Mestaruusliigassa läpimurtoaan tekevä Kausalan Yrityksen kasvatti lopetti lentopallon kokonaan D-juniorina – Ex-valmentajan mielestä Ella Autereella on mahdollisuudet ammattilaisuuteen ulkomailla

Marko Paakkanen

Ella Autere pelaa liigatulokkaana Puijo Wolleyssa. Kuopiolaisjoukkue on jäämässä kauas pudotuspelipaikasta.
Ella Autere pelaa liigatulokkaana Puijo Wolleyssa. Kuopiolaisjoukkue on jäämässä kauas pudotuspelipaikasta.

Kausalan Yrityksen kasvatti Ella Autere tekee läpimurtoaan lentopallon naisten Mestaruusliigassa. Toista kauttaan kuopiolaista Puijo Wolleyta edustava Autere, 19, pelasi vielä toissa kaudella 2-sarjaa Kouvolan Lentopalloilijoissa.

Viime kausi meni PuWossa 1-sarjassa. Autere latoi yhteensä 18 pistettä kauden kahdessa KoLe-ottelussa, jotka PuWo voitti 3–0 ja 3–1.

– Pelasimme kauden ensimmäisen kotipelin KoLea vastaan. Jännitys oli tietysti katossa 1-sarjan ensimmäisessä pelissä ja vielä tuttuja kasvoja vastaan. Kouvolassa pelattu vieraspeli kevätkaudella ei enää jännittänyt niin paljon. Oli hieno palata Kuntotalolle. Kouvolassa on aina ollut mahtava yleisö ja urheilukulttuuri, 188-senttinen Autere kertaa.

KoLe-kausi jätti Autereelle nälkää kehittyä pelaajana. Kouvolan lentopalloilun rajallisuuden tiedostava keskipelaaja kaipasi laadukasta ja tavoitteellista harjoittelua. Se edellytti maisemanvaihtoa.

Autere sai tarjouksia liigajoukkueilta, mutta ei halunnut pompata 2-sarjasta suoraan pääsarjaan. Elina Salomäen valmentama PuWo otti yhteyttä hyvään aikaan. Valmentajan sisko Veera Salomäki pelasi KoLessa Autereen joukkuekaverina.

– Sain Puijolta tarjouksen pelipaikasta 1-sarjaan. Elina halusi itsensä näköisen joukkueen, jolla oli tavoite saavuttaa liigapaikka. Hienon kauden jälkeen meillä oli taskussa 1-sarjan mestaruus ja liigapaikka, Autere fiilistelee sarjanousua.

Nopea oppija kävi läpi niin Yrityksen, Kajon kuin KoLen

Kun Ella Autere puhuu urheilu-uransa tavoitteista, hän ei maalaa kuvaa pelaamisesta ulkomailla tai voittopokaalin nostamisesta Suomen liigassa. Hän muotoilee päämääränsä varsin maanläheisesti.

– Tavoitteenani on kehittää itseäni mahdollisimman hyväksi pelaajaksi samalla nauttien siitä.

Nauttiminen on mahdollista parasta aikaa, sillä Autere pitää vahvuutenaan uusien peli- ja treeniasioiden nopeaa oppimista ja sisäistämistä.

Ennen KoLea Autere edusti Valkealan Kajoa, eli hän on läpikäynyt koko Pohjois-Kymenlaakson seuratriangelin: Yritys–Kajo–KoLe.

Hyppy Valkealatalosta Kuntotaloon oli henkisellä puolella melkoinen loikka. Kajossa joukkuekavereina oli ollut samanikäisiä tyttöjä. KoLessa edustettuna oli nuorten lisäksi vanhempi kaarti, jolle oli kertynyt Auteretta enemmän kokemusta myös lentiksen ulkopuolisesta elämästä.

– KoLe-kaudesta jäi päällimmäisenä mukaan itseluottamus. Kasvoin kauden aikana paljon ihmisenä. KoLe-kausi ja 2-sarjan mestaruus ovat varmasti tähänastisen urani hienoimmat hetket.

Jani Järveläinen

188-senttinen Ella Autere (1) on PuWon joukkueen pisin pelaaja. Verkolla torjunnassa myös 179-senttinen Janica Helenius.
188-senttinen Ella Autere (1) on PuWon joukkueen pisin pelaaja. Verkolla torjunnassa myös 179-senttinen Janica Helenius.

Siviilissä tarjoilija, kentällä nauttii passarin tarjoilusta

Kesäkuussa 20 vuotta täyttävä Autere suoritti Kouvolassa ravintola-alan perustutkinnon. Alalle Anu-äitinsä jalanjäljissä lähtenyt lentopalloilija aikoo jossain vaiheessa katsella muita kuvioita.

