”Vähän kuin romanttista komediaa” – Nostalgia ei kannattele urheilukanavia loputtomiin

Koronakriisi ei säästä supertähtiäkään, sanoo tutkija Sami Kolamo.

Anssi Hietamaa

”Vähän kuin romanttista komediaa” – Nostalgia ei kannattele urheilukanavia loputtomiin

Penkkiurheilijat kipuilevat tällä hetkellä, kun huippu-urheilu on tauolla käytännössä kaikkialla. Samalla mediayhtiöt kipuilevat sen kanssa, miten täyttää avoinna olevat lähetyspaikat ja lehtien sivut, jotta urheilunnälkäisille kuluttajille olisi edes jotakin tarjolla.

Ensihätään lääkkeenä on käytetty retroilua. Kun suoria lähetyksiä ei juuri ole tehtävissä, kanavat tarjoavat vanhoja klassikoita.

– Se on vähän sellaista nostalgiaa ja tunteiden herättämistä. Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa, jossa tietää lopputuloksen etukäteen, mutta vähän jännittää silti, sanoo mediakulttuurin dosentti Sami Kolamo Tampereen yliopistosta.

Kolamon mielestä on itsestäänselvää, ettei media ole pystynyt täyttämään syntynyttä aukkoa. Hän katsoo asiaa niin urheilufanina kuin alan tutkijana. Kolamo huomauttaa, että normaalitilanteessa kaveriporukoissa ja kahvipöydissä puhuttavat paitsi urheilun tapahtumat ja tulokset, myös oheistuotteet kuten vedonlyönti ja fantasialiigat.

– Reaaliaikaiset lähetykset on jo pitkään olleet sitä, mitä ihmiset ovat halunneet. Jälkilähetyksiä harva katselee yhtä innostuneesti.

Kolamo muistuttaa, että tunteikkaat historianostot ovat urheilulähetysten peruskauraa normaalissakin tilanteessa. Tapahtumien ennakko- ja erätaukostudioissa sukelletaan usein menneisyyteen. Nyt alkaa olla nostalgiayliannoksen vaara.

– On ihan hyvä keino kaivaa vanhoja klassikoita, mutta en usko, että niiden avulla pystyy kovin pitkään pitämään ihmisiä kanavilla. Urheilun koukuttavuus perustuu paljolti jatkuvasti etenevään sarjamuotoisuuteen uusine tapahtumineen ja puheenaiheineen.

– Ei minulla tähän mitään patenttiratkaisua ole, Kolamo myöntää.

"Kenttää on, mistä voisi kirjoittaa"

Urheiluournalismin puolella tilanne ei Kolamon mielestä ole toivoton.

– Jos vain rahaa on, tässä on aikaa tutkia urheilun taustarakenteita. Esimerkkinä vaikkapa Tokion olympialaiset: onko siellä taustalla suhmurointia?

Kolamon mielestä urheilumedia on jo mennyt entisajoista parempaan suuntaan ja penkonut urheilun lieveilmiöitä eikä vain pönkittänyt tähtikulttia.

– Kenttää on, mistä voisi tutkia ja kirjoittaa tälläkin hetkellä. Toki jos tehdään reportaasimaista ohjelmaa, se vaatii toimittajan menemistä paikan päälle ja haastatteluja. Lieveilmiöiden tutkiminenkin on vaikeaampaa, kun kaikki ovat karanteenissa eikä voi liikkua mihinkään. Aina voi toki soittaa asianomaisille, lukea tutkimuskirjallisuutta tai verkkolähteitä.

Jos vain rahaa on, tässä on aikaa tutkia urheilun taustarakenteita. — Tutkija Sami Kolamo

Huippu-urheilun taloudesta fiksumpaa?

Medianäkyvyyden romahtaminen on ollut urheilubisnekselle sokki, johon kukaan ei ollut osannut varautua. Ensimmäisinä kärsijöinä ovat seurat ja muut toimijat, jotka taistelevat talousvaikeuksien keskellä olemassaolostaan. Sami Kolamon mukaan myös supertähtien on syytä varautua kentän muuttumiseen.

