Voikkaalla jenkkifutisturnaus ison maailman tyyliin, selotuksesta huolehtii NFL-kommentaattori Teemu Kuusisto — Kuusankoski Cowboys ei ole hävinnyt vielä yhtäkään ottelua

Kuusankoski Cowboys on ollut voittamaton. Tulevana viikonloppuna joukkue pelaa ensimmäisen kotiturnauksensa. Indians suljettiin ulos Kakkosdivarista tänä kesänä.

Noora Vilamaa

Kuusankoski Cowboysin joukkueessa on tällä hetkellä 22 pelaajaa. Teemu Tuovi (keskellä), Daniel Kivi (vasemmalla) ja Mikko Lautamatti harjoittelivat Kuusankosken pallokentällä.
Kuusankoski Cowboysin joukkueessa on tällä hetkellä 22 pelaajaa. Teemu Tuovi (keskellä), Daniel Kivi (vasemmalla) ja Mikko Lautamatti harjoittelivat Kuusankosken pallokentällä.

Kouvolan uusi amerikkalaisen jalkapallon joukkue on aloittanut kautensa Kolmosdivarissa voitokkaasti. Joukkue ei ole hävinnyt vielä yhtäkään ottelua.

Keväällä harjoitusottelussa kaatui Lappeenranta Razorbacks. Kesäkuun lopussa Cowboysit voittivat Hogbowl-turnauksen Lappeenrannassa, jossa joukkue pelasi kahta joukkuetta vastaan.

Noora Vilamaa

Kuusankoski Cowboys harjoittelee tällä hetkellä kaksi kertaa viikossa Kuusankosken pallokentällä.
Kuusankoski Cowboys harjoittelee tällä hetkellä kaksi kertaa viikossa Kuusankosken pallokentällä.

Kuusankoski Cowboysilla on kesän aikana yhteensä kolme turnausta. Sen jälkeen Itä- ja Länsi-lohkon kaksi parasta joukkuetta jatkavat finaaliturnaukseen. Näillä näkymin runkosarjan paras joukkue saa järjestääkseen finaaliturnauksen.

Ensi viikonloppuna joukkue pääsee näyttämään kyntensä ensimmäisessä kotiturnauksessaan, joka kantaa nimeä Cowbowl. Turnaus pelataan ison maailman tyyliin lauantaina 13. heinäkuuta kello 11 alkaen Voikkaan pallokentällä.

Noora Vilamaa

Kymenlaakson Jefun puheenjohtajaksi valittu Mikko Lautamatti sanoo, että haave omasta seurasta on kytenyt jo vuosia.
Kymenlaakson Jefun puheenjohtajaksi valittu Mikko Lautamatti sanoo, että haave omasta seurasta on kytenyt jo vuosia.

— Se on meidän joukkueen ensimmäinen kotipeli ja varmasti kautta aikain ensimmäinen amerikkalaisen jalkapallon turnaus Voikkaalla, turnauksen tapahtumajärjestelyistä vastannut Ville Lassila sanoo.

Lassilan mukaan seura haluaa tehdä turnauksista jenkkityylisiä koko perheen tapahtumia, joissa pelataan amerikkalaista jalkapalloa siinä sivussa. Lauantaina Voikkaan pallokentällä esiintyy muun muassa rapduo Karuselli, bilebändi Salminen ja Black Diamond Cheerleaders.

Turnauksen ottelut selostaa Nelosen NFL-kommentaattori Teemu Kuusisto.

— Kuusisto osaa selostaa pelit niin, että lajista tietämätönkin ymmärtää pelinkulkua. Jenkkifutis on todella koukuttava laji, kun siihen pääsee sisälle, Lassila sanoo.

Viime syksynä Mikko Lautamatti, Jukka Lautamatti, Joonas Nikula ja Ville Lassila perustivat amerikkalaisen jalkapallon seuran Kymenlaakson Jefun.

Nelikolla on pitkä lajitausta, ja he ovat pelanneet Kouvola Indiansissa. Perustajäseniltä löytyy myös maajoukkuetaustaa ja kokemusta pelaamisesta ulkomailla.

Puheenjohtajaksi valittu Mikko Lautamatti sanoo, että haave omasta seurasta on kytenyt jo vuosia.

— Ensimmäisen kerran olemme pyöritelleet oman joukkueen perustamista yli kymmenen vuotta sitten, Lautamatti sanoo

Seuran tavoitteena oli saada kokoon 15 pelaajaa, jotta he saisivat joukkueen kasaan.

— Mukaan tuli vanhojen tuttujen lisäksi niitä, kenellä ei ole ollenkaan lajitaustaa ja se on vain hyvä juttu.

Tällä hetkellä joukkueessa on 22 pelaajaa. Sen lisäksi seuraan kuuluu muutama harrastaja.

— Seuraan tulee koko ajan lisää harrastajia. Yksi syy on varmasti se, että olemme tällä hetkellä Kouvolan ainoa miesten kilpaileva joukkue.