– Kipinä tähän hommaan lähti varmasti äidin esimerkistä, mutta ala ei tunnu loppuelämän hommalta. Viime kaudesta poiketen työt ovat vähentyneet neljään tuntiin päivässä, jotta ehdin myös aamuisin treenaamaan, Kuopiossa tarjoilijana lounasravintolassa työskentelevä Autere sanoo.

Kun Autere ei pelaa eikä harjoittele, hän viettää aikaa ystäviensä kanssa.

– Heidän seurassaan saan ajatuksia muualle kuin pelaamiseen. Pitkillä vapailla ajelen silloin tällöin kiireiltäni äidin ruokapatojen äärelle Iitin Kuuksoon.

Kasvoin KoLe-kauden aikana paljon ihmisenä. — Ella Autere

Kausalassa tärkeitä ihmisiä

Ystävistä puhuttaessa esiin nousee serkku ja lapsuudenystävä Pirita Näkki. D-tyttönä lentopalloilun aloittanut Autere päätti lopettaa lajin muutamien harjoitusten jälkeen Kausalassa, kunnes Näkki innosti ujon tytön takaisin Ravilinnan saliin.

– Pelasimme itseäni vuotta vanhemman Piritan kanssa samassa joukkueessa. Hän on ollut elämässäni syntymästä asti. Kaverin tuki tuli tarpeeseen.

Muutama kausi myöhemmin Näkki lopetti lentiksen, mutta Autere jatkoi Katja Backmanin valmennuksessa Yrityksen junioreissa.

– Katja valmensi minua kaikki junnuvuoteni Kausalassa.

Liikuntaa myös yleisurheilukisoissa ja sählykerhossa harrastanut tyttöjuniori valitsi lajikseen lentopallon. Mitään muuta lajia hän ei ole seuratasolla harrastanutkaan.

– Kausalassa lentopallo oli niin sanotusti iso laji, joten päädyin valitsemaan sen.

Ella Autereen pelinumero on ollut päheästi 1 jo kolme kautta. Tähän ei liity erityistä tarinaa tai taikauskoa.

– Se on ollut vapaana, kun numeroita on valittu. Kukaan vanhempi pelaaja ei ole halunnut sitä minua ennen valita.

Ex-valmentaja Immonen: Mahdollisuudet ammattilaisuuteen ulkomailla

KoLen päävalmentajana kaudella 2017–18 toiminut Tomi Immonen allekirjoittaa Autereen kommentit ujoudesta ja henkisestä kasvusta. Kun KoLe kokosi joukkuettaan kesällä 2017, Kajo ja Karhulan Veikot luopuivat samaan aikaan sarjapaikoistaan.

– Valkealasta tulleista A-tytöistä mielenkiintoisin oli Ella Autere. Edellisellä kaudella pelatessamme vastakkain seurasin häntä. Hän ei ollut sillä hetkellä pelillisesti valmis eikä edes pelote vastustajalle, mutta potentiaali oli näkyvissä jo silloin, Immonen kuvailee.

Immosen mielestä kaksi pelaajaa auttoi Auteretta keskeisellä tavalla. Passari Miamari Korpelainen ja kapteeni Elina Heikari saivat ujouden karisemaan.

– Ella oli ulottuva pelaaja, mutta hänen ajoituksensa ja liikkumisensa verkolla oli hapuilevaa. Korpelaisen laadukkailla passeilla ja näkemyksillä ajoitus saatiin kohdalleen. Ottelu ottelulta homma alkoi toimia myös pelitilanteissa.

Jani Järveläinen

Ella Autere viihtyy Kuopiossa. PuWolla on kaksi kotikenttää: Pohjantien koulu ja Studentian liikuntahalli.
Ella Autere viihtyy Kuopiossa. PuWolla on kaksi kotikenttää: Pohjantien koulu ja Studentian liikuntahalli.

– Pitkäaikaisen kapteenin vaikutusta ei voi korostaa liikaa. Elinan ansiosta ujosta juniorista kuoriutui pelikenttiä dominoiva nainen. Elinan esimerkillinen voitontahto, latautuminen peleihin, itsestään irtisaaminen ja ennen kaikkea tuuletukset tarttuivat Ellaan paremmin kuin kukaan valmentaja sitä ikinä pystyisi kertomaan tai opastamaan, Immonen hehkuttaa.

Immonen kiittelee myös fysiikkavalmentaja Antti Järvistä, jonka opastuksessa palloilijan koordinaatiokyky ja vartalonhallinta kehittyivät valtavasti. Immonen muistuttaa, että on taitoa saada kasvava nuori harjoittelemaan oikein ja toistuvasti – lepoa ja venyttelyä unohtamatta.

Immonen on Autereen puolesta hyvillään Kuopioon etenemisestä. Ex-valmentaja toivoo, että Yrityksen kasvatti lähtee vielä jonain päivänä lentopalloilemaan Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Siihen hänellä on täydet mahdollisuudet jo muutaman vuoden kuluessa, mikäli kehitys jatkuu ja palo pelaamiseen säilyy kuten tähän asti.