Ummeljokelainen Nina Hänninen ajaa kilpaa poneilla seitsemättä kauttaan — Kolmen voiton päässä häämöttää Suomen kaikkien aikojen voitokkaimman poniohjastajan titteli

Satu Pitkänen

Suomen kaikkien aikojen voitokkaimman poniohjastajan titteli häämöttää Nina Hännisellä enää kolmen voiton päässä.
Suomen kaikkien aikojen voitokkaimman poniohjastajan titteli häämöttää Nina Hännisellä enää kolmen voiton päässä.

Nina Hännisen ajokkina torstaina alkuillasta Kouvolan raveissa oli neljävuotias shetlanninponitamma Usvaniityn Janna, joka oli ehtinyt kilpailla kahdesti.

Näistä oli tuloksena yksi voitto ja yksi kakkossija.

Nyt takamatkaa oli kirittävänä 40 metriä, mutta se ei lahjakasta raviponia haitannut. Valjakko siirtyi johtoon reilun puolen kierroksen jälkeen, ja saapui ylivoimaisena voittajana maaliin.

Hännisen uran 165. voitto oli nähnyt päivänvalon, ohjastajan 17. syntymäpäivänä.

Viimeinen kausi shetlanninponeilla

Tähän mennessä poniohjastajista eniten voittoja on saavuttanut vuonna 2015 uransa päättänyt Veera Pietiläinen, jolla voittoja on 168. Tähän merkkipaaluun Hännisellä on nyt matkaa kolmen ”tolpan” verran.

— Kyllähän ennätys olisi kiva saavuttaa. Eiköhän se tässä lähiviikkoina tule. Riippuu vähän siitä millaisessa kunnossa ponit ovat. Janna juoksee ensi viikolla Vermossa, ja kyllähän se pääsee vielä paljonkin kovempaa, Hänninen pohtii.

Kuluva kausi on viimeinen, jolloin Nina Hänninen saa ajaa kilpaa pienemmillä A-poneilla eli shetlanninponeilla. Suuremmilla B-poneilla ei ohjastajille ole ikärajaa, joten ura voi vielä jatkua ensi vuonna niiden rattailla.

— Tänä kesänä ajetaan kilpaa shettiksillä niin paljon kuin voidaan. Sen takia en ole tälle kesälle hakenut kesätöitäkään. Syksyksi olen hakenut Kouvolaan opiskelemaan kokiksi, enkä tiedä, ehdinkö kuinka paljon enää valmentamaan poneja. Omia shetlanninponeja varmaan myydään ja astutetaan, Hänninen ennakoi.

Valmennuksessa 22 ponia

Ummeljokelaisen Hännisen ura alkoi vuonna 2012. Äiti ilmoitti poneilla mieluummin ratsastelleen tytön ajolupakurssille.

— Kun pääsin ajamaan ponilla ryhmässä ja ohittamaan muita, se alkoikin tuntua kivalta. Äiti osti sitten Rosenbergs Candyn, joka oli enemmän juoksija kuin ensimmäinen ponini. Siitä alkoi valmentaminen. Kilpailuvietti on pitänyt minut mukana ravitouhussa tähän asti, Hänninen muistelee.

Hännisen valmennuslistalla on tällä hetkellä 22 ponia, joista 19 on shetlanninponeja.

Näistä huomattava osa on Usvaniityn ponitallin kasvattamia ja omistamia. Kotona poneja on tusinan verran.

— Timo Heikkilältä kysyttiin pari vuotta sitten ponia aloittelijoiden sarjaan. Kun menestystä tuli heti kättelyssä, Heikkilät innostuivat tosissaan poniraveista, Hänninen kertoo.

— Nina ei saa enää ensi vuonna ajaa shetlanninponeilla, mutta menestys on ollut niin hyvää, että kyllä poniravitouhua on jotenkin jatkettava. Toivottavasti Nina treenaa itselleen seuraajan, Marika Heikkilä huomauttaa.

Tälle kaudelle Hännisellä on tavoitteena ajaa niin paljon kilpaa kuin vain mahdollista. Vaikka viime vuonna ajettiin ennätysmäärä ponilähtöjä, ei hyvien sarjojen löytäminen aina ole helppoa.

Tosin tälläkin viikolla Hänninen otti tiistaina Teivossa kaksi voittoa.

— Aina tuntuu siltä, ettei omille poneille oikein löydy sopivia lähtöjä. Tavoitteena on kuitenkin tänä vuonna ajaa ikäluokkakilpailuita, Oo Sole Miolla Kriteriumissa ja Jivellä Derbyssä, Hänninen suunnittelee.