Kouvojen ote herpaantui totaalisesti tauon jälkeen – Salon Vilpas marssi murskavoittoon tyhjällä Mansikka-aholla: "Tuloksesta näkee, että saimme sen, mitä ansaitsimme"

Katja Juurikko

Kouvojen Vili Nyman törmää Vilppaan Elias Erkinharjun ja Riku Niemen puolustukseen. Näin kävi usemmalle Kouvojen pelaajalle toisella jaksolla.
Kouvojen Vili Nyman törmää Vilppaan Elias Erkinharjun ja Riku Niemen puolustukseen. Näin kävi usemmalle Kouvojen pelaajalle toisella jaksolla.

Kouvojen koripallomiehistö koki karun kotitappion perjantaina Korisliigassa, kun sarjassa kolmanneksi noussut Salon Vilpas kävi hakemassa pisteet Mansikka-aholta. Kotijoukkue kesti vahvan vierailijan kyydissä jollain lailla taukoon asti, mutta kolmannen neljänneksen alku oli isännille murheellinen.

Kouvot hävisi lopulta lukemin 62–102 (34–47).

Kouvolalaisjoukkue yllätti viime viikolla Joensuun Katajan, mutta nyt sellaiseen paukkuun eväät eivät riittäneet. Vilpas ratkaisi matsin lopullisesti edukseen tauon jälkeen kiskaisemalla reilun kahden minuutin pätkän tylysti 11–0. Ero repesi 24 pisteeseen (34–58) ja peli oli taputeltu.

– Tuloksesta näkee, että saimme sen, mitä ansaitsimme. Vilpas on kova joukkue ja se rokottaa heti, kuten kolmannen neljänneksen alussa nähtiin. Jos et ole valmiina pelaamaan, Vilpas kyllä juoksee ja rankaisee, viisi kolmosta upottanut Kouvojen ykköstykki Tuomas Hirvonen (18/3/3s) tuumi.

Kouvojen päävalmentajan Antti Hurrin mukaan joukkueensa toisen jakson esitys oli pannukakku.

– Nuorelle joukkueelle olisi ollut tärkeää, ettei se olisi hävinnyt tuollaista runia heti kolmannen kympin alkuun. Ehkä olisimme voineet sitten 30 minuuttia tapella ja se olisi näyttänyt korikselta.

– Ensimmäinen jakso oli ihan siedettävää tekemistä. Vastassa oli aika paljon kovempaa puolustanut vastustaja kuin edellisellä viikolla, Hurri viittasi voitokkaaseen Kataja-peliin.

Kaukolaakit menivät harakoille

Kouvojen heittopeli prosenttien valossa vaatimatonta. Pelitilannelaakit osuivat ainoastaan reilun 30 prosentin tarkkuudella. Kaaren takaa osumatarkkuus oli kehno 22,6 prosenttia, vaikka varsinkin avausjaksolla kelpo tekopaikkoja avautui useita.

– Emme panneetkaan palloa pussiin samalla tavalla kuin panimme viikko sitten. Ehkä se meni meidän pään sisään ja vaikutti kokonaisuuteen, Hurri arveli.

Kouvolalaiskoutsi muistutti, että Kouvojen nykyisen edustusjoukkueen yhteinen historia on vasta reilun kuukauden mittainen.

– Polku on vasta alussa.

Emme panneetkaan palloa pussiin samalla tavalla kuin panimme viikko sitten. — Antti Hurri

– Siihen olen tyytyväinen, että tuo touhu mennyt keskinäiseen kiukutteluun. Monta kertaa kun tulee oikein kunnolla turpaan, pelaajat alkavat nälvimään toisiaan.

Sen sijaan joukkueen puolustuspeli ei saanut Hurria ilakoimaan.

– Jos Vilpas tekee 40 pistettä paintista ja 42 pistettä kaaren takaa, niin emme me hirveän hyvää duunia ole puolustuksessa tehneet. Paljon on vielä opittavaa.

