Kortteliliigasta kasvaa uusia jalkapallotähtiä — Kouvolan Jalkapallon pyörittämässä Maire-liigassa pelaa tänäkin kesänä yli 40 joukkuetta

Yli 400 nuorta alle 14-vuotiasta pelaajanalkua kirmaa Kouvolan kentillä.

Moises Garibay

Kajon ja HaPK:n pelissä riitti tunnetta.
Kajon ja HaPK:n pelissä riitti tunnetta.

Kouvolan Jalkapallon pyörittämässä Maire-liigassa kirmaa tänäkin kesänä nurmella yli 40 joukkueellista pelkästä innosta ja ilosta pelaavia mahdollisia tulevia pelimiehiä ja -naisia. KJP:n toimintaa voidaan pitää varsin merkittävänä juniorityönä, sillä mukana on yli 400 alle 14-vuotiasta junnua.

— Kortteliliigaa on pelattu suurin piirtein KJP:n perustamisesta lähtien, eli noin kahdeksan vuoden ajan. Alun perin ideana oli yhtenäistää mukana olevien seurojen välillä myös nuorimpien junioreiden ja aloittelijoiden jalkapalloharrastus, sanoo KJP:n hallituksessa alusta asti mukana ollut Kouvolan Susien puheenjohtaja Merja Larikka.

KJP:n nuorimmat juniorit ovat C14-ikäluokkaa, eli niitä jotka aloittavat pelaamisen täysimittaisella kentällä ja Palloliiton piirin sarjoissa.

— Nykyistä kortteliliigaa edelsi tavallaan vähän samalta pohjalta toiminut Kouvolan Susien organisoima Kymi-liiga. Nykyinen Maire-liiga taas lähti KJP:n harrasteryhmien pohjalta ja kehittyi jäsenseurojen yhteistyöksi, muistelee Larikka, jolle harraste- ja juniorijalkapallo ovat aina olleet lähellä sydäntä.

Myös tyttöjä mukana

Kortteliliigan kevätkierros aloitetaan toukokuusta ja syyskierros heinäkuussa. Syyskuun puolivälissä pelataan vielä lopputurnaus.

— Myös Etelä-Kymenlaakson suunnalta tuli niin paljon kiinnostusta, että mukana on kymmenkunta joukkuetta myös Kotkan ja Haminan alueelta.

Larikka muistelee, että kahdeksan vuoden aikana joukkueiden määrä on vaihdellut, mutta 40 raja on aina mennyt rikki.

— Se riippuu vähän siitä miten eri seuroissa käynnistellään uusia ikäluokkia. Kortteliliigan pelaajathan ovat kaikki jo mukana jonkun seuran toiminnassa.

Tänä vuonna Maire-liigassa pelaavat ikäluokat P09, P10, P11 ja P12. Kolmessa vanhimmassa pelaajat on jaettu kahteen eri tasoluokkaan.

— Myös tyttöjä on mukana. He pelaavat vuotta nuorempien poikien mukana, sanoo Larikka.

Turnauksien järjestelyt ja muu oheistoiminta pyöritetään vapaaehtoispohjalta.

Moises Garibay

Ponsi ja Sudet iskivät yhteen Korian kentällä.
Ponsi ja Sudet iskivät yhteen Korian kentällä.

Kaikki pelaa

Kortteliliigan pelit pelataan Palloliiton lanseeraaman ”kaikki pelaa” -ideologian hengessä. Sarjapisteitä ei lasketa, mutta otteluiden maalit kylläkin.

Peliaika on 2 x 20 minuuttia ja jokaisessa turnauksessa joukkueet pelaavat kaksi ottelua.

— Peleihin on helppo tuoda mukaan ihan aloitteleviakin jalkapalloilijanalkuja. Kynnys on tarkoituksella tehty riittävän matalaksi, koska tässä iässä usein kaverit, seurat ja harrastuksetkin vaihtuvat. Näissä peleissä pääsee hyvin kokeilemaan olisko jalkapallo se oikea peli. Iloa ja riemua niissä kuitenkin riittää.

Otteluissa erotuomarin tehtäviä hoitavat nuoret pelinohjaajat.

— He ovat 12—14-vuotiaita pelinohjaajakurssin käyneitä junioreita. Heidän me toivomme tietenkin innostuvan näistä peleistä ja jatkavan jalkapalloerotuomarikurssille, Larikka sanoo.

Talvisin KJP järjestää samalla periaatteella pyörivän futsal-liigan.

Moises Garibay

Maalitilanne voi joskus näyttää epäselvältä.
Maalitilanne voi joskus näyttää epäselvältä.

20 poikaa, kolme sarjaa

Jarkko Tuomisto on toiminut Kouvolan Susissa 2010-syntyneiden poikien, eli P9-joukkueen vastuuvalmentajana kaksi vuotta.

— Pelaamme käytännössä kolmea sarjaa, eli Maire-liigan lisäksi piirisarjaa ja 2009-syntyneiden haastesarjaa. Kaikki pojat pelaavat kaikissa sarjoissa, eli joukkueita ei ole etukäteen mietitty jotain sarjaa silmälläpitäen.

Tuomistolla on tällä hetkellä joukkueessa valmennettavina 20 poikaa.

— Tänä keväänä tuli oikein ryntäys joukkueeseen. Uusia naamoja tuli mukaan 5—8. Talvella porukka supistuu noin 13 poikaan, koska osa pelaa myös jääkiekkoa.

Tuomiston mielestä juuri tästä syystä oli tärkeää tehdä yhteistyötä eri lajien kesken.

— Ymmärrän, että jääkiekko on iso laji tällä alueella, mutta esimerkiksi harjoituspäivistä voisi sopia yli lajirajojenkin ihan hyvin, Tuomisto ehdottaa.

Maire-liigaan juniorit löytävät tiensä yleensä seurojen pallokoulujen kautta, mutta myös niiden ohi on tullut muutamia poikia mukaan joukkueeseen.

— Maire-liigassa pelaajat voidaan jakaa harrastetasolle ja kilpatasolle. Eli kaikille löytyy varmasti se oma pelitaso. Hienoa on myös se, että sarjassa on paljon joukkueita, eivätkä pelimatkatkaan veny liian pitkiksi.