KPL:n pesäpallojuniorit palasivat harjoituksiin – "Läpyt ja femmat on kielletty"

Joidenkin junioripelaajien kohdalla harjoituskerrat ovat jopa lisääntyneet vaikeasta koronakeväästä huolimatta.

Juha Vesala

KPL:n junioripelaajat Elias Pitkänen (vasemmalla) ja Karo Soininen  ovat mielissään koko joukkueen harjoitusten alkamisesta tämän viikon alussa.
KPL:n junioripelaajat Elias Pitkänen (vasemmalla) ja Karo Soininen ovat mielissään koko joukkueen harjoitusten alkamisesta tämän viikon alussa.

Kouvolan Pallonlyöjien C-pojat palasivat monen muun junioriryhmän tavoin koko joukkueen harjoituksiin tämän viikon alussa. Sitä edelsi omatoiminen harjoittelujakso ja 14. toukokuuta alkanut pienryhmäharjoittelu.

– Kevään harjoittelu alkoi tosi myöhään, samoin kun joukkueharjoitukset, joten onhan tämä aika erilainen ja outo kevät ollut. Kausikin alkaa vasta kesäkuussa. Mutta onneksi nyt tuntuu taas ihan mukavalta kun on päässyt koko joukkueen kanssa harjoittelemaan, nyökyttelevät KPL:n C-poikien pelaajat Elias Pitkänen ja Karo Soininen.

Eniten totuttelua on poikien mukaan vaatinut omatoiminen harjoittelu ja sen korostuminen kevään aikana. Itsenäinen harjoittelu sopii pojille kuitenkin hyvin, varsinkin nyt kun koulut ovat kesälomalla.

– Itsekseen olen käynyt lyömässä ja lenkillä. Eikä pienryhmätreeneissä vielä yhdeksällä pelaajalla pystynyt kunnolla harjoittelemaan ulkopeliä, miettii Soininen.

Koronan suljettua keväällä koulut jäi etäopiskelun aikana paljon aikaa harjoitella.

– Treenaaminen jopa lisääntyi. Fysiikkatreeniä olen tehnyt paljon ja kaikilla osa-alueilla. Nyt joukkueen kokoonnuttua näkee hyvin, kuka on jaksanut omineen harjoitella, sanoo Elias Pitkänen.

Puolet vähemmän pelejä

C-poikien pelit alkoivat torstaina. Erilainen treenikevät näkyi poikien mukaan myös otteissa kentällä.

– Kyllä huomasi, että se oli kesän ensimmäinen peli. Alussa tuli huolimattomuusvirheitä, eivätkä kaikki olleet ihan terävimmillään, mutta sitä toki osasimme odottaakin. Ulkopeli oli koko ottelun ajan nihkeää, mutta sisäpeli parani loppua kohti.

Tulevana kesänä myös junioreiden pelitahti on tiukka, vaikka runkosarjojen pelimäärät on puolitettu C-junioreiden SM-karsintaa lukuunottamatta.

– Jos pelaan kaikki mahdolliset ottelut, niin kolmessa eri sarjassa kertyy runkosarjaotteluita 24. Se on puolet vähemmän kuin normaalikesänä. Mielellään sitä pelaisi enemmän, laskeskelee Pitkänen.

Poikien ja KPL:n tavoitteet pysyvät erikoisesta kaudesta huolimatta korkealla.

Siihen olen tyytyväinen, että koronapandemian takia yksikään pelaaja ei ole lajia lopettanut. — Eero Pitkänen

– C-junioreissa tavoitteena on Suomen mestaruus. B-junioreissa meillä on koossa aika nuori nippu, joten kausi on sen osalta vielä vähän kysymysmerkki.

Juha Vesala

Koronakevät on ollut pesäpalloilijoille hyvää aikaa myös henkilökohtaiseen lajiharjoitteluun. Lyöntiharjoituksia ja juoksua on voinut tehdä jo pitkään.
Koronakevät on ollut pesäpalloilijoille hyvää aikaa myös henkilökohtaiseen lajiharjoitteluun. Lyöntiharjoituksia ja juoksua on voinut tehdä jo pitkään.

Valmentajilla kovia työputkia

KPL:n juniorivalmentaja Eero Pitkänen sanoo, että korona-ajan omatoiminen harjoittelujakso ja sitä seuranneet pienryhmäharjoitukset ovat joidenkin junioripelaajien kohdalla lisänneet harjoituskertoja normikevääseen verrattuna.

– Toisilla kerrat jopa vähenivät, kun siirryttiin koko joukkueen harjoituksiin. Pelaajilla on erilaisia tavoitteita urallaan. Ne jotka ovat halunneet, ovat käyttäneet tilanteen hyväkseen. Siihen olen tyytyväinen, että koronapandemian takia yksikään pelaaja ei ole lajia lopettanut.

Pitkäsen mukaan valmentajat joutuivat pienryhmäharjoitusten ja ryhmien puolittaminen takia kovempiin töihin kun pelaajat.

– Välillä se tarkoitti sellaisia kuudenkin tunnin työputkia.

Lämpimän talven ja kevään takia pesäpalloilijat ovat nauttineet jo pitkään hyvistä oharjoituslosuhteista.

– Lyömään ja juoksemaan on päässyt maaliskuusta lähtien. Junioripesäpallossa keskitytään muutenkin enemmän henkilökohtaisten taitojen kehittämiseen. Joukkuetaktiikka ja muu jää vähemmälle. Pienissä ryhmissä myös toistojen määrä saatiin isommaksi, luettelee Eero Pitkänen.

Ei turhaan iholle treeneissä

Koplassa harjoituksiin valmistaudutaan kotona ja kentälle saavutaan suoraan käymättä pukukopissa. Normaalisti junioreiden yhteistä pukukoppia käyttää puolensataa pesäpallojunnua päivittäin, mutta toistaiseksi se pysyy lukittuna.

Jokaiselle pelaajalla on myös mukanaan käsidesiä, jota käytetään harjoituksiin saavuttaessa ja pois lähtiessä.

– Nuorten kanssa toimittaessa turvaetäisyyksien pitäminen on tietysti aika haastavaa, mutta esimerkiksi venyttelyt ja muutkin harjoitukset pyritään tekemään niin, ettei tulla turhaan iholle. Harjoituksissa ja peleissä turhat ”läpyt ja femmat” on myös kielletty.

Pesäpalloliitto on ohjeistanut seuroja kautta varten myös niin, että peleissä hutunkeitto ja perinteiset kättelyt sekä aloitsheitot jätetään tällä kaudella kokonaan pois.