Vesa Toikka: Liikuntapäällikköä ei voida valjastaa ainoastaan kärkiseurojen edunvalvonnan käyttöön

Jo yli 20 on hakenut Kouvolan liikuntapäälliköksi. Työnkuva ja toimintatavat tarkentuvat lopullisesti vasta valinnan jälkeen.

Moises Garibay

Uusi liikuntapäällikkö on muun muassa vastuussa liikuntapaikkojen vuorojen jakamisesta.
Uusi liikuntapäällikkö on muun muassa vastuussa liikuntapaikkojen vuorojen jakamisesta.

Kouvolan aikuispalvelujen johtaja Vesa Toikka sanoo, että liikuntapäällikön viran perustamisesta keskusteltiin kärkiseurojen edustajien kanssa syksyllä. Loka–marraskuun vaihteessa pidetyssä palaverissa todettiin yhteisesti tarve uudelle viralle.

Kouvolan Sanomat kertoi maanantaina urheilu- ja liikuntaväen hämmennyksestä uuteen virkaan ja sen työnkuvaan.

Toikka painottaa, että liikuntapäällikköä ei voida valjastaa ainoastaan kärkiseurojen edunvalvonnan käyttöön. Toikan mukaan Kouvola haluaa edelleen parantaa kärkiseurojen toimintaedellytyksiä.

— Urheilun ja liikunnan elinkeinollisuus ei ole kunnallista toimialaa. Projektiluonteiset elinkeinohankkeet ovat asia erikseen, mutta kunnassa liikuntapolitiikkaa ei pyöritetä elinkeinopolitiikalla, tätä ohjaa myös liikunnan lainsäädäntö, Toikka sanoo.

Kymenlaakson Liikunnan toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen esitti huolensa siitä, että liikunnalla ei ole kaupungin organisaatiossa selkeää johtoa ja yhteistä linjaa. Liikunnan sijoittumisesta moniin hallinnonaloihin Toikka sanoo, että vanhanmallista liikuntatoimea ei enää kaaviossa ole. Suuntaus on sama myös muualla kuin Kouvolassa.

— Liikunta on osana terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. On pyritty kohdentamaan samanlaisia palveluja saman katon alle, esimerkiksi liikunnanohjaajat ja ravitsemusterapeutit. Saavutetut tulokset ovat olleet rohkaisevia.

"Yksi merkittävimmistä ja isoimmista prosesseista"

KymLin Lehtinen ja Kouvojen toiminnanjohtaja Eero Lehtinen kummastelivat uuden liikuntapäällikön työnkuvan laajuutta ja kirjavuutta. Kouvojen Lehtisen mielestä on hämmentävää yhdistää suuri rooli urheilukaupungin profiilin kohottamisessa ja suorittavan portaan tehtäviin kuuluva liikuntavuorojen jakaminen.

Jussi Lopperi

Uuden liikuntapäällikön työnkuva ja toimintatavat tarkentuvat lopullisesti vasta valinnan jälkeen.
Uuden liikuntapäällikön työnkuva ja toimintatavat tarkentuvat lopullisesti vasta valinnan jälkeen.

— Vuorojen jakaminen on yksi merkittävimmistä ja isoimmista prosesseista liikuntapuolella. Liikuntapäällikkö on vastuussa vuorojen jakamisesta, mikä tarkoittaa tasapuolista kohtelua ja hyvää vuoropuhelua seurojen kanssa, Toikka vastaa Lehtisille.

Tällä hetkellä vuorojen jakaminen on palvelupäällikkö Anne Erikssonin napin alla. Toikan mukaan Erikssonilla on lavea kakku, koska tilavarauksiin kuuluvat kaikkien järjestöjen, ei ainoastaan liikunnan ja urheilun, tapahtumat.

Toikka sanoo, että uusi henkilö on erittäin tervetullut vastaamaan juuri liikuntatilojen ja -paikkojen päätöksistä, jotta työkuorma tasoittuu ja erikoisalueen osaaminen saadaan varmistettua.

Toikan mukaan liikuntapäällikön työnkuva ja toimintatavat tarkentuvat lopullisesti vasta valinnan jälkeen. Hakuaika tehtävään päättyy keskiviikkona 24. tammikuuta. Tiistaihin keskipäivään mennessä hakemuksia oli tullut 21. Vakinaisen työsuhteen on määrä alkaa 15. helmikuuta.

”Harrastajia Kouvolassa riittää todella moneen lajiin”

Kouvolan Sanomien urheilutoimitus teki kyselyn kouvolalaisten urheiluseurojen johtajille.

Heiltä kysyttiin:

¤ Kun puhutaan Kouvolasta urheilukaupunkina, mitä se sinulle tarkoittaa?
¤ Mihin liikuntapäällikköä Kouvolassa mielestäsi ensisijaisesti tarvitaan?
¤ Mihin suuntaan Kouvolaa pitäisi kehittää nimenomaan urheilukaupunkina?

Tässä poimintoja vastauksista:

Seurafoorumin perustaminen ja sen ottaminen mukaan osaksi kunnallista päätöksentekoa olisi seuraava kehitysaskel. Tällä saataisiin käyttäjät aidosti mukaan vaikuttamaan esimerkiksi liikuntapaikkojen kehittämiseen jo valmisteluvaiheessa. — Vesa Torikka, PoKLin toiminnanjohtaja

Onko harrasteliikunta myös urheilukaupungin toimintaa? Mielestäni pitäisi olla. — Mika Seppälä, toiminnanjohtaja Sudet jalkapallo

Pääsarjatason kilpaurheilu tuo tietenkin mukanaan näkyvyyttä kaupungille, mutta harrastajia Kouvolassa riittää todella moneen lajiin. Ruohonjuuritason liikunnan harrastamisen mukanaan tuoma hyöty ei välttämättä näy heti euroina kaupungin budjetissa, mutta sen arvo tulevaisuudessa on todella suuri. Haluaako kaupunki panostaa asukkaiden hyvinvointiin ja terveydenhoitoon? Siitähän tässä on myös kysymys. — Mika Seppälä, toiminnanjohtaja Sudet jalkapallo

Kaikki lähtee liikkeelle aktiivisista kaupunkilaisista, eli ihmisiä pitäisi kannustaa osallistumaan urheilutoimintaan ja -tapahtumiin. Riittävästä määrästä harrastajia ja katsojia on kannettava jatkuvaa huolta. Vapaaehtoistyöllä on tulevaisuudessakin suuri merkitys. — Jyrki Hyttinen, KPL:n puheenjohtaja

Kaupungista puuttuu nykyaikainen monitoimihalli, joka sisältäisi uimahallin, tilat halliyleisurheiluun, ison monitoimisalin usealle tuhannelle katsojalle, voimailu-, tanssi-, voimistelu- ja kamppailulajien tilat. Kaikki toiminnot yhdessä rakennuksessa tai rakennusryppäässä. — Keijo Hulkkonen, Kajon puheenjohtaja

— Tarvitsemme runsaasti eri lajien turnauksia, eri lajien kansainvälisiä kilpailuja, urheilutapahtumia, liikuntamessuja. Siis elämyksiä ihmisille. Näillä luomme näkyvyyttä, Kouvola-brändiä liikuntakaupunkina ja houkuttelemme matkailijoita ja uusia asukkaita Kouvolaan. Asukkaat hyötyisivät samalla upeasta palvelutarjonnasta. — Keijo Hulkkonen, Kajon puheenjohtaja

Lajit ja seurat harrastaisivat nykyistä vähemmän kilpajuoksua samoista kumppanuuksista, jos tarjolla olisi yhtenäisempi kokonaisuus. — Eero Lehtinen, Kouvojen toiminnanjohtaja

Luetuimmat