Kuusi juoksua kumauttanut KPL:n Jere Dahlström dumppasi entisen seuransa – Kapteeni Anssi Lammilan mielestä pelinjohtaja Iiro Haimi pitää rutinoitunutta joukkuetta varpaillaan

Lehtikuva/Kalle Parkkinen

KPL:n kotiuttajajokeri Jere Dahlström löi Vimpelin Vedon ulkokentästä kuusi juoksua. Dahlström on iskenyt alkukaudesta joka kotiottelussa vähintään kolme juoksua. Arkistokuva.
KPL:n kotiuttajajokeri Jere Dahlström löi Vimpelin Vedon ulkokentästä kuusi juoksua. Dahlström on iskenyt alkukaudesta joka kotiottelussa vähintään kolme juoksua. Arkistokuva.

Superpesiksen keskikastiin povattuja joukkueita alkukierroksilla välipalakseen popsinut KPL sai perjantaina sarjakauden ensimmäisen kovan haasteen.

Viime kauden pronssiottelijoiden mittelössä KPL näytti uudelleen Vimpelin Vedolle, että Kymijoessa on voimakkaampi virtaus kuin Savonjoessa.

Vedolle kymmenen vuotta sitten suomenmestaruuden finaaleissa KPL:ää vastaan ratkaissut Jere Dahlström (6/0, kl 8/11) dumppasi entisen seuransa Koplan 2–0 (5–4, 6–1) -voitossa.

Kauden alusta seitsemän ottelun voittoputken kyhännyt kouvolalaisjoukkue laukkaa sarjataulukon paalupaikalla ainoana puhtaan pelin joukkueena.

KPL:n monivuotinen kapteeni, seuraa jo vuodesta 2009 edustanut Anssi Lammila (1/2, kl 5/5) on tullut 370 ottelun pääsarjaurallaan ulkokentällä vanhalta tutulta kolmoskopparin tontilta pikkuhiljaa lähemmäs kotipesää.

Vetoa vastaan Lammila pelasi siepparina ja ykkösvahtina.

– Ihan erilaisen vireystilan se vaatii kuin esimerkiksi välimiehenä, Lammila kommentoi siepparina pelaamista.

Sieppari sijoittuu vaihtotilanteissa lähtökohtaisesti vain 10–15 metrin päähän lyöjästä.

Ulkopelissä kolmesti polttanut Lammila sanoi, että Vedon avausjakson neljän juoksun vuoro tuntui pitkältä ulkokentällä.

– Vimpeli hyökkäsi ennakoidusti kolmesti pienellä. Kahdesti emme ehtineet oikein edes suorittaa, ja kerran minä ja Vatu (Valtteri Luoma) meinasimme törmätä kiinniottotilanteessa. Hyvä, että saimme kauden ensimmäisen kunnon haasteen takatilanteeseen.

Lehtikuva/Vesa Moilanen

KPL:n lukkari Janne Kivipelto sekoitti hankalilla syötöillä Vedon kotiuttajien puuhia. Arkistokuva.
KPL:n lukkari Janne Kivipelto sekoitti hankalilla syötöillä Vedon kotiuttajien puuhia. Arkistokuva.

KPL onnistui tekemään rauhallisesti yksitellen neljä juoksua ja nousemaan takamatkalta jaksovoittoon.

– Siinä olisi ollut mahdollisuus hermostua, lyödä läskiksi ja ruveta yrittämään läpilyöntiä. Teimme kuitenkin sen, minkä tämä joukkue hyvin osaa.

Ulkopelihaasteeseen Lammila huomautti, että kauden edetessä vastustaja on pakotettava lyömään vaikeampia kotiutuksia.

Veto nipisti avausjaksolla kaikki pinnansa painepalloilla.

Lammila, 36, harjoitteli koko talvikauden etukenttäpelaajan roolia, mutta etutilanteen siepparin tontti tuli uutuutena vasta perjantain viimeistelyharjoituksessa.

Normaalisti kakkosrajassa nuohoava Sasu Toikka (1/0, kl 6/7) pelasi vaihtajajokerina mainion matsin.

– Olemme pelanneet laajalla sisäpelimateriaalilla myös aiempina vuosina, mutta tämänkautinen joukkue antaa vielä enemmän vaihtoehtoja. Aiemmin ulkopelipaikkoja on vaihdeltu vain pakon sanelemana, Lammila vertaili.

Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Iiro Haimin voittoprosentti KPL:n pelinjohtajana on 100. Arkistokuva.
Iiro Haimin voittoprosentti KPL:n pelinjohtajana on 100. Arkistokuva.

Lammila ja KPL:n pelinjohtaja Iiro Haimi voittivat SM-kultaa Tahkon pelaajina 2007.

Lammila näkee, että Haimi "pitää rutinoitunutta joukkuetta varpaillaan" kokeilemalla erilaisia koostumuksia sekä sisä- että ulkopelissä.

– Jannen (Kivipelto) paikka (lukkarina) on aika saletti, enkä lähtisi Latvistakaan (kakkosvahti Matti Latvala) vaihtamaan. Muuten se pyöriikin sitten aika lailla, Lammila virnisti puolitosissaan.

Lammilalla on parempi heittokäsi kuin Toikalla, joten Haimi arvatenkin hakee etukentälle tehokkuutta ja heittovoimaa.

Nopeudestaan tunnettu Loimaan Palloilijoiden kasvatti on kiitänyt Superpesiksen etenijätilastossa parhaimmillaan kahdeksanneksi kaudella 2006 Tahkossa.

Vielä toissa kaudella Koplassa Lammila näytti ilkkujille pitkää nenää merkkauttamalla yhden kauden tuotujen juoksujen ennätyksensä (49) ja sijoittumalla kymmenenneksi.

– Sarja aloitetaan pelaamalla kymmenen peliä 22 päivässä. Tämä on hyvin yksinkertaista, kun on vain pelipäiviä ja lepopäiviä. Viime tiistain pelin jälkeen olin väsynyt, vähän henkisestikin. Pelit tuovat juoksemista, eikä sitä tarvitse erikseen treenata.

Ottelun ratkaisu

Molemmilla jaksoilla 11 kolmostilannetta luonut KPL pelasi seitsemästä sisävuorosta vain yhden ilman juoksua. Avausjaksolla omista käsistä annettujen vimpeliläisjuoksujen jälkeen Kopla piti pelin kasassa. Jere Dahlströmin kolme juoksua tuottanut läpilyönti napsahti odotetulta paikalta Mikko Vihriälän tontilta.

Kentän tähti

KPL:n Janne Kivipelto oli vuoden 2018 paras lukkari Superpesiksessä. Kehitys on sen jälkeen jatkunut edelleen yläviistoon. Kivipelto sekoitti hankalilla syötöillä Vedon kotiuttajien puuhia.

Illan kunnari

– Meillä oli huippuvuoro (neljä juoksua) ensimmäisellä jaksolla, mutta kahdessa vuorossa emme saaneet takatilannetta lainkaan, kun palot tulivat ykkös-kakkosvälillä. Näissä kahinoissa ja meidän nuorella joukkueellamme pitäisi pystyä parempaan huippujengejä vastaan, Vedon pelinjohtaja Markku Hylkilä summasi.