Junioritiistai: Kielikylpy, maaleja ja uusi kutsu — Eea Kujalan ja Ella Peltolan tehopäivät Stoken juniorileirillä sujuivat hyvin

Yhteistyölle perinteisen suurseuran kanssa on tiedossa jatkoa.

Markku Lintula

Maalien tekemisestä nauttivat Eea Kujala (vasemmalla) ja Ella Peltola pukeutuivat Stoken peliasuun Leicesterin esiottelussa. Suomeen asti muistoina tulivat seuran takit, ja leirillä he näkivät Stoke Cityn edustuksen Ibrahim Afellayn.
Maalien tekemisestä nauttivat Eea Kujala (vasemmalla) ja Ella Peltola pukeutuivat Stoken peliasuun Leicesterin esiottelussa. Suomeen asti muistoina tulivat seuran takit, ja leirillä he näkivät Stoke Cityn edustuksen Ibrahim Afellayn.

Tyhmä kysymys heti kärkeen: Kannattiko reissu?
— No kyllä kannatti, puuskahtavat Eea Kujala ja Ella Peltola hetkeäkään epäröimättä.

Susien 12-vuotiaat Kajo-kasvatit viettivät helmikuussa Iso-Britannian urheilulomaviikon perinteikkään Stoke Cityn siipien suojassa. Viikko ei osunut yksiin kotimaisen hiihtoloman kanssa, mutta vapaapäiville Kirkonkylän alakoulusta löytyi hyvät perusteet.

— Se jopa yllätti, miten hyvin tytöt ymmärsivät englantia harjoituksissa. Valmentajat varmistivat aluksi pari kertaa ”ymmärsittekö”, mutta eivät enää jatkossa, Stoken-matkalla taustajoukkoihin kuulunut Jari Kujala kehuu.
Jalkapallo on yhteinen ja erittäin kansainvälinen kieli.

— Valmentajat puhuivat kyllä aika nopeasti. Jos ei tajuttu jotain, niin ei menty jonoon ihan ensimmäiseksi. Siinä ehti nähdä, mitä pitää tehdä, Ella Peltola tunnustaa.

Yhdessä 5-vuotiaasta asti

Yhdessä 5-vuotiaasta lähtien pelanneiden Valkealan tyttöjen uralla yksi asia on viime aikoina johtanut toiseen. Stoken perinteisellä Heinolan kesäleirillä kaksikko pärjäsi poikien mukana niin hyvin, että he olivat kuuden kutsun Englantiin saaneen joukossa ainoat tytöt.

Sama tahti jatkui helmikuussa, sillä tiistaista torstaihin kaksikko ahersi peräti kuuden tunnin halliharjoitukset Stoken kykyryhmän suunnilleen samanikäisten poikien kanssa tavalla, joka poiki uuden kutsun ensi talveksi.

— Saamastamme palautteesta on ehdottomasti meille hyötyä, ja tavoitteena on päästä harjoittelemaan ja pelaamaan seuraavaksi tyttöjen akatemiajoukkueen mukana, Eea Kujala listaa.

Hieman vanhempien tyttöjen mukana lupaava duo ehti viettää yhden kaksituntisen. Tuon päivän treenisaldoksi tuli siis hulppeat kahdeksan tuntia.
— Ei se liian paljolta tuntunut, Ella Peltola vakuuttaa.

Barcelona suosikki

Stoken kykyjenetsijän Adam Cooksonin palautteessa Ella ja Eea saivat kehuja taidoistaan, pelikäsityksestään ja kyvystään tehdä maaleja, jopa molemmilta puolilta. Kehitettävien asioiden listalle Cookson löysi fysiikan haastotilanteissa, ensimmäiset kosketukset ja sen, että kentällä on pidettävä ääntä.

Maalinteosta Stoken organisaatio sai todisteita omin silmin. Leicester—Stoke-valioliigaottelun alla seurat pelasivat tukun eri-ikäisten ystävyyspelejä. Susien lupaukset pääsivät kentälle ja onnistuivat kumpikin täräyttämään kaksi osumaa.

Stoken miehille maalinteko on ollut vaikeampaa. Valioliigan tämän hetken seuroista vanhimman (perustettu 1863) edustusryhmä on putoamisuhan alla.

— Barcelonaa kannatetaan, mutta kyllä Stoke nousi myös yhdeksi suosikeista. Se saisi ilman muuta säilyä, Eea ja Ella sanovat.

Stoken auto oli kouvolalaisryhmää vastassa Manchesterin lentokentällä ja harjoitukset olivat ilmaisia, mutta muuten tehoviikko oli omakustanteinen.

Tyttöjen harrastuksen tukemista puoltavat hienot lähtökohdat — riittävän nuorena alkanut ura, omalla ajalla harjoittelu ja kovat tavoitteet.

— Haluan pelata joskus maajoukkueessa, Eea myöntää.

— Ja maajoukkueessa sitten MM-kisoissa, Ella säestää.

Uusimmat uutiset