Kouvolan seudun yleisurheilu huutaa yhteistyötä ja päättäväisyyttä — Omissa nurkissa puuhastelemalla pölyt eivät poistu, vaan siirtyvät nurkasta toiseen

Kilpailuvietti, kehittymisen halu ja rakkaus juoksemiseen siivittivät Nina Hietasen ja Antti Vainikan useisiin Kalevan kisoihin. Seurojen yhdistyminen ja päätoiminen vetäjä ovat uuden alun siemen.

Antti Kaarto

Nina Hietanen, tyttönimeltään Vainikainen, kilpaili Kalevan Kisoissa yhteensä kahdeksan kertaa vuosina 2000—09.
Nina Hietanen, tyttönimeltään Vainikainen, kilpaili Kalevan Kisoissa yhteensä kahdeksan kertaa vuosina 2000—09.

Somalaisen aikuisyleisurheilun näyteikkuna Kalevan kisat on jälleen käynnissä. Kun tutkii osanottajalistaa, silmä saa hakemalla hakea saa pohjoisen Kymenlaakson edustajaa Jyväskylän osanottajalistasta. Toisin oli vielä vuosituhannen vaihteen kahta puolta.

Nina Hietanen, tyttönimeltään Vainikainen, kilpaili Kalevan Kisoissa yhteensä kahdeksan kertaa vuosina 2000—09. Hietasen päämatka oli 400 metrin juoksu, jolla hän oli parhaimmillaan kuudes, ennätyksekseen hän kirjasi 56,68.

— Ensimmäiset Kalevan kisat Lahdessa jäivät erityisesti mieleen, kun heti tuli finaalipaikka. Vielä viimeisissä kisoissa tuntui, että täältä tullaan vielä. Huippufiilikset jäivät yleisurheilun ehdottomasta kotimaisesta päätapahtumasta.

Kolmet kisat, kolme mitalia

Antti Vainikan Kalevan kisat osuivat vuosiin 1994—96. Kolme vuotta ja kolmet kisat tuottivat hienosti kaksi pronssista mitalia 3 000 metrin estejuoksussa.

— Oli kolme erilaista kisaa. Ensimmäisellä kerralla odotin tilastoajan perusteella varmaa mitalia, mutta sulin helteessä täysin. Toinen kerta toi pronssin 13 sadasosasekunnin erolla, viimeisen kerran kolmossija tuli sitten rutiinisuorituksella.

Nopeimmillaan Vainikka juoksi matkan ajassa 8.52, sivulajissaan 1500 metrillä hän kellotti 3.49. Hänen uransa päättyi 22-vuotiaana sairauteen, kun pääura oli vielä edessä ja tavoitteet korkealla.

Kehittymisen halu ajoi eteenpäin

Vainikkaa ajoi eteenpäin vahva kehittymisen halu. Hän satsasi yleisurheiluun niin paljon, että eli juoksemalla kahden vuoden ajan. Urheilemisen kipinän sytyttäminen ja liekin säilyttäminen on hänen mukaansa se juttu, millä urheilija jaksaa vuodesta toiseen tehdä töitä.

— Urheilukoululla ja leikin omaisilla jutuilla saa kyllä lapsia mukaan. Miten he pärjäävät siitä todellisen harjoittelun alkamiseen, on se mistä puristaa. Siihen ei löydy osaavia vetäjiä ja lajiniiloja.

Hietanen omasi hänkin halua ja kykyä mitalivauhtiin. Aikuisuran alkuvuosina häntä jäivät kaivelemaan valmennukselliset asiat sekä tietous urheilun tukitoimista.

— Laatua olisi pitänyt saada lisää läpi linjan. Esimerkiksi ravitsemustietoa on nyt paljon paremmin saatavilla.

Suurin asia oli tietoisuus siitä, että olit viivalle asettuessasi riittävän hyvässä kunnossa. — Nina Hietanen

Molemmat myöntävät, että testiä ja tietoa on tarjolla riittävästi, mutta se ei ole koko totuus. Henkinen puoli on viime aikoina noussut enemmän esille, Vainikka ei sitä aikoinaan isommin kaivannut.

— Suurin asia oli tietoisuus siitä, että olit viivalle asettuessasi riittävän hyvässä kunnossa.

Kari Huusari

Antti Vainikan kolmet Kalevan kisat (1994—96) tuottivat kaksi pronssista mitalia 3 000 metrin estejuoksussa. Viime vuosina Vainikka on ollut tuttu näky triathlon-kisoissa.

"Seurojen pitää yhdistyä"

Lasten saaminen yleisurheilun pariin ei ole kynnyskysymys. Hietanen muisteli omia alkuaikojaan Korian Ponnen riveissä, kun kentällä oli hauskaa menoa ja meininkiä.

Vainikka kertoi ajasta reilun 10 vuoden takaa, jolloin Kouvolan Urheilijoiden urheilukouluun ilmoittautui 170 lasta. Vainikka perää päättäväisiä otteita uuden alun synnyttämiseen.

— Seurojen pitää yhdistyä ja palkata päätoiminen vetäjä toimintaa ohjaamaan. Innokas talkoohenkilö jaksaa viisi vuotta ja lopahtaa sitten kokonaan.

Muun muassa suunnistus-, jääkiekko- ja salibandypuolen ratkaisut puhuvat puolestaan. Omissa nurkissa puuhastelemalla pölyt eivät poistu, vaan siirtyvät nurkasta toiseen.

Viisi mukana Pohjois-Kymenlaaksosta

Kalevan kisat Jyväskylä 19.–22.7.2018.

Pohjois-Kymenlaakson seuroista ilmoitetut osallistujat:

Markus Skyttä Kouvolan Urheilijat, 100 metriä.

Niklas Heikkilä Kuusankosken Urheiluseura, 800 ja 1500 metriä.

Sami Maamela Anjalan Liitto, 3000 metrin esteet.

Vera Räsänen Iitin Pyrintö, Kuula.

Niko Ristiranta Kuusankosken Kisa, 100 ja 400 metriä kelaus.

Luetuimmat