Junioritiistai: Lajien välinen mustasukkaisuus on jo niin out — KooKoon E-06-juniorijoukkue toimii malliesimerkkinä siitä, miten lapsille annetaan mahdollisuus harrastaa liikuntaa monipuolisesti

Jussi Lopperi

Leevi Hellberg: Jääkiekko ja golf.
Leevi Hellberg: Jääkiekko ja golf.

Tutkimusten mukaan varsinainen huipulle tähtäävä harjoittelu on useimmissa lajeissa hyvä aloittaa 15—16-vuotiaana.

Täten lasten ja nuorten urheilussa monilajisuus on myöhemmän huippu-urheilu-uran kannalta keskimäärin parempi vaihtoehto kuin aikainen erikoistuminen.

KooKoon E-06-juniorijoukkue on malliesimerkki siitä, miten muidenkin kuin oman lajin eli jääkiekon harrastaminen on mahdollista.

Harjoitusohjelmat on luotu tukemaan monilajisuutta, ja joukkueen sisäisissä säännöissä suorastaan kannustetaan monipuoliseen liikuntaan.

Joukkueen 37 pelaajasta kymmenkunta harrastaa jääkiekon ohella muita lajeja.

Oheisharjoittelussa ovat mukana ainakin salibandy, juoksu ja judo.

"Välillä tuntuu rankalta, mutta lajit tukevat hyvin toisiaan"

Maalivahtina pelaavan Roope Toivakan harrastuksista tulee pitkä lista: tennis, judo, koripallo, sähly, jalkapallo, golf ja kitaransoitto.

Harjoittelussa päähuomion saavat jääkiekko neljästi viikossa, judo torstaisin ja tennis välipäivinä pari kertaa viikossa.

— Välillä tuntuu rankalta, enkä jaksaisi mennä kaikkiin harjoituksiin, mutta lajit tukevat hyvin toisiaan.

Jussi Lopperi

Roope Toivakka: Jääkiekko ja tennis.
Roope Toivakka: Jääkiekko ja tennis.

Elias Sauvala keskittyy maila- ja joukkuepeleihin. Talvella jääkiekkoa, kesällä pesäpalloa. Myös sähly ja jalkapallo ovat kuviossa mukana.

Kausalassa asuvalle pojalle kertyy viikossa liikuntaa helposti 20—25 tuntia. Rankkoina aikoina, silloin kun jalka ei yksinkertaisesti liiku, hän ei pakota itseään harjoituksiin.

— Liikkumisesta saa paremman olon. On mukavaa olla kaverien kanssa ja tehdä asioita joukkueen eteen. Mailapeleissä kehittyy silmä-käsikoordinaatio.

Leevi Hellberg voitti viime vuonna golfissa valtakunnallisen kiertueen yhteispistekilpailun alle 12-vuotiaiden sarjassa. Hänet valittiin Suomen Golfliiton talenttiryhmään, joka on maajoukkueen ensimmäinen porras.

Iitin Hiisiöstä Kouvolaan harjoituksiin kulkeva poika siirtyy Koski-Golfin edustajaksi.

— Golf- ja lätkätreenejä on samoina päivinä peräkkäin. Siihen päälle tulee läksyjen tekeminen kotona. Vapaa-aikaa ei juuri jää.

Leevi ei mieti, onko hän enemmän joukkue- vai yksilöurheilija. Golfissa harjoittelu tapahtuu useimmiten ryhmässä.

— Hyvä kunto, vetreys ja liikkuvuus. Ne tekevät lajien yhdistämisestä kivaa.

Jussi Lopperi

Elias Sauvala: Jääkiekko ja pesäpallo.
Elias Sauvala: Jääkiekko ja pesäpallo.

Kiekkojoukkue pelasi jalkapalloa piirisarjassa

KooKoo-Junioreissa (Pokli) monilajisuus halutaan nähdä hyvänä koko organisaation puolelta. Esimerkiksi D-04-joukkue pelasi viime kesänä jalkapalloa piirisarjassa.

E-06-joukkueen valmentaja Harri Sauvala ja joukkueenjohtaja Sami Toivakka ovat sitä mieltä, että mustasukkaisuus toista lajia kohtaan alkaa olla aikansa elänyttä.

Valtakunnallisesti pisimmälle lajien välisen yhteistyön veivät joitakin vuosia sitten Lentopalloliitto ja Pesäpalloliitto Yhteiset pallot -hankkeellaan. Siinä seuroille annettiin välinepaketit, ja yhdellä lisenssillä sai harrastaa kahta lajia.

— Tutkimustulokset tukevat monipuolista liikuntaa. Liian yksipuolinen harjoittelu ja samankaltaiset harjoitteet voivat altistaa erilaisille urheilu- ja rasitusvammoille, Harri Sauvala huomauttaa.