MyPan Ilkka Mäkelä: Sarjat käyntiin aikaisintaan kesäkuun lopulla

Päävalmentajan mielestä Palloliitto antoi liian ruusuisen kuvan lupailemalla sarjojen käynnistymistä jo kuun vaihteen jälkeen.

Katja Juurikko

Ilkka Mäkelän mielestä jalkapallon Ykkönen voisi käynnistyä aikaisintaan kesäkuun lopulla juhannuksen jälkeen.
Ilkka Mäkelän mielestä jalkapallon Ykkönen voisi käynnistyä aikaisintaan kesäkuun lopulla juhannuksen jälkeen.

Palloliitto päivitti tiistaina ohjeistuksiaan jalkapalloseurojen ja -joukkueiden harjoitteluun koronavirustilanteessa. Seuroilla on nyt mahdollisuus aloittaa rajoitettu pienryhmäharjoittelu, mutta lähikontakteja on vältettävä.

– Konkreettisin uusi asia ohjeissa oli henkilömäärän nostaminen vähitellen 50 henkeen, joka tarkoittaisi sitä, että kesäkuun alussa pääsisimme koko joukkueella harjoittelemaan, miettii Ykköseen valmistautuvan MyPan päävalmentaja Ilkka Mäkelä.

MyPan joukkue harjoittelee vielä lopun toukokuusta pienryhmissä ja omatoimisesti.

– Jotain tarkennusta voi tulla 14. toukokuuta, kun koulujen on määrä alkaa. Silloin pitäisi viimeistään myös kenttien käytön vapautua ja kenttävuorojen olla toiminnassa.

Palloliitto seuraa viranomaisohjeita ja ohjeistusta päivitetään hyvinkin nopealla aikataululla. Nyt annetut ohjeistukset koskevat toukokuun 5.–13. päiviä.

– Seurajohto tekee tietysti koko ajan omat arvionsa ja ottaa jossain vaiheessa kantaa sopimusteknisiin asioihin, eli lomautuksiin ja palkanmaksun keskeytyksiin, Mäkelä muistuttaa.

MyPan seurajohto päivittää edustusjoukkueen tilannetta yhteisessä palaverissa seuraavan kerran ensi maanantaina.

Kuinka monta tartuntaa sarja kestää?

Palloliiton korkein johto piti Ykkösen seuroille tiistaina yhteisen infon.

– Maanantaina annettiin jalkapalloväelle kenties hieman ruusuinen kuva siitä, että sarjat voitaisiin aloittaa jo kesäkuun alussa. Mutta jos silloin vasta aloitetaan koko joukkueen harjoittelu, niin sen jälkeen on vielä monta asiaa ratkaistavana.

Tyhjille katsomoille pelatuista kotiotteluista voitaisiin maksaa korvaus esimerkiksi viime kauden kotipelien tuottojen keskiarvon perusteella — Ilkka Mäkelä

Isoimpana uhkana Mäkelä mainitsee tartuntariskin. Paljon riippuu myös siitä, miten ohjeistukset jatkuvat.

– Kuinka monta tartuntaa sarja kestää ilman, että se pitää keskeyttää? Mitä sitten jos sarja joudutaankin keskeyttämään koronatilanteen pahentuessa?

Pelataanko tyhjille katsomoille?

Mäkelän mielestä sarjoja voitaisi käynnistää aikaisintaan juhannuksen jälkeen kesäkuun lopulla.

– Seurojen ja liiton pitää tietenkin ensin päästä konsensukseen siitä, pelataanko alussa tyhjille katsomoille vai rajoitetaanko yleisön määrää.

Tyhjille katsomoille pelaamista ei Mäkelän mielestä monenkaan Ykkösen seuran kassa kestä. Kompromissina voisi olla, että sarja aloitettaisiin heinäkuussa tyhjille katsomoille kahdella kotipelillä ja kahdella vieraspelillä.

– Ihan relevantti vaihtoehto on kääntyä Palloliiton puoleen siinä, miten näiden otteluiden tappiot kompensoidaan seuroille. Tyhjille katsomoille pelatuista kotiotteluista voitaisiin maksaa korvaus esimerkiksi viime kauden kotipelien tuottojen keskiarvon perusteella, heittää Mäkelä.

Miten yleisömäärää tulkitaan?

Tiistaina tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi, että 1.kesäkuuta jälkeen urheilutilaisuuksissa voisi olla läsnä yli 50 henkeä, mutta alle 500, jos tilaisuuden turvallisuus ja terveellisyys voidaan varmistaa erityisjärjestelyin.

– Tarkoittaako määrä urheilutapahtumien kohdalla koko aluetta, vai voidaanko esimerkiksi toiselle puolelle stadionia sijoittaa 400 katsojaa ja toiselle puolelle saman verran. Siinähän on kuitenkin kenttä välissä ja katsomon eri osissakin katsojat voisivat istua väljemmin.

– Jos Saviniemen yleisökapasiteetti on 3 000 katsojaa, niin sinne mahtuisi turvallisin välein istumaan 1 000 katsojaa. Toki kulkeminen ja erilaiset palvelut pitää sitten miettiä vielä erikseen, visioi Mäkelä.