A-maajoukkueeseen valittu KHS:n Heidi Nikkinen poimi jälleen yhden ison välietapin – "Odotan lajitaitojeni kehittymistä"

Katarina Nikkinen

Heidi Nikkinen veti juoksulenkkiä viime viikolla Pärnävaaran maisemissa Liperissä.
Heidi Nikkinen veti juoksulenkkiä viime viikolla Pärnävaaran maisemissa Liperissä.

Kouvolan Hiihtoseuran Heidi Nikkinen on edennyt ampumahiihtourallaan rivakkaa tahtia. Se ei ole jäänyt huomaamatta myöskään Suomen Ampumahiihtoliitossa, joka valitsi 19-vuotiaan kouvolalaisen lajin A-maajoukkueeseen.

– Valinta ei missään nimissä ollut itsestäänselvyys, mutta kovasti sitä toivoin ja jonkin verran odotinkin. Yksi iso välietappi on taas saavutettu, Nikkinen sanoo.

– Maajoukkue on ehdottomasti paras paikka kehittymiseen tällä harjoituskaudella. Nyt pääsen kasvamaan ja oppimaan kokeneempien kilpailijoiden mukana.

Nikkisen mukaan maajoukkuevalinta tarkoittaa käytännössä laadukasta harjoitusseuraa sekä valmennuksen ja muiden tukipalveluiden helpompaa saatavuutta.

– Odotan lajitaitojeni kehittymistä. En kuitenkaan sano, että maajoukkuepaikka olisi ehdoton edellytys menestymiseen. Uskon kuitenkin hyötyväni erittäin paljon tänä vuonna tästä mahdollisuudesta harjoitella kovimassa mahdollisessa porukassa.

– Olen kehittynyt paljon tähänastisellakin tavalla ja leirityksillä. Teitä on monia kohti huippua.

Nikkisen mukaan kesän ohjelma on vielä auki etenkin ulkomaanleirityksien osalta.

– Mutta varmasti vähintään hyviä kotiharjoittelujaksoja on luvassa.

– Omat valmennuskuviot pysyvät samoina. Se on pelkkää plussaa etenkin nyt, kun vaihdan hiihdosta ampumahiihtoryhmään ja muutan Joensuuhun. Tutut kuviot auttavat varmuuteen ja uskoon omaan tekemiseen.

Keskusteluyhteys hyväksi

Heidi Nikkinen vietti huhtikuun alussa melkein kolme viikkoa Vuokatin ihanissa vaaramaisemissa keräilemässä kevään viimeisiä hiihtokilometrejä.

– Siellä akut latautuivat hyvin uuteen kauteen. Ja viimeistään sen jälkeen kotioloissa Kouvolassa ja mökillä, kun sai vain chillata.

Omat valmennuskuviot pysyvät samoina. — Heidi Nikkinen

– Nyt toukokuussa on paluu perusharjottelun ääreen ja viikon päästä muutankin jo Joensuuhun syyskuuhun asti.

– Siellä pääsen ampumaan rullilta ja treenaamaan muutenkin hieman paremmissa olosuhteissa.

Nikkinen pitää tärkeänä, että keskusteluyhteys niin maajoukkueen päävalmentajan Jonne Kähkösen kuin henkilökohtaisen valmentajan Markus Liekarin kanssa säilyy.

– Markukselta (Liekari) tulee edelleen päälinjaukset ja päätökset harjoittelun suhteen. Asiat sujuvat parhaiten, kun keskustelu kaikkine koutsien ja urheilijan välillä on riittävää. Silloin ei jää tilaa epäselvyyksille.

Naisten A-maajoukkueessa ovat mukana Heidi Nikkisen lisäksi Mari Eder, Erika Jänkä, Venla Lehtonen ja Suvi Minkkinen. Miehistä A-maajoukkueeseen kuuluvat Olli Hiidensalo, Tuukka Invenius ja Jaakko Ranta.

Ederistä kaavaillaan

seuraavaa ykkösnimeä

Suomalainen ampumahiihto valmistautuu kesän aikana uuteen aikakauteen, kun lajin ykkösnimi Kaisa Mäkäräinen lopetti uransa. Perjantaina julkistetussa A-maajoukkueessa manttelia sovitellaan Mäkäräisen aisaparina vuosikaudet olleelle Mari Ederille.

– Kaisan jättämää aukkoa ei pysty saman tien täyttämään. Se vaatii todella paljon töitä, mutta kyllä meillä on hyvä joukkue, päävalmentaja Jonne Kähkönen sanoo.

Valmennusryhmien leiriohjelma alkaa mahdollisimman pian koronarajoitusten lievennyttyä. Yksi tähtäin tuleville kuukausille olisivat kesä-MM:t elokuussa Saksassa, mutta Kähkösen mukaan kisoja tuskin päästään järjestämään.

– Kotiharjoittelun kautta mennään kohti ensi kautta.

Maajoukkuejulkistuksen isoin yllätys oli Tero Seppälän puuttuminen miesten ryhmästä. Viime kaudella uransa tasaisinta ja parasta tahtia pitänyt ja parhaimmillaan eliitin tuntumaan taistellut Seppälä ei ole Kähkösen mukaan tyytymätön maajoukkuevalmennukseen, mutta miettii nyt "harjoittelunsa kokonaisuutta" ja harkitsee vielä kuvioitaan maajoukkuepaikan suhteen.