Liikunta- ja urheiluseurojen terveiset Kouvolalle koronan keskellä: Toiminta-avustuksien leikkaukset jäähylle ja tilavuokrien siirto seuraavalle kaudelle

Jussi Lopperi

49 Kouvolan urheilu- ja liikuntaseuraa vastasi kyselyyn, jossa selvitettiin, miten koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut seurojen toimintaan.
49 Kouvolan urheilu- ja liikuntaseuraa vastasi kyselyyn, jossa selvitettiin, miten koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut seurojen toimintaan.

Kouvolan seuraparlamentilla on kaksi konkreettista ehdotusta kaupungin urheiluseurojen vaikean taloustilanteen helpottamiseksi poikkeustilan aikana.

Seuraparlamentti esittää Kouvolan toiminta-avustuksen leikkauksen (20 prosenttia) jäädyttämistä tulevalle kaudelle ja tilavuokrien perimisen (alle 18-vuotiaat harrastajat) siirtämistä seuraavalle kaudelle.

Esitys on lähetetty liikunta- ja kulttuurilautakunnalle, kaupunginvaltuustolle ja kaupunginhallitukselle.

Esityksen pohjalla on urheiluseuroille tehty kysely, johon vastasi 49 Kouvolan urheilu- ja liikuntaseuraa. Kyselyssä selvitettiin, miten koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut seurojen toimintaan.

Kyselystä kävi ilmi, että tapahtuma- ja kilpailutuotot, leirimaksut sekä osa kausimaksuista jäävät poikkeustilanteessa saamatta. Yhteistyökumppanuuksien säilyttäminen tai uusien luominen vaikeutuu.

Myös mainosmyyntiä, talkootöitä ja kanttiinitoimintaa on mahdotonta toteuttaa.

Kulut juoksevat, vaikka toiminta seisoo

Samaan aikaan seuratoiminnassa on kuluja, vaikka jäsenille suunnattua toimintaa ei olekaan. Jäsenmaksuilla voidaan kattaa osa kuluista, mutta kaikkeen ne eivät riitä.

Harrastustoiminnan maksujen eli seuran toimintatulojen tyrehtyminen johtaa talouden romahtamiseen ja siten myös lomautuksiin ja irtisanomisiin.

Mitä pidempään kokoontumisrajoitukset jatkuvat, sitä suurempi on taloudellinen vaikutus seuratyöhön.

Seuraparlamentti huomauttaa, että seurojen ajautuminen konkurssiin ja toiminnan lakkaamiseen tulisi välttää viimeiseen asti.

– Seuran perustaminen uudelleen ei tässä ajassa ole niin vaivatonta kuin mitä se oli vielä parikymmentä vuotta sitten, seuraparlamentin tiedotteessa todetaan.

Jussi Lopperi

Mika Seppälä on seuraparlamentin puheenjohtaja. Kuva vuodelta 2019.
Mika Seppälä on seuraparlamentin puheenjohtaja. Kuva vuodelta 2019.

Seurat järjestävät kaikille avoimia liikuntatapahtumia maksutta

Seuraparlamentin kannanotossa muistutetaan myös liikunnan ja urheilun yhteiskunnallisista vaikutuksista kansanterveyteen, työllistäjänä ja yhteisöllisyyden luojana.

– Seuratoiminnan lamaantuminen vaikuttaa suoraan lasten ja nuorten sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Koulussa lapsi voi olla vailla kavereita ja kiusattu, jolloin liikuntaharrastuksen mukanaan tuomat kaverit ja tuntemus joukkoon kuulumisesta voivat olla elintärkeitä lapselle.

– Perheiden epidemiasta johtuva taloudellinen kriisi laskee niiden kykyä maksaa harrastuksista. Jäsenmäärien väheneminen voi nostaa harrastusmaksuja, kun kulut jakautuvat pienemmälle määrälle harrastajia ja johtaa edelleen jäsenmäärän pienenemiseen, seuraparlamentin tiedotteessa todetaan.

Poikkeusolojen piristämiseksi seuraparlamentin jäsenseurat lupaavat Kouvolalle toteuttavansa kaikille avoimia liikuntatapahtumia maksutta yhteistyössä kaupungin kanssa.

Juttua muokattu 7.5. klo 9.26. Lisätty tietolaatikkoon seuralistaukseen Valkealan Kajo. Korian Ponnen Iris Riihiluoman varajäsen seuraparlamentissa on Kajon Saara Niskanen.

Mikä on seuraparlamentti?

Seuraparlamentti on kouvolalaisten urheiluseurojen ja niiden aluejärjestön Kymenlaakson Liikunnan ja Kouvolan urheiluakatemian edustama yhteistyöelin.

Aikuisväestön lautakunta on kokouksessaan 12.12.2018 hyväksynyt seuraparlamentin kaupungin ja urheiluseurojen yhteiseksi asiantuntijaelimeksi.

Seuraparlamentilla ei ole suoraa päätäntävaltaa, mutta se toimii yhteistyössä liikunta- ja kulttuurilautakunnan kanssa, joka kuulee seuraparlamenttia päätöksenteossa ja käsittelee seuraparlamentin tekemät aloitteet.

Seuraparlamentin tarkoituksena on tiivistää kaupungin liikuntapalveluiden ja kouvolalaisten urheiluseurojen yhteistyötä.

Seuraparlamentin kokoonpano 2019–2021: Mika Seppälä (puheenjohtaja), Jari Seppänen, Marika Peltonen (sihteeri), Tommi Lehtinen, Timo Pahkala, Mika Vanhatalo, Mika Lindholm, Suvi Virtanen, Kaisa Niilo-Rämä, Elina Toimela, Joona Tankka, Soile Kuisma, Iris Riihiluoma, Minna Parkko ja Harri Koskinen.

Kaupungin liikuntapalveluiden, Kymenlaakson Liikunnan ja Kouvolan urheiluakatemian lisäksi seuraparlamentin kokoonpanossa ovat seuroista edustettuina Pokli, Tykkimäen sirkuskoulu, Kouvola Indians, Kouvolan Uimarit, Liikunta- ja voimisteluseura Tempo, Black Diamond Cheerleaders, Sudet Salibandy, Kymijoen Ratsastajat, Korian Ponsi, Valkealan Kajo, Kuusankosken Ampujat ja Sudet Jalkapallo.