Oona Halme on ajanut poneilla kilpaa kymmenvuotiaasta saakka — Nyt 15-vuotias suuntaa Ruotsiin

Raviammattilaisten perheeseen syntynyt Oona Halme suunnittelee ammattia raviurheilun parissa. Tänä kesänä on tarkoitus opetella suuren maailman tapoja Ruotsissa.

Satu Pitkänen

Oona Halmeen silmäterät Mollamaija (vasemmalla), Dark Diaz ja Kumlaby Mandelblomma suostuivat poseeraamaan yhdessä valmentajansa kanssa.
Oona Halmeen silmäterät Mollamaija (vasemmalla), Dark Diaz ja Kumlaby Mandelblomma suostuivat poseeraamaan yhdessä valmentajansa kanssa.

Sunnuntaina 15 vuotta täyttäneen Oona Halmeen kesäsuunnitelmat menivät uusiksi viime viikolla. Oonan isosisko Henna lähti viime vuonna töihin Ruotsiin Veijo Heiskasen tallille, ja nyt on Oonan vuoro seurata perässä.

— Pidämme tiiviisti yhteyttä Hennan kanssa, varmaan viisi tai kymmenen kertaa päivässä viestitellään. Ajattelin itse, että voisin lähteä Ruotsiin vaikka kuukaudeksi, mutta Henna oli sitä mieltä, että eihän sinne nyt vain kääntymään lähdetä, Oona nauraa.

Ruotsissa Oona on käynyt vastikään. Hän ohjasti toissa viikonloppuna Elitloppet-raveissa Ekslätts Sacrificen eli Saken shetlanninponien Mini-Elitloppetissa kolmanneksi.

— Viime vuonna osallistuin omalla valmennettavallani Mollamaijalla Mini-Elitloppetiin. Elitloppet on hieno kokemus, mutta erityisesti mieleen ovat jääneet viime syksyn Ruotsin mestaruuksien puitteet ja järjestelyt, Oona kertoo.

Ruotsin mestaruudet järjestettiin Åbyn raviradalla Göteborgissa, ja siellä Oona ohjasti Saken hopeasijalle. Juuri Åbyssa sijaitsee myös tuleva kesätyöpaikka.

Kilpailemaan jo kymmenvuotiaana

Oona Halme on syntynyt hevosharrastajien perheeseen. Sisko Hennan lisäksi Oona mainitsee isänsä Teemu Okkolinin henkilöinä, joilta on aina saanut oppia, apua ja neuvoja. Ensimmäisen oman poninsa Londböle Baronin Oona sai kolmevuotiaana.

— Yhdeksänvuotiaana aloin ajamaan ja treenaamaan poneja säännöllisesti. Ajokorttikurssin kävin jo alle kymmenvuotiaana Kouvolassa, ja kilpaa ryhdyin ajamaan heti kun olin täyttänyt kymmenen vuotta, Oona muistelee.

Ensimmäinen kilpaponi oli Roadrunner, ja ihan ensimmäisessä startissa tulos oli hylkäys liioista laukoista. Sittemmin Oonan tahti on parantunut, sillä nyt ajettuja lähtöjä on 249 ja voittoprosentti on peräti 23.

Oonan laji on nimenomaan kärrylähdöt, monté-lähdöissä hän ei ole ratsastanut enää vuosiin.

Satu Pitkänen

Oona Halmeella on paljon myös laina-ajokkeja. Mats Havulehdon valmentama Kaunisrannan Harry Potter on yksi niistä.
Oona Halmeella on paljon myös laina-ajokkeja. Mats Havulehdon valmentama Kaunisrannan Harry Potter on yksi niistä.

— Saisin ajaa pikkuponeilla vielä kaksi vuotta, mutta voi olla, että alan jo syksyllä katsella jotain ajettavaa hevosta. Ensi vuonna saan suorittaa jo hevosten ajamiseen oikeuttavan C-ajoluvan, Oona suunnittelee.

Koulu kannustaa

Vuosi sitten Oona muutti poneineen Kouvolaan. Kouvolan ratatallilla asustelee nyt kolme Oonan valmennettavaa, B-poni Kumlaby Mandelblomma eli Manta, ja shetlanninponit Diaz Dark eli Kipinä ja Mollamaija eli Mummo.

— Kun menin Kouvolassa ensimmäistä kertaa tutustumaan uuteen kouluun, opettajat olivat innoissaan, kun kouluun tuli uuden lajin harrastaja. Opettajat ovat täällä olleet todella kannustavia ja seuraavat, miten menestyn, Oona toteaa.

Omien ponien starttaaminen on jäänyt tänä vuonna vähemmälle ja koulustakin on tullut poissaoloja valmentajan omien terveysmurheiden vuoksi. Siitä huolimatta koulu sujuu hyvin, ja maantieto, biologia ja englanti ovat Oonan suosikkiaineita.

Oona Halme

Ikä: 15

Laji: Raviurheilu

Suosikkiohjastaja: Jorma Kontio

Muut harrastukset: Ei ehdi...

Mieliruoka: Makaronilaatikko

Paras TV-ohjelma: Salkkarit ja Netflix

Mielimusiikki: Suomi-pop, JVG

Peruskoulua on nyt jäljellä vielä vuosi.

— Sen jälkeen haluaisin kyllä jatkaa hevosalalla. Ruotsi houkuttaisi. Voisin jatkaa vaikka oppisopimuksella hevosalan opiskelua. Toisaalta tiedän, että tämä on raskas ala, ja ehkä kesätyö Ruotsissa näyttää, minkälaisia hevosalan työt ihan todellisuudessa ovat, Oona järkeilee.

Luetuimmat

Kommentoidut