Mikko Lautamatti on seuran puheenjohtaja, joukkueen päävalmentaja ja pelaa joukkueen kokoonpanosta riippuen joko hyökkäys- tai puolustuslinjassa. Lautamatin tavoite on, että jossain kohtaa hän siirtyy pois kentältä.

— Omat aktiivivuodet alkavat olla takanapäin, mutta polte lajin parissa olemiseen on edelleen kova. Uskon, että tällä tasolla kilpaillessa voi valmentaa ja pelata samaan aikaan.

Valmennusvastuuta ja seuran asioita on jaettu hoidettavaksi mahdollisimman monelle, jotta kukaan ei kuormittuisi liikaa.

— Esimerkiksi joukkueen valmennus on jaettu kuudelle ihmiselle.

Lautamatin mukaan Kouvolan kaupungin kanssa on ollut helppo neuvotella treenipaikoista. Tällä hetkellä joukkue harjoittelee kaksi kertaa viikossa Kuusankosken pallokentällä.

— Ymmärrän hyvin, että muut lajit menevät jenkkifutiksen ohi, sillä kyseessä on marginaalilaji.

Joukkueeseen ja seuraan otetaan kuitenkin koko ajan mukaan uusia jäseniä, jotka ovat yli 16-vuotiaita.

— Kokemuksella ei ole väliä. Pidämme kynnyksen lajin kokeilemiseen erittäin matalana.

Tulevaisuudessa seura saattaa tarjota jonkinlaista junioritoimintaa, mutta vielä ei ole sen aika.

Pitkässä juoksussa Cowboysien tavoitteena on nousta Vaahteraliigaan. Tämän kauden tähtäimenä on Kolmosdivarin voittaminen. Lähiajan pyrkimyksenä on nousta Kakkosdivariin.

— Emme kuitenkaan aio nousta korkeammalle sarjassa ennen kuin kaikki joukkueen jäsenet haluavat sitä ja sitoutuvat siihen, Lautamatti sanoo.

Cowboyseille tarjottiin paikkaa Kakkosdivarissa, mutta joukkue ei halunnut ottaa paikkaa vastaan.

— Joukkueen on helpompi aloittaa, kun pelissä ei ole potkumaaleja. Myös joukkueen koko voi olla pienempi kuin ylemmissä sarjoissa.

Kolmosdivarissa pelataan seitsemän seitsemää vastaan, kun esimerkiksi Kakkosdivarissa pelataan 11:llä pelaajalla. Lautamatin mukaan Kolmosdivari on myös hyvä ponnahduslauta aloitteleville joukkueille, sillä monien korkeammalla tasolla pelaavien joukkueiden kakkosjoukkue pelaa Kolmosessa.

— Kolmosdivari on myös hyvä jäähdyttelypaikka vanhoille jäärille, jotka eivät ole enää parhaimmillaan, mutta eivät halua lopettaakaan. Niin kuin minulle.

Indians suljettiin ulos Kakkosdivarista

Kouvolan Indians luopui viime syksynä 1. divisioonan paikasta ja pudottautui 2. divisioonaan. Kouvola Indians ry:n puheenjohtajan Mika Lindholmin mukaan joukkue suljettiin ulos Kakkosdivarista.

— Meillä oli kaikki valmiina tulevaan kauteen. Kesäkuun alussa olleeseen arki-illan peliin ei kuitenkaan päässyt kuin puolet joukkueesta työesteiden takia.

— Jouduimme luovuttamaan matsin ja sen takia meidän suljettiin ulos. Ensi kaudella sitten uusi yritys.

Lindholmin mukaan aiempina vuosina divisioonasta ei ole tippunut yhden luovutetun ottelun takia.

Indians on perustettu vuonna 1986, ja se on pelannut lajin pääsarjassa Vaahteraliigassa yhteensä kolme kautta.

Kouvolan Indiansilla on miesten joukkueen lisäksi poikien U13- ja U17-joukkueet, jotka pelaavat yhdessä Helsingin Roostersin saman ikäisten poikien kanssa SM-sarjassa. Naisten jenkkifutis joukkue pelaa yhdessä Lahti Panthersin kanssa naisten 2.divisioonassa. Naisten kausi päättyi kuitenkin jo tämän kesän osalta runkosarjaan.

Lisäksi seuralla on naisten lippupallo-joukkue Indians Flag SM-sarjassa. Tänä vuonna naiset osallistuvat myös ensimmäistä kertaa ulkopuolisena joukkueena Ruotsin mestaruussarjan runkopeleihin. Ruotsin ottelut pelataan Eskilstonassa, Tukholmassa ja Upsalassa. Ensimmäinen peliviikonloppu on 26.—28. heinäkuuta. Seuraavat Ruotsin pelit ovat elokuun lopussa ja syyskuun puolivälissä.

Cowbowl aikataulu

Kello 11 Kuusankoski Cowboys—Joensuu Wolves

Kello 13 Joensuu Wolves—Lappeenrannan Razorbacks

Kello 15 Kuusankoski Cowboys—Kiuruvesi Milky City Farmers

Kello 17 Kiuruvesi Milky City Farmers—Lappeenrannan Razorbacks

Tapahtumaan on vapaa pääsy.