Draiveri käteen ja tiiaamaan – Golfkausi saattaa alkaa Eerolassa jo keskiviikkona: "Meillä on tiukat ohjeet, jotka on laadittu jokaisen pelaajan sekä henkilökunnan terveyden suojaamiseksi"

Jussi Lopperi

KoskiGolfin toimitusjohtaja Mika Niinimäki kertoo, että Eerolassa kausi saattaa alkaa jo keskiviikkona.
KoskiGolfin toimitusjohtaja Mika Niinimäki kertoo, että Eerolassa kausi saattaa alkaa jo keskiviikkona.

Kuusankosken Eerolan golfkeskus saattaa avata ovensa jo ennen pääsiäistä.

– Jos kaikki menee putkeen ja sääennusteet pitävät paikkansa, kentällä voidaan pelata mahdollisesti keskiviikkona, KoskiGolfin toimitusjohtaja Mika Niinimäki kertoo.

– Meillä on tiukat ohjeet, jotka on laadittu jokaisen pelaajan sekä henkilökunnan terveyden suojaamiseksi. On äärimmäisen tärkeää, että jokainen noudattaa ohjeita. Laiminlyönnit voivat johtaa kentän sulkemiseen, Niinimäki muistuttaa.

Kenttä tulee olemaan avoinna Koskigolfin jäsenille, joiden jäsenmaksu on maksettu. Pelaamisessa noudatetaan Golfliiton laatimia toimintaohjeita, joiden mukaan muun muassa pelaajaryhmät on rajattu kahteen pelaajaan. Ravintola ja sosiaalitilat pidetään toistaiseksi suljettuina.

– Fakta on, että riskit ovat pienet, jos säännöistä pidetään kiinni, Niinimäki painottaa.

Norjassa ja Tanskassa golfkentät ovat kiinni, mutta Ruotsissa jopa kilpailut ovat sallittuja. Tosin yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat eivät saa kisoihin osallistua.

– Toivotaan, että Suomessa golfkentät voivat jatkaa toimintaansa. Tietenkin terveys edellä mennään, päivänsä joka aamu uutisilla aloittava Antti Hiltunen toteaa.

Hiltunen on sekä Suomen Golfjohtajat ry:n (FGMA) että Suomen Golfkenttien yhdistyksen (SGKY) toiminnanjohtaja, joten hänellä on hyvä tuntuma suomalaisten golfkenttien arkeen.

Hiltunen on ollut mukana laatimassa golfkentille tehtyjä tiukkoja ohjeistuksia ja suosituksia, millä ehdoilla kenttiä voidaan poikkeusoloissa pitää auki.

– Aika nopeasti kattojärjestötasolla reagoitiin, kun valtiovallalta alkoi tulla ensimmäisiä määräyksiä rajoitustoimista.

Suomen 129 golfkentästä alle parikymmentä on jo auki. Meri-Teijo Golf ja Salo Golf ovat sinnitelleet auki lähes koko talven.

Superkesä vai kaikkien aikojen katastrofi? Suomen golfkentillä pohditaan koronakriisin keskellä kuumeisesti, millainen kausi on edessä.

– Arviot vaihtelevat jos ei nyt päivittäin, niin ainakin viikoittain riippuen siitä, mikä tieto koronasta on kulloinkin olemassa. Viime aikojen valossa olen kallistumassa toiveikkaampaan kesän odotukseen. Jään siis kahden ääripään välille, hämeenlinnalaisen Linna Golfin toimitusjohtaja Esa Honkalehto vastaa kysymykseen: superkesä vai katastrofi.

Olosuhteet golfille olisivat ainakin eteläisessä Suomessa suotuisat. Kun talvi jäi kokonaan tulematta, ovat useat kentät jo alkukaudesta paremmassa kunnossa kuin kertaakaan koko 2000-luvulla.

– Kenttämestarimme mukaan menneenä talvena oli vuosituhannen parhaat olosuhteet golfkentän talvehtimisen kannalta, Honkalehto kertoo.

Voisiko siis ollakin luvassa golfin superkesä?

– Periaatteessa tilanne voisi tuoda uusia harrastajia. Tällä hetkellä golf on yksi harvoista liikuntamuodoista, joita pystyy edelleen harrastamaan, Antti Hiltunen aloittaa ja jatkaa:

– Mikä olisikaan sen parempaa kuin neljä tuntia kävelyä ulkona luonnossa, raittiissa ilmassa.

Ongelma voi kuitenkin olla aloittaminen. Kentiltä ei välttämättä saa vuokramailoja käyttöön ja omien ostaminen voi olla liian iso kynnys. Alkeiskursseja on alkavallakin kaudella jo järjestetty.

Lajia harrastaville Hiltunen uskoo golfin olevan juuri nyt tärkeä henkireikä.

– Se on huippu ulkoliikuntamuoto, joka varmasti auttaa tällaisen kriisin yli. Golf tekee hyvää sekä psyykkiselle että fyysiselle terveydelle.

Lähikontaktia lajissa on helppo välttää, sillä Antti Hiltunen arvioi golfkenttien olevan kooltaan keskimäärin sata hehtaaria.

– Jos sadan hehtaarin alueella olisi 50–80 pelaajaa, tarkoittaisi se alle yhtä henkilöä per hehtaari.

Koronavirus tulee vaikuttamaan myös golfkenttien talouteen. Sitä, kaataako koronakriisi kenttiä, SGKY:n toiminnanjohtaja Antti Hiltunen ei lähde ennustamaan.

– Se, mihin suuntaan tilanne menee, vaikuttaa suuresti. Jos näin voitaisiin jatkaa, niin uskon, että tietyillä sopeuttamistoimilla kentät pääsevät eteenpäin.

Lajin hintatasoon tai hinnoitteluun Hiltunen ei usko koronan juuri vaikuttavan.

– Niukkuus voi johtaa siihen, ettei tarjouksia ja alennuksia ole niin paljon saatavilla, mutta en myöskään usko hintojen nousevan normaalista.

– Tässä tilanteessa pelaaminen voi keskittyä enemmän omalle kotikentälle, mikä voi näkyä osan kenttien taloudessa.

Suomessa on monenkirjava joukko golfkenttiä. Sellaisille kentille, joilla iso osa taloudesta muodostuu tapahtumien kautta, tilanne voi olla erittäin vakava.

Pienemmillä taloudellisilla takaiskuilla selviävät kentät, joilla valtaosa tuloista tulee osakkeen omistajilta perittävistä yhtiövastikkeista.

Esa Honkalehto myöntää Linna Golf kuuluvan golfkentistä siihen riskialttiimpaan kaartiin, sillä kentän tuotoista valtaosa tulee yrityskumppanuuksien ja yritystapahtumien kautta.

– Meidän kannalta keskeisin kysymys on, pystytäänkö kesän aikana järjestämään yritystapahtumia.

Valtaosan touko–kesäkuulle suunnitelluista tapahtumista kenttä on onnistunut siirtämään elo–syyskuulle, jolloin luvassa olisikin jopa kahta tapahtumaa päivässä.

– Alkukesästä nekin, jotka on jouduttu peruuttamaan, on siirretty ensi vuodelle, Honkalehto kertoo ja katsoo luottavaisena tulevaan.

Luetuimmat