Kisat lujittavat motivaatiota – Kouvolan Uimarit isännöi perinteisiä syyskilpailuja tiukkojen turvasääntöjen suojissa

Kari Huusari

Valmentaja Harri Kosken vastuulla on nykyisin Kouvolan Uimareiden 9-12-vuotiaiden Beeta-ryhmä. Yhdeksänvuotias Sofia Vlasova on harrastanut uintia yli puolet elämästään ja pitää erityisesti rintauinnista.
Valmentaja Harri Kosken vastuulla on nykyisin Kouvolan Uimareiden 9-12-vuotiaiden Beeta-ryhmä. Yhdeksänvuotias Sofia Vlasova on harrastanut uintia yli puolet elämästään ja pitää erityisesti rintauinnista.

Kouvolan Uimarien Alfa- ja Omega-ryhmien valmentajana toimiva Aki Tuomaala kiteyttää jo puolivuotiseksi venyneen korona-ajan lyhyesti:

– Tämä on ollut varpaillaan seisomista. Koko ajan on mietitty, tuleeko kisoja vai ei. Kyllähän se vaikuttaa urheilijoiden motivaatioon, kun kilpailemista varten kuitenkin harjoitellaan.

KoU:n varapuheenjohtaja ja sunnuntaisten Kultakello-kilpailujen johtaja Suvi Virtanen muistelee, että kesäaika oli erityisen haastavaa. Uimarit pääsivät halliin kesäkuun alussa, mutta rajoituksena oli pitkään 50 uimaria koko hallissa, ei siis pelkästään allasosastossa. Kun kymmenen uimaria lähti ovesta ulos, voitiin tilalle ottaa seuraava kymmenen uimarin ryhmä.

– Elokuun alussa päästiin harjoittelemaan normaalisti. Onneksi seuran väki on ollut vastuullista eikä harjoituksiin ole tultu, jos olo on tuntunut vähänkään kipeältä. Kotien kanssa tehdään sujuvaa yhteistyötä, Virtanen ja Tuomaala sanovat.

Beeta-ryhmä sisäänajovaiheessa

Ensimmäisiä kilpailukokemuksiaan keräilevä Sofia Vlasova on mielissään. Lauantain harjoituksissa saavutettu 50 metrin selkäuintiaika parani sunnuntaina peräti seitsemällä sekunnilla.

– Olen harrastanut uintia viisi vuotta, mutta takana on vasta yhdet kisat ennen näitä. Osallistuin viime talvena Kaakon cupin epävirallisiin kisoihin, Sofia kertoo.

Yhdeksänvuotiaan Sofian lempilaji on rintauinti. Perhosuinti taas on osoittautunut vaikeimmaksi opeteltavaksi.

– Harjoittelen neljä kertaa viikossa. Isona haluaisin uintivalmentajaksi.

Tämä on ollut varpaillaan seisomista. — Aki Tuomaala

KoU:n Beeta-ryhmää valmentava Harri Koski hymyilee Sofian kommentille.

– Voit sitten pitää minulle harrasteryhmän treenejä, Koski naurahtaa.

Kilpauimarien parista noin 9–12-vuotiaiden ryhmän koutsiksi siirtynyt Koski pitää nykyisestä pestistään Kouvolan Uimareissa.

– Beeta-ryhmän nuoret ovat kisoja ajatellen sisäänajovaiheessa. Minä puolestani tunnen oppivani heiltä joka päivä jotain uutta. Kun on koko ikänsä suorittanut ja odottanut tuloksia, nyt voi sen sijaan keskittyä opettamiseen. Pystyn tarkentamaan omaa opetustani seuraamalla lapsien oppimistahtia. On myös hauska nähdä, miten innokkaasti nuoret uimarit tulevat harjoituksiin, Koski sanoo.

Kari Huusari

KoU:n Ida Tuominen vaihtoi kilpauinnin räpyläuintiin, joka pienen totuttelun jälkeen tuntuu ehdottomasti omalta lajilta.
KoU:n Ida Tuominen vaihtoi kilpauinnin räpyläuintiin, joka pienen totuttelun jälkeen tuntuu ehdottomasti omalta lajilta.

"Mitä ihmettä?"

Puolitoista vuotta sitten Ida Tuominen siirtyi kilpauinnista räpyläuinnin puolelle ja menestyy nyt uudessa lajissaan. 13-vuotias uimari sanoo, että vaihto vaati hieman totuttelua.

– Ensimmäinen vaikutelma oli, että mitä ihmettä tämä on. Monon kanssa harjoittelu tuntui haastavammalta kuin bifinsin.

Ensimmäiset räpyläuintikisat olivat vuorossa noin vuosi sitten. Ida Tuominen kehuu valmentajiaan Nina ja Jussi Leinoa, joiden innostamana uusi laji tuntuu todella hyvältä valinnalta.

– Näissä omissa kisoissa osallistuin 50 ja 200 metrille sekä 25 metrin sukellukseen. Odotan jo ensi vuotta, kun pääsen 14-vuotiaana sukeltamaan 50 metrin kisamatkan.