Junioritiistai: Liukkaalta jäältä aloittanut bambi ja pistepörssikärki

Hyökkääjät Karita Koskinen ja Janina Saari pelaavat ja harjoittelevat tasavertaisina KooKoon D-04-juniorijoukkueen 33 pelaajan ryhmässä.

Lumikki Haaja

Karita Koskinen (vasemmalla) ja Janina Saari ottivat alkulämpöä joukkueen oheisharjoituksissa Kuusankosken Kalliosuojassa. Saari on tällä hetkellä poissa harjoituksista selkävamman takia.
Karita Koskinen (vasemmalla) ja Janina Saari ottivat alkulämpöä joukkueen oheisharjoituksissa Kuusankosken Kalliosuojassa. Saari on tällä hetkellä poissa harjoituksista selkävamman takia.

Hyökkääjät Karita Koskinen ja Janina Saari erottuvat KooKoon D-04-juniorijoukkueen 33 pelaajan ryhmästä. Luonnollisesti kaksi tyttöä erottuu, koska 31 muuta edustaa toista sukupuolta. Enemmän tytöt tulevat kuitenkin näkyviin omalla reippaudellaan ja tässä ikävaiheessa myös pituudellaan.

— Fyysisyys ja koko ovat nyt meidän vahvuuksiamme, mutta vuoden kahden päästä jäämme oikeasti pieniksi näiden poikien joukossa, Koskinen huomioi.

Meillä pysyy järki mukana sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Omasta mielestään tyttöjen merkittävin edukseen erottava tekijä KooKoon joukkueessa on kuitenkin järki ja sen käyttö.

— Meillä pysyy kyllä järki mukana sekä kentällä että sen ulkopuolella. Joillain muilla se tuntuu menevän niin, että järkeä on kentällä, muttei enää sen ulkopuolella, Saari selostaa hihittäen.

Saari harrastaa jääkiekkoa neljättä vuottaan. Koskinen on pelannut vielä pidempään, sillä hän aloitti lajin jo 7-vuotiaana. Molemmat kokevat, että pojat ovat ottaneet heidät vastaan hyvin. Muista joukkueista KalPassa, StU:ssa ja Pelicansissa on vastaan luistellut tyttöpelaajia, KalPassa parhaimmillaan jopa kentällisen verran.

— Onnistumisista saa kyllä arvostusta pojilta. Ihan normaalilta tuntuu olla tyttönä mukana poikien joukkueessa, Koskinen sanoo.

Kumpikin on joutunut satuttavalla tavalla kokemaan jääkiekkoilun nurjan puolen. Harjoituksissa rysähti taklaus selkään, minkä takia Saari on joulukuuhun saakka poissa rivistä. Koskisen 16-vuotias isoveli on jo joutunut lopettamaan jääkiekkoilun loukkaantumisten takia.

— Kontakteja ja iskuja tulee väkisinkin, koska tämä laji on sellainen ja ne kuuluvat lätkään. Ei lätkää kannata edes aloittaa, jos pelkää iskuja, Koskinen painottaa.

Saarella selän kuntoutusta

Saaren selän kuntoutus etenee kolmen fysioterapian ammattilaisen valvonnassa. Takaiskusta huolimatta hän on säilyttänyt hymynsä ja myönteisen ajattelunsa.

— Taklaukset ovat minulle ihan fine, kunhan ne tehdään oikein. Poikien kanssa pelatessa ei sääliä saa, eikä pidä saadakaan. Se on kivaa.

Sentteri Koskinen ja laituri Saari muodostavat pelikunnossa ollessaan tutkaparin samassa hyökkäysketjussa. Molemmat pitävät vahvuutenaan luistelutaitoa, joka on varsinkin Saarella kehittynyt neljässä vuodessa huikeasti.

— Kun aloitin lätkää, eräs PoKLin valmentaja sanoi, että luisteluni näytti siltä kuin bambi olisi ollut liukkaalla jäällä, Saari nauraa.

— Kun harjoituksiin keskittyy oikein kunnolla, eikä vain ole siellä, treeneistä saa paljon irti, Saari lisää.

Koskinen johtaa joukkueen pistepörssiä

Vähintään tyydyttävästi aloitusvoittoja kaapiva Koskinen (3+3=6) on neljän ottelun jälkeen joukkueensa pistepörssin ykkönen D1-juniorien AA-alkusarjan lohkossa.

Saari ei osaa sanoa, miksi hän alun perin koukuttui Kanadasta lähtöisin olevaa mailapeliin.

— Se oli joku sunnuntai-ilta, kun sain idean, että jääkiekkoa pitää kokeilla. Lajissa viehättää ihan kaikki. Joukkueena tekeminen on hienoa. Niin voitot kuin tappiot tekevät hyvää, Saari sanoo.

Joukkueen vastuuvalmentaja Jani Höijer kertoo, että kuluva kausi on ensimmäinen, jolloin Koskinen ja Saari vaihtavat jääkiekkovarusteet erillään muusta joukkueesta omissa pukutiloissaan. 12 vuotta valmentaneen Höijerin mielestä on harmi, että tyttökiekkoilu ei ole nostanut päätään Kouvolassa.

— Karita ja Janina ovat erittäin reippaita eivätkä hätkähdä niin sanottuja poikien juttuja. Pikemminkin jätkät tulevat välillä korvat punaisina tilanteista pois, jääkiekkojoukkueensa viime kesäksi jalkapallon piirisarjaan vienyt Höijer kertoo.

Jääkiekkoliitto on linjannut, että tytöt saavat pelata poikajoukkueessa vielä C2-junioreissa. Liiton ohjeisiin kuuluu myös se, että tytöillä on oikeus osallistua itseään kaksi vuotta nuorempien otteluihin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.