Viron nuori joukkue pelaa Jukka Toijalan koripalloa – Kouvot-ikonin asema maajoukkueen päävalmentajana on vahva

Toijalan mukaan tämän viikon maaotteluissa Susijengiä vastaan on mukana kova tunnelataus.

Mihkel Maripuu/AOP

Viron kaatoi viime viikonlopun kotiturnauksessa Jukka Toijalan johdolla Latvian ja Liettuan.
Viron kaatoi viime viikonlopun kotiturnauksessa Jukka Toijalan johdolla Latvian ja Liettuan.

Ensimmäistä vuottaan Kouvot-ikonin Jukka Toijalan komennossa pelaava Viron koripallomaajoukkue väläytteli potentiaaliaan viime viikonlopun kotiturnauksessa kaatamalla Liettuan ja Latvian. Toijalan mukaan Viro onkin tekemässä vahvaa nousua Baltian ja koko Euroopan koripalloeliittiin.

Toijalan asema Viron maajoukkueen valmentajana on vahva. Mainiot otteet helmikuun EM-karsintapeleissä ja kotiturnaukset voitot vahvoista Latviasta ja Liettuasta ovat saaneet Viron koripalloväen kouvolalaislähtöisen päävalmentajan taakse.

– Työhaastattelussa koripalloliiton edustajat halusivat tietää, mitä tiedän virolaisesta koripallosta. Sen lisäksi minun piti kertoa, missä näen Viron maajoukkueen viiden vuoden päästä. Tiesin, että parikymppisten ja sitä nuorempien ikäluokissa Virolla on erittäin lupaavia pelaajia, ja visiomme kohtasivat, Toijala kertoo.

Viron nuoret ovat olleet kovaa valuuttaa ikäluokkiensa EM-kisoissa ja viime vuosien alavireen jälkeen Viron maajoukkueeseen on tyrkyllä kenties kaikkien aikojen lupaavin ikäluokka.

Positiivinen alku

Helmikuun EM-karsinnassa Viro päihitti Pohjois-Makedonian vieraskentällä ja taisteli Tallinnassa voitosta Italiaa vastaan Euroopan nuorimmalla maajoukkueella, jonka keski-ikä on vain 22,5 vuotta.

Varmasti tunnelataus tulee olemaan kova, kun kansallislaulut alkavat soida ennen matsia. — Jukka Toijala

Vaikka viime viikonlopun Baltian mestaruusturnauksessa kaatuivat Euroopan koripallojättiläinen Liettua sekä vahvaa nousua vanhan mantereen kärkikymmenikköön tekevä Latvia, muistuttaa Toijala matkan olevan vasta alussa.

– Matka nuorten pelaajien kanssa on alkanut positiivisissa merkeissä. Kärkipelaajien ja materiaalin laajuuden puolesta Liettualla ja Latvialla on vielä etumatkaa.

Toijalan kädenjälki näkyy

Viron maajoukkueen pelissä näkyy selvästi Toijalan kädenjälki.

– Pyrimme aktiivisuuteen, mutta emme liikaan aggressiivisuuteen. Yritämme saada parhaat pelaajamme tuntemaan kentällä olonsa kotoisaksi. Treeniviikot ovat olleet sen verran lyhyitä, että pelikirja on vielä aika ohut ja pelitapa tulee varmasti muokkautumaan.

Toijala oli mukana Suomen maajoukkueen valmennusjohdossa vuoden 2010 EM-karsinnoista kesään 2019. Hän myöntää, että tämän viikon maaottelut Susijengiä vastaan ovat oman uran kannalta merkittäviä kokemuksia.

– Onhan tämä valmentajalle ainutlaatuinen tilaisuus. Varmasti tunnelataus tulee olemaan kova, kun kansallislaulut alkavat soida ennen matsia.

Toijalan Viro-tärpit

Seuraa näitä pelaajia

Kerr Kriisa (188 senttiä/19-vuotias): 26 pistettä ja seitsemän syöttöä voitto-ottelussa Liettuaa vastaan. Käsittämätön energia molemmissa päissä kenttää, todella kova kilpailija. Äärimmäisen nopea sekä fyysisesti että hoksottimiltaan.”

Sander Raieste (203/21) ja Henri Drell (206/20): Kroppaa ja urheilullisuutta riittää. Hiomattomia timantteja, mutta erittäin potentiaalinen kaksikko.

Siim-Sander Vene (203/29): Nuoren joukkueen henkinen liideri. Pitkä ura Zalgiris Kaunasissa junnuista edustusjoukkueeseen. vaikka täyttää jo 30, on ehtinyt kiertää Eurooppaa pitkään. Tyylikäs ja monipuolinen pelaaja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset