Reunaehdot kuntoon ja takaisin maalille — Päävalmentaja Mike Keeney soitti Ville Iiskolalle ja kysyi, millä ehdoilla tämä suostuisi pelaamaan Kouvolan Susien maalilla

Asioista sovittiin, ja Kakkosessa lauantaina kauden aloittava Sudet sai maalitolppien väliin yli 130 peliä liigakokemusta. Susien kotiottelu näkyy suorana Kouvolan Sanomien verkkosivuilla.

Lumikki Haaja

Ville Iiskola palasi alkavalle kaudelle Susien maalivahdiksi. Torstaina hän liimasi palloja harjoituksissa Lehtomäen kentällä.
Ville Iiskola palasi alkavalle kaudelle Susien maalivahdiksi. Torstaina hän liimasi palloja harjoituksissa Lehtomäen kentällä.

Maalivahti Ville Iiskolalla on asiat kunnossa. Perhe ja työ rullaavat ja pienen viilailun myötä pelaamisestakin voi taas nauttia.

— Ylemmille sarjatasoille ei sitoutuminen ole enää riittänyt, mutta pelaaminen on kivaa ja nautin edelleenkin siitä, miettii jalkapallon Kakkoseen kauden alla Kouvolan Susien maalille palannut entinen liigavahti.

Iiskola ei ole missään vaiheessa virallisesti lopettanut jalkapalloilijan uraa. Viime kaudet ovat tosin olleet hieman repaleisia MyPan konkurssiin päättyneiden Saviniemen vuosien (2011—2014) jälkeen.

— Minulla oli jo sopimus MyPan kanssa Ykkösen kaudesta 2015, mutta se ei toteutunut. Sen jälkeen pelaaminen olisi vaatinut matkustamista jalkapallon perässä muualle. Minulla oli kuitenkin jo perhe ja ammatti täällä, muistelee MyPan lisäksi liigassa TPS:n, KuPSin ja RoPSin maalilla 130 peliä torjunut Iiskola.

Yllätyshopea RoPSissa

Iiskolan jo vetäydyttyä liigakuvioista tapahtui keväällä 2015 vielä jotain odottamatonta. Entisen MyPa-valmentajan Juha Malisen luotsaama Rovaniemen Palloseura tarvitsi vuokramaalivahdin, kun ykköstorjuja kanadalainen Tomer Chencinski loukkaantui.

Malinen muisti ilman joukkuetta olevan Iiskolan ja houkutteli hänet kuuden ottelun ajaksi hätiin RoPSin maalille. Iiskola kävi hoitamassa homman ja RoPS pelasi lopulta unelmakauden. Syksyllä kauden viimeisen pelin jälkeen Iiskola kävi rovaniemeläisten mukana pokkaamassa liigan hopeamitalin Lahden Kisapuistossa.

— Sanoin, että voin tuurata sen aikaa, että he löytävät uuden maalivahdin. Olin alkukaudesta reilun kuukauden rovaniemeläisten mukana. Pitihän se mitali käydä pokkaamassa, vaikka ei se niin omalle maistunutkaan, muistelee Iiskola.

Iiskolan apua tarvittiin kuitenkin taas 2017 syksyllä, kun Sudet taisteli säilymisestä Kakkosessa.

— Päävalmentaja Toni Lindberg soitti ja pyysi mukaan talkoisiin. Lähdin, mutta Sudet putosi Kolmoseen.

Ylemmille sarjatasoille ei sitoutuminen ole enää riittänyt, mutta pelaaminen on kivaa ja nautin edelleenkin siitä. — Ville Iiskola

”Oma aika kortilla”

Iiskolan houkutteli vielä takaisin torjuntahommiin Mike Keeney. Päävalmentaja soitti Iiskolalle ja kysyi millä ehdoilla hän suostuisi pelaamaan Kouvolan Susien maalilla.

— Mietin, että pelataan nyt sitten, kun se kerran tehdään minulle mahdolliseksi. Minulla on kuitenkin ”oma aika kortilla”. Päivätyö Kouvolassa, asuinpaikka Jaalassa, kaksi lasta ja opettajan työn lisäksi on vielä pari muuta projektia.

Iiskola on kevään aikana harjoitellut pari kertaa viikossa joukkueen mukana ja sen lisäksi kerran viikossa kahdestaan maalivahtivalmentaja Ville Lehtisen kanssa.

— Sen takia pitääkin määrän sijasta panostaa laatuun. Kesäloman aikana pystyn sitten osallistumaan tiiviimmin joukkueen harjoituksiin, kertoo matematiikkaa seitsemättä vuotta Eskolanmäen yhtenäiskoulussa opettava Iiskola.

34-vuotiaana Iiskola on liki maalivahdin parhaassa iässä.

— Ajattelin, että lähden vielä mukaan ”rakkaudesta lajiin” -pohjalta, kun kroppakin on toistaiseksi vielä kestänyt. Tulokset ovat muutenkin parempia silloin kun pelaamisesta osaa nauttia.

Susilla sekava kevät

Iiskola sanoo, että kauden ykköstavoite on pitää Sudet Kakkosessa. Henkilökohtaisesti hänellä taas on ”kauhea hinku pelata hyvin”.

— Kevät on Susissa ollut aika sekavaa aikaa. Joukkueen kasaamisen kanssa on ollut ongelmia, avaa Iiskola.

Vielä alkuvuodesta pidettiin lähes varmana, että Sudet saa vahvistuksia Ykkösessä pelaavasta MyPasta. Kouvolalaisseurojen yhteistyökuviot lienevät nyt karilla, sillä tiettävästi Sudet saa lauantain sarja-avaukseen pelaaja-apuja Kotkan yhteistyöseuroilta FC KTP:ltä tai PeKalta.

— En ymmärrä, miksi nämä yhteistyökuviot ovat olleet aina niin vaikeita. Silloin kun aloittelin pelaaja-uraa, niin näistä samoista asioista puhuttiin. Eikä se ole näköjään mihinkään muuttunut, Iiskola toteaa.

Vahva keskiakseli

Susien vahvuus tulee Iiskolan mukaan olemaan koko joukkueen puolustuspelissä.

— Pitää olla realisti ja lähteä ensin tekemään peliä vastustajalle vaikeaksi. Eikä se kestä keneltäkään ajatuksetonta sooloilua, tietää kokenut Iiskola.

Maalivahti uskoo myös joukkueen vahvaan maalilta kärkeen asti vievään kokeneeseen keskiakseliin: Iiskola—Riku Venäläinen—Niko Nakari.

— On tärkeää että se säilyy ehjänä ja toimii. Siihen ympärille on helppo rakentaa muu joukkue.

Sudet—Pepo, jalkapallon Kakkosen kauden avausottelu Kouvolassa Lehtomäen kentällä lauantaina kello 17.

Kouvolan Sanomat näyttää verkkosivuillaan suorana Susien kotiottelun Pepoa vastaan. Lähetys on Kaakon Viestinnän oma monikameratuotanto. Ottelun selostaa muun muassa jalkapallon MM-kisoja selostanut iittiläinen Jari Haapala.