Isossa roolissa ja paljon vastuuta – Henriikka Vähäuski on kehittynyt jättimäisin harppauksin Kouvottarien runkopelaajaksi: "Parannettavaa löytyy vielä paljon"

Katja Juurikko

Henriikka Vähäuski on pelannut kauden kahdessa ensimmäisessä pelissä keskimäärin lähes 26 minuuttia.
Henriikka Vähäuski on pelannut kauden kahdessa ensimmäisessä pelissä keskimäärin lähes 26 minuuttia.

Kouvottarien Henriikka Vähäuskin ura on hienossa nousukiidossa. Kun 18-vuotias Vähäuski pelasi toissa kaudella naisten Korisliigassa reilut viisi minuuttia ottelua kohden, vastaava lukema alkaneen kauden sarjassa on lähes 26 minuuttia.

– Vastuun lisääntymisen nopeus on yllättänyt. Vastuuta on tullut kerralla paljon. Rooli on kasvanut viime kaudesta, Vähäuski tuumaa.

Valmennuksen luotto kouvolalaisseuran omaan kasvattiin on kannattanut. Tätä tukevat myös Vähäuskin tilastot.

Kaudella 2018–2019 hän heitti keskimäärin 1,3 pistettä ja vei 1,5 levypalloa ottelua kohden. Viime kaudella minuutteja kertyi jo lähes 15, joiden aikana tilastot karttuivat 3,9 pisteen ja 3,8 levypallon vauhdilla.

Kuluvan kauden kahdessa liigaottelussa Vähäuski on tilastoinut 11,5 pistettä ja 6,0 levypalloa matsia kohden. Ja Kouvottarien vastustajat ovat olleet sarjan eliittiiä eli Forssan Alku ja Peli-Karhut Kotkasta.

– Molemmat pelit olivat todella fyysisiä. Meidän tekemisestä löytyi sekä hyvää että parannettavaa.

– Itse suoriuduin näistä peleistä melko tasaisesti. Olen saanut onnistumisia. Parannettavaa kuitenkin löytyy vielä paljon muun muassa kommunikaatiossa, arvioi Vähäuski, joka on heittänyt kolmosensa sisään 80-prosenttisesti (4/5) ja vapaaheittonsa 100-prosentisesti (3/3).

Pudotuspeleissä kauden parasta

Vähäuski tietää, mitä joukkueen valmentajat Joonas Frimodig ja Reetta Piipari häneltä odottavat.

Vastuuta on tullut kerralla paljon. — Henriikka Vähäuski

– Hyvää joukkuepelaamista ja uusia kehitysaskelia.

Vähäuskin mukaan Kouvottaret tavoittelee naisten Korisliigassa paikkaa pudotuspeleissä.

– Siellä olisi sitten tarkoitus pelata kauden parasta korista.

– Joukkue on alkanut hitsautua hyvin yhteen ja jokaiselle pelipaikalle löytyy taitavia pelaajia. Pyrimme pelaamaan vauhdikasta korista, 185-senttinen sentteri sanoo.

Naisten Korisliigan lisäksi Vähäuski pelaa Kouvojen 19-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjajoukkueessa. Kauden avauksessaan keskiviikkona Kouvot kärsi niukan tappion Helsingin NMKY:lle. Vähäuski avasi kautensa sarjassa 17 pisteen ja 22 levypallon hirmusaaliilla.

Siipirikkoinen Catz Kouvolaan

Kouvottarien kausi jatkuu kotiottelulla lappeenrantalaista Catzia vastaan. Mika Haakanan luotsaaman nuoren joukkueen alkukausi on ollut murheellinen. Tilillä on kaksi murskatappiota. Sarja-avauksessa HBA-Märsky teki eteläkarjalaisista hakkelusta lukemin 107–35 ja viime kierroksella Torpan Pojat haki pisteet Saimaan rannalta numeroin 36–69.

– Catz on kärsinyt loukkaantumisista ja se on vaikuttanut heidän rotaatioon. Catz pelaa organisoitua korista ja pyrkii kontrolloimaan pelin tempoa. Heiltä löytyy hyviä heittäjiä, Vähäuski analysoi.

Catzin riveistä ovat sivussa avausviisikon Tuulia Timo ja Roosa Kosonen, joita vierailija tarvitsisi ehdottomasti kokoonpanoonsa. Kouvolaan joukkue saapuu kahdeksan kotimaisen pelaajan voimin.

Sara Behmiä (1997) ja Veera Pirttistä (1997) lukuun ottamatta muut pelaajat ovat syntyneet 2000-luvun puolella.

Luetuimmat