Katja Juurikko

Tuomas Hirvonen oli Kouvojen tehokkain pelimies Vilpas-ottelussa. Deondre parks Jr. oli vieraiden ykkönen.
Tuomas Hirvonen oli Kouvojen tehokkain pelimies Vilpas-ottelussa. Deondre parks Jr. oli vieraiden ykkönen.

Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen saavutti edellisellä kierroksella neljäntenä päävalmentajana 600 ottelun rajapyykin pääsarjatasolla. Toiviainen oli luonnollisesti tyytyväinen voittoon.

– Ensinnäkin kiitos Kouvoille muistamisesta. Oli kiva saada miellyttävät lahjukset, kun näki, että siellä on Peltolan leipomon ja Kouvolan lakritsin muovikassit.

– Tauolla puhuimme palloscreenin puolustamisesta ja huolellisuudesta. Olimme puolustuksessa vähän aktiivisempia toisella jaksolla. Kouvot ei päässyt enää liikuttamaan palloa, eikä hyökkäämään.

Kokenut Juho Nenonen (17/4) kehaisi kotijoukkuetta.

– Tiesimme, että Kouvot pelaa hyvää korista. He olivat ottaneet aika kovan voiton Joensuusta täällä. Antti Hurri on saanut porukan pelaamaan hyvin yhteen.

– Alussa näytti, että Kouvot pysyy mukana, mutta onneksi saimme turbovaihetta päälle ja heitot sisään.

Toiviainen kertoi, että legendaarinen taikuri eli Teemu Rannikko on palaamassa pelikentille.

– Teemu Rannikko palaa yli vuoden tauon jälkeen 26. tammikuuta meidän Lahti-kotimatsissa kentälle. Vihdoin ja viimeinen päästään tilanteeseen, että saadaan Rannikko mukaan, Toiviainen mainitsi.

Vilppaan paras ukko oli amerikkalainen Deondre Parks Jr., joka iski 21 minuutissa 21 pojoa jäätävällä 80 prosentin sihdillä.

Näin pelattiin

Miesten Korisliiga:

Kouvot–Vilpas 62–102 (19–26, 15–21, 18–32, 10–23)

Kouvot: Tuomas Hirvonen 18/3, Byron Zeigler 10/12, Severi Kaukiainen 9/4, Vili Nyman 8/2, Oscar Storgård 6/1, Teemu Knihtinen 6/6, Ilmari Toikkanen 3/5, Aapeli Syrjämäki 2/2, Joel Mäntynen 0/0.

Vilpas: Deondre Parks Jr 21/1/5 syöttöä, Mikko Koivisto 19/4, Juho Nenonen 17/4, Jeremiah Wood 16/4, Riku Laine 11/3, Ladarien Griffin 9/5, Aatu Kivimäki 5/1, Myles Stephens 2/8, Elias Eerikinharju 2/4, Tuukka Juntunen 0/4.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Karol Kowalski, David Wunder.

Ottelun ratkaisu

Salon Vilpas tuli kolmannelle neljänneksellä rytinällä. Joukkue puolusti Kouvot ahdinkoon ja karautti pikavauhtia turvalliseen yli 20 pisteen johtoon.

Manskarin tähti

Vieraiden Deondre Parks Jr:n pelaaminen oli epävarmaa ennen ottelua. Amerikkalainen ilmoitti kuitenkin päävalmentaja Sami Toiviaiselle, että hän pelaa. Ja hyvin pelasikin. Parks naulasi kymmenestä heitostaan kahdeksan pussiin, joiden lisäksi hän jakeli 21 minuutissa viisi syöttöä.

Illan donkki

Kouvot muisti Vilppaan kuusankoskelaislähtöistä päävalmentajaa Sami Toiviaista 600 pääsarjaottelun rajapyykin rikkomista maittavilla lahjoilla.