Kouvottarien pitkään jahtaama Kaisa Kuisma teki viime kaudella suomalaista naiskoripallohistoriaa Portugalissa: "Olen pettynyt, jos kaulassa ei roiku mitali kauden jälkeen"

Jussi Lopperi

Kaisa Kuismalle on tarjolla isoa roolia Kouvottarien riveissä.
Kaisa Kuismalle on tarjolla isoa roolia Kouvottarien riveissä.

Portugalin pääsarjassa ammatikseen pelanneella Kaisa Kuismalla on selkeä tavoite ensi kaudelle.

– Olen pettynyt, jos kaulassa ei mitali roiku kauden jälkeen, 26-vuotias Kuisma painottaa.

Kuisma on pelannut naisten Korisliigassa seitsemän kauden aikana yhteensä 197 ottelua viidessä eri joukkueessa. Orimattilan Jymyn kasvatti on näissä otteluissa tehoillut keskimäärin 5,9 pistettä, ja 1,9 levypalloa ottelua kohden.

Kesken päättyneellä kaudella Kuisma pelasi ensimmäisenä suomalaisnaisena Portugalin pääsarjassa, jossa hän edusti Vitoria SC:tä.

– Joukkuetta kiusasivat loukkaantumiset ja jouduin paikkailemaan ja venymään vähän muille pelipaikoille. Toisaalta se on myös vahvistuksen tehtävä.

– En saanut ehkä näytettyä kaikkea sitä mitä osaan, koska pelasin isommalla pelipaikalla kuin normaalisti, 9,3 pisteen ja 3,4 levypallon keskiarvot tilastoinut Kuisma tuumaa.

Jussi Lopperi

6672773.jpg

Kouvottaret oli havitellut Kuismaa riveihinsä useamman viime vuoden aikana, mutta vasta nyt tärppäsi.

– Apuvalmentaja Reetta Piipari soitteli oikeastaan kerran viikossa koko kesän ajan. Aina vain sanoin, että ei vielä. Tein sopimuksen sitten elokuun alussa, koska en jaksanut enää odotella.

– Sopimuksessa oli ulkomaanoptio elokuun loppuun asti. Se teki valinnan helpommaksi.

Kuisma tähyili ulkomaisille peliparketeille, mutta kiinnostavat kohteet jäivät vähiin.

– Katsoin ihan loppuun asti ulkomaisia vaihtoehtoja ja olisin halunnut lähteä, mutta tarjolla ei ollut hyviä vaihtoehtoja. Ei edes sellaisia, että olisin tosissani harkinnut.

– Jos kausi päättyisi tai keskeytettäisiin koronan takia, elämässä on muutakin sisältöä täällä Suomessa, Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Kuisma sanoo.

Jussi Lopperi

6657899.jpg

Kahdessa naisten maaottelussa ja kuudessa haastajamaajoukkueen ottelussa esiintynyt Kuisma saapui Kouvolaan tavoitteenaan kehittää pallollista pelaamistaan.

– Pallollisen taidot ovat suurin kehityskohteeni. Kouvottarissa on sellaisia rooleja tarjolla, joissa pallollista pelaamista tulee. Ainakin toistaiseksi se kuuluu epämukavuusalueelleni.

Katsoin ihan loppuun asti ulkomaisia vaihtoehtoja. — Kaisa Kuisma

– Pienin askelin ja treenien kautta se lähtee, mutta vielä se on hakemista. Peleissä on näkynyt, että takana on puolen vuoden tauko – erityisesti viimeistelyssä korin alta.

Viimeisessä treenipelissä Kouvottaret kärsi tappion suurimmalle mestarisuosikille Peli-Karhuille.

– Olemme joukkueena niin alussa tätä prosessia. Se oli pieni yllätys, että hävisimme viime viikolla Peli-Karhuille vain 13 pistettä. Siellä kaikki pelaajat ovat toisilleen tuttuja. He ovat muita paljon edellä.

– Se oli hyvä merkki, että pelin jälkeen kaikkia pelaajia ärsytti tappio pelin jälkeen. Meille jäi niin paljon parannettavaa ja meillä on paljon potentiaalia.

Kuisma ei ole moksiskaan siitä, että PeKa on nostettu jalustalle.

– Mielestäni he saavat pitääkin sitä leimaa ja ottaa sen viitan harteille. Me olemme loppukeväästä parhaimmillamme.

Jussi Lopperi

6657910.jpg

Siirtyminen Kouvottarien riveihin ei ollut Kaisa Kuismalle hyppy tuntemattomaan.

– Treeneissä vitsailimme, ettei kaakkoista aluetta voita mikään. Orimattilan Jymy on kasvattajaseurani, joten Kouvolassa on tullut käytyä ihan pienestä pitäen niin kuin Lappeenrannassa ja Kotkassakin. Eihän tältä alueelta voi minnekään poistua, Kuisma naurahtaa.

Kouvottarissa on Kuismalle myös tuttuja pelaajia menneiltä vuosilta.

Jemina Airaksisen kanssa olen pelannut Espoossa kolme vuotta samassa joukkueessa. Kaisa Lindin kanssa vedettiin HoNsU:ssa yksi kausi. Kouvojen miesten joukkueen päävalmentaja Tuomas Oja oli silloin valmentajamme.

Pelintekijä Roosa Frimodig tuli tutuksi kaudella 2009–2010 orimattilalaisen Team S-Hämeenmaan liigajoukkueessa.

– Olin 15–16-vuotias ja lähinnä treenivahvuudessa. Pääsin pelaamaan seitsemässä ottelussa.

Kaisa Kuisma pitää Kouvottarien päävalmentajan Joonas Frimodigin tyylistä.

– Joonas on vuorovaikutteinen valmentaja. Hän kanssaan voi mennä juttelemaan asioista pienellä kynnyksellä. Se on minulle tärkeää, että koutsi pystyy perustelemaan valintojaan. Siitä tykkään erityisesti.