Pikkuleijonien MM-joukkue julkistettiin kisojen kynnyksellä — KooKoon Santeri Salmela luutii puolustuksessa

Jussi Lopperi

Santeri Salmela on pelannut tällä kaudella yhteensä 12 maaottelua kolmessa tapahtumassa ennen arvoturnausta.

KooKoon Santeri Salmela, 17, pelaa torstaina alkavissa jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Kouvolalaisseuran oma kasvatti Salmela valittiin kisajoukkueeseen, joka julkistettiin vasta keskiviikkoiltana. Salmela nimettiin samalla varakapteeniksi.

Salmelasta tulee pitkiin aikoihin ensimmäinen KooKoo-pelaaja, joka on arvostettu nuorten MM-kisajoukkueeseen. Edellisen kerran tämä tapahtui vuonna 2004, jolloin Tuomas Gärdström pelasi niin ikään 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Puolustaja Salmela on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa nuorisomaajoukkueissa.

Tällä kaudella tilille on karttunut yhteensä 12 maaottelua kolmesta tapahtumasta ennen arvoturnausta. Viime kaudella Salmela pelasi 17-vuotiaissa 22 ottelua.

Salmelan Leijona-polku alkoi 2014 Pohjola-leirillä.

Seuraavana vuonna hän antoi näyttöjä Huippu-Pohjola-leirillä. Maajoukkueeseen hän nousi kiertotietä, sillä valinta ei osunut kohdalle suoraan Huippu-Pohjolasta.

Omassa seurajoukkueessaan Salmelan kyvyt on pantu merkille. 15-vuotiaana hän pelasi KooKoossa sekä B- että C-juniorijoukkueissa.

Liigadebyytissä KooKoon pääsarjahistorian nuorimpana pelaajana

Joulukuussa 2016 Salmela pääsi tekemään liigadebyyttinsä, kun KooKoo voitti vieraskentällä SaiPan Lappeenrannassa.

16-vuotiaana Salmelasta tuli kouvolalaisseuran pääsarjahistorian nuorin pelaaja. Hän pelasi kauden aikana yhdeksän liigaottelua ja tilastoi kolme maalisyöttöä.

Menneellä kaudella Salmelalle annettiin entistä enemmän vastuuta päävalmentaja Tuomas Tuokkolan KooKoossa. Otteluita tuli 31, eli puolet runkosarjasta. Jääaikaa yhden maalin syöttäneelle puolustajalle kellotettiin 16 minuuttia ottelua kohden.

Lappeenrannassa syntynyt Salmela aloitti jääkiekkoilun SaiPan kiekkokoulussa. Hän muutti Kouvolaan 5-vuotiaana.

Muista harrastuksista motocross, pesäpallo ja jalkapallo jäivät pois noin 10-vuotiaana, sillä jääkiekon vauhti ja fyysisyys ovat aina kiehtoneet.

— Edesmennyt pappani vei minua innokkaasti katsomaan KooKoon pelejä sekä kuskasi omiin harjoituksiin peleihin, Salmela totesi Kouvolan Sanomissa liigadebyyttinsä jälkeen.

Peruspuolustajana Salmelan vahvuudet ovat alivoimapelissä. Kiekollisessa pelissä hän on ainakin toistaiseksi tehnyt varsin yksinkertaisia ratkaisuja. Eniten kehitettävää on hyökkäyspelissä.

Toinen KooKoo-pakki jäi vielä ilman leimaa

Venäjän Tsheljabinskiin matkusti Santeri Salmelan lisäksi toinen KooKoo-puolustaja. Peetro Seppälän kisapassia ei kuitenkaan vielä leimattu päävalmentaja Tommi Niemelän joukkueessa.

Salmela ja Seppälä ovat seurattuja nimiä myös ensi kesänä NHL:n varaustilaisuudessa.

Tsheljabinskissä ja Magnitogorskissa pelaa kahdessa lohkossa kymmenen maata. Suomen alkulohkon vastustajat ovat Slovakia, Ranska, Venäjä ja Tshekki.

Ottelut pelataan torstaina, perjantaina, sunnuntaina ja tiistaina. Puolivälierät ovat ohjelmassa ensi viikon torstaina.

Yle TV2 näyttää 18-vuotiaiden kisoista kaikki Suomen ottelut suorina lähetyksinä. Kaikki Suomen alkulohkon ottelut alkavat kello 13.30.

Ottelut selostaa iittiläinen Jari Haapala, ja kommentaattorina toimii KooKoon entinen päävalmentaja Juha Juujärvi, jonka nykyinen työ on Tampereen Tapparan organisaatiossa A-nuorten joukkueessa.

Uutista muokattu kello 20.45. Lisätty alkuun tieto Salmelan varakapteeniudesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat