MyPan kasvatti Nea Riikonen lähtee Ruotsia kaatamaan — Kouvolan Jalkapallosta on nyt valittu tyttöjen maajoukkuepelaajia kahdesta peräkkäisestä ikäluokasta

Mia Kujala

Nea Riikonen pelaa Kouvolan Jalkapallon joukkueessa B-tyttöjen SM-sarjaa, jossa vastustajina on jopa kolme vuotta vanhempia pelaajia.
Nea Riikonen pelaa Kouvolan Jalkapallon joukkueessa B-tyttöjen SM-sarjaa, jossa vastustajina on jopa kolme vuotta vanhempia pelaajia.

MyPan kasvatti Nea Riikonen valittiin alle 16-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkueeseen.

Suomi pelaa 2003-ikäluokan ensimmäisissä maaotteluissa Ruotsia vastaan Eerikkilän urheiluopiston hallissa. Pelipäivät ovat tiistai 9. ja torstai 11. lokakuuta.

Riikonen pelaa Kouvolan Jalkapallon joukkueessa B-tyttöjen SM-sarjaa. Riikonen on joukkueessaan yksi monista 15-vuotiaista. KJP:n nousijajoukkue on todella nuori, ja vastustajina on jopa kolme vuotta vanhempia pelaajia.

— On todella hienoa, että vaikka olemme rämpineet SM-sarjassa, meiltä löytyy maajoukkuepelaaja, KJP:n tyttöjen vastuuvalmentaja Marko Honkanen sanoo.

KJP:n kautta ovat varjostaneet avainpelaajien loukkaantumiset. Riikonenkin joutui olemaan pitkään poissa. Hän palasi harjoituksiin kesäkuussa ja on kuntouttanut vammaansa tunnollisesti.

Hyökkääjänä pelaava Riikonen on Honkasen mukaan nopea, ärhäkkä ja maaliahne.

Riikonen on jo pelannut maajoukkuepaita päällä, sillä kesän Helmariturnauksessa hänet valittiin tähdistöotteluun.

Riikosen perhe on jalkapalloperhe

Riikosen valinta Pikku-Helmareihin on lisäansiomerkki kouvolalaiselle tyttöjalkapalloilulle.

KJP:stä on nyt valittu maajoukkuepelaajia kahdesta peräkkäisestä ikäluokasta. 2002-syntyneet Elina Mankki ja Siiri Salovaara on jo aiemmin liitetty maajoukkueympyröihin.

Tätä ennen Kouvolan alueelta ei nimetty vuosikausiin yhtään maajoukkuepelaajaa. Susien Reeta Eronen (s. 1998) kutsuttiin viitisen vuotta sitten alle 16-vuotiaiden maajoukkue-ehdokkaiden joukkoon.

Ruotsin pääsarjassa Damallsvenskanissa malmöläisessä LB07:ssä pelaava Susien kasvatti Eveliina Parikka (s. 1990) puolestaan loi uraa tyttöjen maajoukkueissa ja esiintyi myös kahdesti naisten A-maaottelussa.

Nea Riikonen tulee varsinaisesta jalkapalloperheestä. Maalivahtina pelaava isoveli Matias, 16, siirtyi aiemmin kesällä MyPasta liigaseura Tampereen Ilvekseen. Myös Matias Riikonen kuuluu ikäluokassaan maajoukkueeseen.

Isä Jussi pelasi aktiiviurallaan maalivahtina ja toimii nyt MyPan maalivahtivalmentajana.

20 pelaajan ryhmä Eerikkilään

Alle 16-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Arttu Pitkäkangas nimesi 20 pelaajan ryhmän Eerikkilän leirille ja Ruotsi-otteluihin. Pitkään Lahden Kuusysissä valmentanut Pitkäkangas toimii Vantaan Jalkapalloseuran talenttivalmentajana.

Ruotsi-otteluiden jälkeen 2003-ikäluokan maajoukkuetoiminta jatkuu joulukuun alussa leirillä, johon valitaan entistä suurempi ryhmä pelaajia.

— Edessä oleva maajoukkueleiri on pelaajille totuttautumista maajoukkuetoiminnan arkeen ja vaatimuksiin. Toki samalla pelitapaa aletaan ajaa sisään, ja kaksi ottelua tarjoaa hyvän mittarin siitä, missä tässä vaiheessa ollaan, Pitkäkangas sanoo.