Ylivoimaviisikkoon nostetun Arttu Pellin mielestä KooKoon kausi on ollut aiempia raskaampi — ”Ei ole saatu irti sitä, mitä meistä olisi varaa ottaa”

Jussi Lopperi

Arttu Pelli pelasi viime kaudella KooKoossa kaikki 60 ottelua runkosarjaa. Tälläkään kaudella Pelliltä ei ole jäänyt väliin yhtään ottelua.
Arttu Pelli pelasi viime kaudella KooKoossa kaikki 60 ottelua runkosarjaa. Tälläkään kaudella Pelliltä ei ole jäänyt väliin yhtään ottelua.

KooKoon puolustaja Arttu Pelli vilkaisi jääkiekon Liigan sarjataulukkoa syyskaudella tasan kerran.

Sarjatilanteesta puhutaan joskus pelaajien kesken pukuhuoneessa, mutta Pelli ei kuulu aktiivisimpiin tilastojen selaajiin.

Voisin varmaankin ampua enemmän. Kiekkoa tulee siirreltyä liikaakin. — Arttu Pelli

— En ole ihan satavarma, kuinka monta pistettä meillä on matkaa playoff-viivaan, enkä ole muutenkaan vastustajien sijoituksia juurikaan tarkistellut. Olen yrittänyt keskittyä olennaiseen, ja vapaa-ajalla haluan olla vähemmän kiekon kanssa tekemisissä.

Kouvolan ydinkeskustassa asuva Pelli, 22, viettää vapaa-aikaansa pääosin Netflixin ja Xboxin seurassa.

Olennaiseen keskittyminen on onnistunut ainakin siinä, että KooKoon oma kasvatti on ottanut tällä kaudella vakiopaikan joukkueen ylivoimaviisikossa.

KooKoo jakaa ylivoimamaalien ykkössijan Lahden Pelicansin kanssa.

Pellille kohoaminen erikoistilanteiden erikoismieheksi on ollut pieni yllätys. Rannelaukaus lähtee rightin pakilta herkemmin kuin lämäri.

— Pyrin ruokkimaan muita, kun vierellä on hyviä jätkiä. Voisin varmaankin ampua enemmän. Kiekkoa tulee siirreltyä liikaakin.

Pelli on harmissaan KooKoon ailahtelevasta kaudesta, sillä hän muistaa, että viime kaudella kuva oli samankaltainen.

Joulukuussa tuli paha notkahdus, joka valutti joukkueen lopulta viimeistä edelliseksi 21 pisteen päähän pudotuspeleistä.

— Asiaa on mietitty kopissa liiankin monta kertaa. Tämä kausi tuntuu tavallaan aiempia raskaammalta, koska meillä on hyökkääjissä erittäin hyviä yksilöitä ja voisimme olla tällä hetkellä selkeästi playoff-joukkue. Ei ole saatu irti sitä, mitä meistä olisi varaa ottaa.

Plus-miinus-tilaston pohjilla koko Liigassa

Viime kaudella Pelli, Mikko Virtanen ja Henrik Koivisto romahtivat KooKoo-kolmikkona koko Liigan plus-miinus-tilaston pohjille lähes 530 kenttäpelaajan vertailussa.

Kentällä oleva pelaaja saa plussan oman joukkueen tekemästä maalista ja vastaavasti miinuksen, kun vastustaja tekee maalin. Yli- ja alivoimamaalit eivät vaikuta tilastoon.

Lumikki Haaja

Jos kaikki sujuu hyvin, Arttu Pelli saa 200 Liigan runkosarjaottelua täyteen kahden viikon kuluttua kotipelissä Ilvestä vastaan.

Plus-miinus-tilastoa on pidetty mittarina kahden suunnan pelaamiselle. On puhuttu, että jos miinuksia on paljon, pelaajan puolustuspeli tökkii.

Pelli ei anna kovin suurta painoarvoa tilastolle, jonka merkityksellisyydestä on viime vuosina keskusteltu NHL:ää myöten. Viimekautista lukemaansa –25 hän ei kuitenkaan sievistele.

— Onhan se törkeä lukema. Jouluna taisin olla vielä plussalla. Se tilasto antaa ehkä vähän suuntaa, mitä kentällä tapahtuu.

Tällä kaudella Pelli on pakkasella kymmenen pykälää. Hän ja Miikka Pitkänen (–2) ovat KooKoosta ainoina pelanneet kaikki 46 ottelua.

Liigajoukkueeseen jo tulokaskaudella

Pelli nousi kouvolalaisseuran liigamiehistön vakiokokoonpanoon tulokaskaudella 2015—16. Hän teki sen poikkeuksellisesti pelaamatta yhtään ottelua Mestiksessä.

— Minun piti pelata A-nuorissa, mutta edustuksen loukkaantumisten takia pääsin kokeilemaan harjoituspeleissä, ja varsinainen kausi alkoi ihan hyvin.

Vastuu on kasvanut kausi kaudelta. Keväällä 2017 Pelli lähti loppukaudeksi lainalle SaPKoon ja saavutti Mestiksen mestaruuden. Reissu kannatti tehdä itseluottamuksen ja peliajan takia.

KooKoossa Pelli on joutunut näkemään lyhyen ajan sisällä kahden päävalmentajan erottamiset. Pelaajan on vain sopeuduttava tilanteisiin.

— Tosi suuressa vastuussa olemme me pelaajat. Valmentajan erottamisessa syitä vieritetään yhden miehen niskoille.

10. sijasta taistelee monta joukkuetta

10) JYP 46 ottelua 64 pistettä

11) Sport 47 ottelua 63 pistettä

12) KalPa 46 ottelua 61 pistettä

13) KooKoo 46 ottelua 55 pistettä

14) Jukurit 47 ottelua 54 pistettä

10. sija on viimeinen pudotuspelipaikka. Runkosarjassa pelataan 60 ottelua.

KooKoo—HPK, jääkiekon Liigaa kello 18.30 Kouvolan jäähallissa.