Niin paljon tekemättä jäi – KHS:n Heidi Nikkinen nousukuntoisena ampumahiihdon nuorten MM-kisoihin: "Tällä kertaa jätän sijoitustavoitteiden asettelun muille"

Juha Vesala

KHS:n Heidi Nikkinen veti viimeisen ammuntatreenin ennen matkustamista Tyrrin ampumakeskuksessa.
KHS:n Heidi Nikkinen veti viimeisen ammuntatreenin ennen matkustamista Tyrrin ampumakeskuksessa.

Kouvolan Hiihtoseuran Heidi Nikkinen ei aio asettaa sijoitustavoitteita ampumahiihdon nuorten MM-kisoihin. Kuluvan kuukauden viimeisenä päivänä alkavat arvokilpailut järjestetään Itävallan Obertilliachissa.

– Normaalina ja onnistuneena harjoitusvuotena tavoitteet voisi asettaa korkealle. Tällä kertaa jätän sijoitustavoitteiden asettelun muille. Keskityn itse ainoastaan siihen, että saan ulos maksimaaliset suoritukset kaikissa neljässä startissa, Nikkinen painottaa.

Rikkinäinen harjoittelukesä ja muutama sairastelupätkä aiheuttivat melkoisen loven kauteen valmistautumisessa. Nikkinen loukkasi juhannuksen tienoilla nilkkansa ja edessä oli kolmen kuukauden mittainen siivu erittäin sovellettua harjoittelua.

– Ongelmia oli enemmän kuin koskaan aiemmin.

Nikkiseltä jäi kesällä tekemättä myös monen kymmenen tunnin edestä pitkiä vapaan hiihtotavan treenejä.

– Vieläkin on tasapainoilua jalkojen lihaksiston toimimisen kanssa.

– Nilkka ilmoittelee itsestään ajoittain kovimpien vaparin treenipäivien jälkeen. Mutta ei se kilpailuissa haittaa, eikä edes kovin paljoa harjoituksissakaan.

Juha Vesala

Heidi Nikkinen aloittaa nuorten MM-kisaurakkansa sunnuntaina 28. päivä Obertilliachissa.
Heidi Nikkinen aloittaa nuorten MM-kisaurakkansa sunnuntaina 28. päivä Obertilliachissa.

Heidi Nikkinen saikin jännittää pitkään, millaiseen tuloskuntoon hän ehtii nuorten MM-kisojen alla.

– Kuntohuipun ajoittaminen MM-kilpailuihin oli kuitenkin koko ajan tavoitteena. Tuloskunnossa on ollut melko isoja eroja, mutta viimeiset katsastuskisat Lahdessa antoivat selviä merkkejä nousukunnosta.

Nikkinen voitti Lahdessa tammikuun viimeisenä päivänä 22-vuotiaiden 12,5 kilometrin normaalimatkan kilpailun ylivoimaisesti. Neljältä paikalta vain yhden sakon tähdännyt Nikkinen kukisti toiseksi sijoittuneen ja niin ikään yhdellä sakkominuutilla kisan selvittäneen Kontiolahden Nenna Lukkarisen lähes kahdella minuutilla.

Hiihtovauhti etenkin ulkomaalaisiin kilpailijoihin verrattuna on yksi iso kysymysmerkki. — Heidi Nikkinen

– Se oli itselleni tärkeä näyttö siitä, että pystyn hiihtämään reippaasti ja että kroppakin on vietävissä hyvänä päivänä ihan omille limiteille asti. Ei siis vain niin, että lihaksista loppuu puhti ennen kuin olen edes kunnolla hengästynyt.

– Katsastuskisojen jälkeen olen saanut tehdä pari viikkoa hyviä perustreenejä muutamalla täsmätehotreenillä höystettynä.

Juha Vesala

6955030.jpg

Heidi Nikkinen matkusti jo torstaina Itävaltaan, jossa Suomen nuorten maajoukkue pitää kymmenen päivän valmistavan leirin ennen MM-kilpailujen alkua.

– Jos Obertilliachissa viimeisetkin harjoitukset onnistuvat, alla on aika pitkä pätkä hyvää harjoittelua.

Nikkinen osoitti Lahdessa, että suksi liikkuu kelpo tahtia. Hänen mukaansa tämä ei välttämättä kerro kuitenkaan täyttä totuutta.

– Hiihtovauhti etenkin ulkomaalaisiin kilpailijoihin verrattuna on yksi iso kysymysmerkki. Onneksi voin kuitenkin sanoa, että kaikki voitava on tehty. Silloin on aina mahdollista lähteä tyytyväisenä kisaamaan.

– Ampuminen on sujunut aika hyvin koko kauden ajan. Toivottavasti sama tai parempi jatkuu MM-penkalla.

Kisapaikka Obertilliach on Heidi Nikkiselle jo entuudestaan tuttu.

– Olen ollut kolmena kesänä Obertilliachissa harjoitusleirillä. Mielestäni kyseessä on kiva paikka ja hyvät ja selkeät maastot. Toki ladut menevät talvella vähän eri tavalla kuin rullaradalla kesällä.

– Penkka on myös ollut kesällä helpohko ja miellyttävä ampua.

Heidi Nikkisen ensimmäinen startti on kisojen avauspäivänä sunnuntaina 28. helmikuuta. Siitä eteenpäin hänen kisapäiviään ovat tiistai (2.3), keskiviikko (3.3) ja lauantai (6.3).

Joukkuevalinnat:

Suomen joukkue ampumahiihdon nuorten MM-kilpailuihin Itävaltaan:

N19: Rebecca Sandnäs, Larsmo IF, Inka Hämäläinen, Kontiolahden Urheilijat, Sonja Leinamo, Ahveniston Ampumahiihtäjät, Tuuli Järviluoma, Nivalan Urheilijat.

M19: Arttu Heikkinen, Puijon Hiihtoseura, Eemi Naumanen, Puijon Hiihtoseura, Kalle Loukkaanhuhta, Oulun Hiihtoseura, Ville-Valtteri Karvinen, Kontiolahden Urheilijat.

N22: Kaisa Keränen, Ahveniston Ampumahiihtäjät, Sanni Oikkonen, Ounasvaaran Hiihtoseura, Heidi Nikkinen, Kouvolan Hiihtoseura, Seela Peuralahti, Oulun Hiihtoseura.

M22: Otto Invenius, Soisalon Ampumahiihtäjät, Otto-Eemil Karvinen, Kontiolahden Urheilijat, Sameli Joronen, Seinäjoen Hiihtoseura, Saku Kalliomäki, Kauhajoen Karhu.