Nuorten maajoukkueen aloittava takamies Severi Kaukiainen saa Kouvoissa mitä halusi, eli kasvattavia minuutteja kahdessa sarjassa

Peli-Karhujen kasvatti teki keväällä uransa ensimmäisen ammattilaissopimuksen. Kouvojen ja KTP:n ero pelaajan kehittämisessä liittyy valmennuksen tasoon ja satsauksiin, jotka kohdistetaan nuoriin.

Jussi Lopperi

Kuluva viikko on Severi Kaukiaiselle harvinaislaatuinen. Hän pelaa kolmessa päivässä kolme sarjaottelua: liigaa keskiviikkona ja perjantaina, Divaria torstaina. Torstai-iltapäivänä Kaukiainen kantoi pelikassinsa Korikouvojen bussiin, joka suuntasi Tampereelle.
Kuluva viikko on Severi Kaukiaiselle harvinaislaatuinen. Hän pelaa kolmessa päivässä kolme sarjaottelua: liigaa keskiviikkona ja perjantaina, Divaria torstaina. Torstai-iltapäivänä Kaukiainen kantoi pelikassinsa Korikouvojen bussiin, joka suuntasi Tampereelle.

Sapattivapaalta Kouvojen päävalmentajaksi palanneen Jyri Lehtosen puhelinsoitosta se lähti. Nuorten maajoukkueen aloittava takamies Severi Kaukiainen, 19, siirtyi toukokuussa kotkalaisesta KTP-Basketista kaksivuotisella sopimuksella maakunnan pohjoispäähän Kouvoihin. 185-senttiselle Kaukiaiselle muutto Kouvolaan tarkoittaa uran ensimmäistä ammattilaissopimusta.

Lähtökohta oli, että Kaukiainen tekee peliä ykköstakamiehenä Kouvojen kehitysjoukkueessa Korikouvoissa Divari A:ssa. Lehtonen sanoi kuitenkin jo keväällä, että satavarmasti Kaukiaiselle kertyy myös liigaminuutteja. Näin on toden totta käynyt. Peli-Karhujen kasvatti on pelannut Korisliigassa yhtä vaille kaikissa otteluissa ja kellottanut peliaikaa keskimäärin 17 minuuttia. Viime kaudella KTP:ssä Kaukiainen otettiin kokoonpanoon 21 ottelussa, ja minuutteja irtosi ottelua kohden alle 10.

Keskustelemme isän kanssa itseluottamuksesta ja rutiineista.

Kaukiaisen mielestä Kouvojen ja KTP:n ero pelaajan kehittämisessä liittyy valmennuksen tasoon ja satsauksiin, jotka kohdistetaan nuoriin.

— Kouvoissa valmennus on hemmetin hyvällä pohjalla. Jyri oli tuttu jo nuorten maajoukkueesta. Lisäksi Antti Hurri ja Juho Kailio ovat maan parhaimmistoa, kun puhutaan yksilöllisestä valmennuksesta sekä fysiikassa että lajitaidoissa, Kaukiainen suitsuttaa valmennustroikkaa.

Kesäharjoittelun ja runsaan kuukauden kestäneen sarjakauden aikana Kaukiainen sanoo jo saaneensa Kouvolasta ahaa-elämyksiä.

— Ei mitään mullistavaa, mutta paljon sellaisia pieniä juttuja, jotka auttavat pelaajan eteenpäin menemisessä.

Jos Lehtonen meuhkaa, siihen on aihetta

Lehtonen saa sapatilta palattuaan taas osasta Mansikka-ahon hallin katsomoa moitteita siitä, että hän huutaa otteluissa pelaajille — etenkin nuorille. Tämän kuullessaan Kaukiaiselta pääsee naurahdus.

— Eihän se edes hirveästi meuhkaa. Ja jos meuhkaa, niin varmasti ihan asiasta, Kaukiainen vastaa.

Kaukiaisen mielestä Lehtonen ymmärtää entisenä pelaajana yli 300 liigaottelun ja 11 pääsarjakauden kokemuksella erittäin hyvin pelaajia, sekä nuoria että kokeneita.

— Hän on valmentaja, joka antaa nuorelle pelaajalle mahdollisuuden kehittyä ja näyttää osaamistaan, jos pelaaja ensin osoittaa kykynsä harjoituksissa.

Divari A:ssa yli 34 minuuttia

Korikouvoissa keskimäärin yli 34 minuuttia pelintekijänä palloa käsittelevä haki toissa kaudella pelikovuutta Divari B:stä KTP:n kakkosjoukkueessa. Viime kaudella hän kantoi vastuuta KTP:ssä A-poikien SM-sarjassa.

— Tuntuu, että A-poikien SM-sarjan taso menee pikkuhiljaa alaspäin, kun hyvät nuoret pelaavat joko liigaa tai Divaria, Kaukiainen arvioi.

Severi Kaukiaisen uran ensimmäinen koripallovalmentaja oli hänen isänsä. Vesa Kaukiainen pelasi itse lukkarina Superpesiksessä yli 360 runkosarjaottelua Jyväskylän Kirissä, Haminan Palloilijoissa, Imatran Pallo-Veikoissa, Puijon Pesiksessä ja Kiteen Pallossa. Nykyisin hän työskentelee kuntosaliyrittäjänä Kotkassa ja toimii fysiikkavalmentajana Superiin pitkästä aikaa takaisin nousseessa HP:ssä.

— Isä sanoo, ettei hän ymmärrä koripallosta enää nykyään niin paljon kuin minä. Hän auttaa kuitenkin edelleen yleisissä asioissa. Keskustelemme itseluottamuksesta ja rutiineista. Jos minulla menee huonosti, hän tsemppaa ja kertoo omilta pesisajoiltaan juttuja, jotka ovat auttaneet häntä.

Toisen polven pääsarjapalloilijan pitkän ajan tavoitteet ovat ulkomailla pelaamisessa.

— En aseta itselleni mitään aikatavoitetta, että tiettynä vuotena minun pitäisi olla jossakin. Kyllä se (pelipaikka ulkomailta) sieltä tulee, kun vain jatkaa hyvää työntekoa kentällä ja sen ulkopuolella. Yleensä silloin huomataan.

Kouvot—KTP, Korisliigaa perjantaina kello 18.30 Mansikka-ahon urheiluhallissa.

Luetuimmat

Kommentoidut