aikeissa lopettaa koriksen, hän sanoi, että se ei käy.

— Kerran hän tuli jopa hakemaan minut kotoa treeneihin. En sitten lopettanutkaan koripalloa. Lopetin futiksen.

— Ehkä se oli hyvä päätös. Pidän koriksesta, koska siinä tapahtuu enemmän.

Lisää minuutteja

Henriikka Vähäuski on valmis isompaan rooliin naisten Korisliigassa. Vähäuski ei kuitenkaan ota aiheesta paineita.

— Katsotaan mitä tulee ja miten sitä kehittyy pelaajana. En ota paineita siitä, että pakko päästä sinne tai tänne.

Kouvottarien päävalmentajan Mika Hartosen mukaan Vähäuski on Kouvottarille arvokas sisäpelaaja, joka tekee kaikkensa joukkueen eteen.

— Varsinkin puolustuspelissä hänellä on iso rooli.

Hartosen mukaan Vähäuski on luonteeltaan pedanttinen.

— Hän pitää itselleen kovaa vaatimustasoa. Varsinkin kolmen pisteen heiton eteen hän on tehnyt kovasti töitä. Pelaaminen joka päivä Claire Lamunua vastaan kehittää, Hartonen sanoo.

— Tulevaisuus näyttää hyvältä. ”Henkka” tietää itse kuinka paljon on tehtävä vielä työtä. Mahdollisuuksia on vaikka mihin.

Viime kaudella Vähäuski pelasi keskimäärin viisi minuuttia ottelua kohden 1,3 pisteen ja 1,5 levypallon keskiarvoilla. Kouvojen 19-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjajoukkueessa Vähäuski tilastoi hienot 15,6 pistettä ja 12,0 levypalloa ottelua kohden.

Mitali kiinnostaa

Henriikka Vähäuskin mukaan Kouvottaret janoaa mitalia alkavan kauden sarjasta. Preseasonilla Kouvottaret kaatoi kahdesti viime kauden finaalijoukkueet kotkalaisen Peli-Karhut ja Lappeenrannan Catzin. Vähäuski ei kuitenkaan lataa liikaa painoarvoa treenimatseille.

— Harjoituspelit eivät välttämättä kerro koko totuutta. Vastustajilla ei ole ollut vielä kaikki palaset kohdallaan. Runkosarjapelit ovat kuitenkin eri asia kuin harjoituspelit.

— Mitali olisi kuitenkin hieno juttu. Sitä me lähdemme tavoittelemaan. Töitä on kuitenkin tehtävä paljon kauden aikana, Vähäuski muistuttaa.

Kouvolalaispelaajan mukaan finaalijoukkueita on vaikea ennustaa kauden alla.

— Esimerkiksi viime kaudella runkosarjan jälkeen moni oli valmis sanomaan, että Hyvinkään Ponteva on finaalissa. Mutta sieltä se Catz vain tuli ja kaatoi HyPon.

Auton ratissa

Henriikka Vähäuski saavuttaa 18 ikävuoden maagisen rajan ensi vuoden maaliskuussa.

— Kyllähän sitä tietyllä tavalla odottaa.

Ja jos kaikki sujuu suunnitellulla tavalla, Kouvottarien lupaava sentteri kurvailee paitsi parketilla korille niin myös liikenteessä maaliskuussa. Isänsä Simo Vähäuski on aloittanut tyttärensä kanssa ajoharjoittelun.

— Ihan hyvin on mennyt ensimmäiset kerrat, Vähäuski hymyilee.