Kouvolan Käyrälammella ahertaa paitsi beach volleyn myös snow volleyn edelläkävijöitä – "Eihän tätä oikein snow volley -keliksi voi kutsua, mutta pelaaminen oli kivaa ja kentät todella hyvässä kunnossa"

Kari Huusari

Miikka Putkonen nouti järveen karanneen pallon vedestä ja kuvaili puolen asteen lämpöistä vettä virkistäväksi.
Miikka Putkonen nouti järveen karanneen pallon vedestä ja kuvaili puolen asteen lämpöistä vettä virkistäväksi.

Pohjoisen Kymenlaakson lentopalloaktiivit ovat suomalaisen beach volleyn edelläkävijöitä. Vähemmälle huomiolle sen sijaan on jäänyt se, että myös lumilentopallo eli snow volley lähti liikkeelle näistä maisemista.

Lumilentopalloa pelattiin vuosina 2000 ja 2001 Käyrälammen rannalla ja Kuusankosken puolella Sommelon rannassa. Ensimmäinen Täydenkuun turnaus pelattiin 21. tammikuuta 2000 Käyski Beach Volley -99:n isännyydessä.

Vilkkaan alun jälkeen laji siirtyi tauolle ja Käyskillä keskityttiin kesäisiin beach volley -kisoihin.

Kolme vuotta sitten Käyrälammella pelattiin jälleen maaliskuisen kuutamon valossa, ja viime lauantaina oli vuorossa juhlaturnaus.

– Ensimmäinen Täydenkuun turnaus pelattiin 21. tammikuuta 2000, kertoo monet tapahtumat urakoinut Hannu Mykkänen.

Vastaperustetun Käyski Beach Volley -99:n puheenjohtajana aloitti tuolloin juuri 19 vuotta täyttänyt Jussi Tommola. Tommola ja silloinen varapuheenjohtaja Mykkänen olivat tälläkin kertaa mukana.

– 20 vuotta sitten pelattiin 15 asteen pakkasessa ja lumituiskussa. Nyt ei ollut lunta ollenkaan, Tommola naurahtaa.

Täydenkuun turnausten uuden tulemisen aikana on ehditty ihmetellä monenlaista talvisäätä. Maaliskuussa 2017 nautittiin upeasta kuutamosta, vuotta myöhemmin hytistiin parinkymmenen asteen pakkasessa ja viime vuonna pelaajat tekivät luppohetkinään sohjoenkeleitä Käyrälammen rantaan.

Kaipaavatko lumilentopalloilijat lunta?

– No onhan se talvella hauskempi juttu kuin vesisade. Pelialustakin toimii ihan eri tavalla, kun maassa on lunta, Mykkänen tuumii.

Kari Huusari

Käyrälammen Täydenkuun turnauksen voittajajoukkueen Pettymyksen pelaajat höyrysivät uimahousuissaan saunan jäljiltä, kun taas muut mitalistit eli Osasto Rehunen ja Parasiitit luottivat hieman talvisempaan vaateparteen.
Käyrälammen Täydenkuun turnauksen voittajajoukkueen Pettymyksen pelaajat höyrysivät uimahousuissaan saunan jäljiltä, kun taas muut mitalistit eli Osasto Rehunen ja Parasiitit luottivat hieman talvisempaan vaateparteen.

Pelaajat osasivat odottaa kesäisiä olosuhteita. Vantaalaisen voittajajoukkue Pettymyksen Miikka Putkonen, Olli Nurmes ja Juho Hasselgren kehuvat kokemusta mukavaksi.

– Eihän tätä oikein snow volley -keliksi voi kutsua, mutta pelaaminen oli kivaa ja kentät todella hyvässä kunnossa.

Jos täydenkuun lumoa haetaan, päivämäärä olisi 27. helmikuuta 2021. — Hannu Mykkänen

Putkosella on sarjatason lentopallotausta, mutta hän viihtyy biitsi- ja lumilentiskentillä.

– Näissä tapahtumissa on rento tunnelma, kun ei pelata niin tosissaan kuin kilpatasolla.

Nurmes puolestaan pitää siitä, että vastuu pelissä jakautuu muutaman pelaajan kesken.

– Kun pelaajia on kolme, jokainen saa koskea palloon useammin kuin sisälentiksessä.

EM-kisat on, mutta SM-turnauksia ei

Lumilentis on noussut Keski-Euroopassa suureen suosioon, Suomessa turnauksia on harvakseltaan.

– Lajissa järjestetään EM-kisoja, mutta SM-turnauksia ei meillä vielä ole. Pelitapahtumia on Kouvolan lisäksi vain Kuopiossa, kun aikaisemmin mukana ollut Joensuu jäi pois, Jussi Tommola kertoo.

Hannu Mykkänen muistuttaa, että tänä talvena lähes koko Oulun eteläpuolinen Suomi on jäänyt lumettomaksi.

– Kyllähän olosuhteet vaikuttavat. Kouvolassa palataan kuitenkin asiaan ensi vuonna. Jos täydenkuun lumoa haetaan, päivämäärä olisi 27. helmikuuta 2021, Mykkänen sanoo.

Käyski Beach Volley -99 järjesti juhlaturnauksen yhdessä KoLe-57:n ja Tykkimäen Saunan kanssa. Peliareenat viritettiin tutulle paikalle Tykkimäen puoleiselle rannalle, ja jälkilöylyissä viihdyttiin saunalla.

Miikka Putkonen pääsi testaamaan myös Käyrälammen veden lämpötilaa hakiessaan järveen karanneen pallon puoliasteisesta vedestä.

– Tuntui oikein virkistävältä, Putkonen naureskelee.

Uusimmat uutiset