– Iso kysymys on, miten virus vaikuttaa pelaajapalkkioihin. Nythän on jo puhuttu palkkojen (tilapäisestä) leikkaamisesta. Miten tämä vaikuttaa tulevaisuuden sopimuksiin? Tuleeko sopimusehtoja, että mahdollinen kauden katkaiseminen vaikuttaa palkkioihin?

– Jos tulee, se voi vaikuttaa pelaajien ja agenttien toimintaan; siihen, mihin seuroihin he hakeutuvat.

Niin traagista kuin seurojen mahdollinen nurinmeno onkin, Kolamo näkee asiassa myös tervehdyttäviä puolia.

– Tämä saattaa olla minun toiveajatteluani, mutta ehkä huippu-urheilun taloudessa tulee kehitystä vähän fiksumpaan ja kestävämpään suuntaan, ettei toiminta olisi niin ökykulutusta, ympäristöä tuhoavaa ja ihmisoikeuksia polkevaa.

Mauri Ratilainen/AOP

Yle Areenan urheilun kotimaista kärkeä edustaa dokumentti nyrkkeilijä Eva Wahlströmistä.
Yle Areenan urheilun kotimaista kärkeä edustaa dokumentti nyrkkeilijä Eva Wahlströmistä.

Sankareita, skandaaleita ja klassikoita

Nostalgiaa, dokumentteja ja elokuvia – suurten tv-kanavien ja suoratoistopalveluiden urheilutarjonta on pökerryttävän runsasta, vaikka suorien lähetysten määrä on kutistunut olemattomiin. Listasimme joukon tärppejä.

Yle Areenassa on tarjolla tanakasti urheiludokumentteja. Kotimaista kärkeä edustavat dokumentit nyrkkeilijä Eva Wahlströmistä (Eva), hiihtäjä Eero Mäntyrannasta (Mr. Seefeld – jäljet lumessa) ja pesäpallon sopupeliskandaalista (Kunniakierros). Ulkomailta valokeilassa ovat muiden muassa entiset NHL-suuruudet Grant Fuhr ja Bob Probert, F1-legenda Ayrton Senna, Italian jalkapallojätti Juventus ja Ruotsin jääkiekkohistoria.

Netflix Suoratoistojätin katalogissa on urheiluaiheisia elokuvia ja dokumentteja enemmän kuin todennäköisesti kukaan ehtii katsoa.

Formulafriikkejä hellitään dokumenteilla Ayrton Sennasta, Juan Manuel Fangiosta ja Williams-tallin historiasta. Formula 1: Taistelu paalupaikasta -sarjan kahdella tuotantokaudella eletään läpi MM-kausien 2018 ja -19 kulisseihin kurkistaen. Muita hittejä ovat esimerkiksi maantiepyöräilyn dopingvyyhteä perkaava Oscar-palkittu Käry ja perinteikästä brittifutisseuraa läheltä seuraava Sunderland ’Til I Die, jonka toinen tuotantokausi ilmestyi vastikään.

Telian lippulaivatuote eli kotimainen jääkiekon Liiga meni jäihin juuri kun pudotuspelien piti alkaa. Korvikkeeksi tuli ilmaiseksi nähtäville läjä Liigan pudotuspelien klassikko-otteluita 1990-luvun puolivälistä alkaen. Pelicansin hopeakeväältä 2012 näytetään puolivälierien seitsemäs ottelu Kärppiä vastaan sekä ratkaiseva viides finaali JYPiä vastaan.

Pudotuspelien peruuntumista paikataan käymällä playoffit virtuaalisesti läpi NHL2020-konsolipelillä. Pelaajina ovat muiden muassa juontaja Sami Hintsanen Ilveksen ja MM-kultaleijona Harri Pesonen JYPin puolesta.

Luetuimmat