Kouvojen 16-vuotiaat pojat pelaavat nopeaa ja aggressiivista koripalloa — ”Vastustajalla ei saa olla kivaa”

Vesa A. Vainio

Kouvojen U16-ikäluokan poikien joukkue tähtää menestykseen SM-sarjassa.
Kouvojen U16-ikäluokan poikien joukkue tähtää menestykseen SM-sarjassa.

Kapteeni Lauri Heikkilän mielestä Kouvojen 16-vuotiaiden poikien SM-sarjaa pelaava joukkue on taidokas ja hyvähenkinen, joka kumpuaa yhteisistä kokemuksista ja pitkään kimpassa olemisesta. Omaa pelaamistaan takamies analysoi seuraavasti:

— Tykkään koko kentän prässistä ja siinä olen hyvä. Olen valitettavasti aika virheherkkä ja pallonkäsittelyni sekä heittämiseni kaipaa skarppaamista.

Vesa A. Vainio

Lauri Heikkilä ja Roni Laaksonen ovat Kouvojen runkopelaajia.
Lauri Heikkilä ja Roni Laaksonen ovat Kouvojen runkopelaajia.

Takamiehenä niin ikään operoiva Roni Laaksonen kuvailee joukkuetta lahjakkaaksi ja motivoituneeksi sekä hyvin keskenään toimeen tulevaksi. Syöttämisen pelinlukemisen vahvuuksikseen nostava Laaksonen kaipaa kehitystä heittopeliinsä ja prässin kovuuteen.

Kaksikko sai muun joukkueen lailla lisää motivaatiota viime kaudesta, joka päättyi pronssimitalien pujottamisella kaulaan 15-vuotiaiden SM-sarjassa. Laaksonen tosin myöntää, että motivaatio on ollut ajoin koetuksella.

— Kun oma iskä valmensi meitä, palaute oli ajoittain niin tiukkaa, että teki mieli luovuttaa.

Heikkilällä ongelmia ovat tuottaneet selkävaivat, jotka ovat pitäneet häntä ajoittain pois parketilta.

Motivoitunut ryhmä

Harjoittelun suhteen joukkueella ei ole ongelmia, sillä sen suhteen ryhmä on äärimmäisen motivoitunut. Siitä iso kiitos menee juuri Ronin isälle Sami Laaksoselle.

— Sami on iskostanut poikiin oikean harjoittelukulttuurin. Meillä on aito kilpailu pelipaikoista ja -ajasta, vakuuttaa nykyinen päävalmentaja Ville Rintalahti.

Rintalahden mukaan Kouvot ei ole sarjan taitavin joukkue, mutta sitäkin tasaisempi ja kahdeksas pelaajakin on vielä hyvä. Kun Kouvot on myös muita lyhyempi, helpottaa se puolustuspelin vaihtoja ja kuka tahansa pelaajista pystyy pelaamana paikkoja 1—4. Ja joku menee sitten korin alle.

— Pelaamme nopeaa ja aggressiivista koripalloa, jossa vastustajalla ei saa olla kivaa. Pojat liikkuvat, pallo liikkuu ja jokaisen pitää osallistua aktiivisesti peliin, kuvaa valmentaja Juuso Mäenpää joukkueen pelitapaa.

Turku nurin

Kouvot sai paikan 16-vuotiaiden SM-sarjaan suoraan viime kauden menestyksen perusteella. Rintalahden mielestä uusi systeemi on ehdottomasti parempi aiempiin karsintoihin verrattuna.

— Nyt pääsimme painottamaan kesän harjoittelussa vahvasti yksilötaitojen kehittämistä.

Kauden avaus oli joukkueelle hankala, sillä loukkaantumisten, sairastelujen ja muiden poissaolojen vuoksi ensimmäinen ottelu meni pääosin kuudella pelaajalla. Niinpä sarjan suosikkeihin lukeutuva Honka meni pelissä menojaan.

Toisessa ottelussa Turun NMKY kaatui kotoisella Mansikka-aholla kahdeksan pelaajan rosterilla.

— Kun saamme poikia lisää mukaan, peli alkaa näyttää pikkuhiljaa sen näköiseltä kuin haluamme. Tavoitteemme on oppia joka pelistä jotakin, joku kyllä kertoo mikä on sarjatilanne, naulaavat valmentajat kauden päämäärän.

Intohimolla

Vaikka kausi on ajallisesti pitkä, kertyy pelejä kaksinkertaisessa 10 joukkueen sarjassa vain 18. Mäenpään mukaan 30 peliä kaudessa olisi sopiva määrä, joten joukkue hakee harjoituspelejä muun muassa oman seuran A-poikia vastaan.

Kerran fysiikka ja neljästi lajia viikossa treenaava joukkue on löytänyt Viialan koulun liikuntasalista mainion ja rauhallisen harjoittelupaikan itselleen. Sieltä lähtevät Laaksosen ja Heikkilän terveiset kaikille junioreille.

— Tehkää intohimolla ja nautinnolla sitä mistä tykkäätte. Muistakaa myös ravinto ja uni, ne ovat tärkeitä kehittymisen kannalta.

Kouvot 16-vuotiaat pojat 2019—2020

Pelaajat: Patrik En, Patrik Hautala, Lauri Heikkilä, Roni Laaksonen, Onni Laurema, Riku Norema, Elias Pitkänen, Leevi Pyykkö, Elias Reponen, Isaac Ruthenbeck, Eemeli Salmi, Jaakko Seppä. Päävalmentaja: Ville Rintalahti. Valmentaja: Juuso Mäenpää.

Luetuimmat

Kommentoidut