KooKoon Ahti Oksasen pää meni pyörälle ensimmäisessä Kaakon derbyssä – Luottohyökkääjän mielestä KooKoossa ja SaiPassa puuttuvat eurot on korvattu muilla vahvuuksilla

KooKoo ja SaiPa ovat kumpikin kuluvalla kaudella liikkeellä 1,6 miljoonan euron pelaajabudjetilla.

AOP/Mika Kylmäniemi

Ahti Oksanen on tehnyt kauden viisi maaliaan kolmessa ottelussa.
Ahti Oksanen on tehnyt kauden viisi maaliaan kolmessa ottelussa.

KooKoo toivotti Ahti Oksasen tervetulleeksi jääkiekon SM-liigaan syyskuussa 2017 Kisapuiston jäähallissa Lappeenrannassa.

Kouvolalaisjoukkue mylvi Eero Savilahden (3+0) ja Michael Keräsen (2+0) johdolla liigakauden avauksesta 7–1-voiton.

Oksanen oli saapunut viiden Yhdysvalloissa pelatun kauden jälkeen Suomeen ja teki liigadebyyttinsä SaiPan ykkösketjussa Ville Kohon ja Roy Radken vierellä.

– Siinä oli sellainen fiilis, että oho, mihinköhän minä olen tullut. Aika nopeasti käänsimme kurssin, Oksanen muistelee.

Oksanen, 27, pelasi SaiPassa kaksi 15 maalin kautta ja oli yhtenä avainpelaajista palauttamassa Idän Sputnikia playoffeihin. Edellisellä kaudella SaiPa oli jäänyt liigajumboksi.

– SaiPa-kausista jäi erittäin hyvät muistot. Kaivoimme joukkueen kaksi vuotta putkeen pudotuspeleihin, mikä oli silloin todella hyvä suoritus.

Viimeiseksi jääneellä Pohjois-Amerikan kaudellaan Oksanen pelasi AHL:ää Hartfordissa ja ECHL:ää Greenvillessä. Jälkimmäisessä hän nakutteli 53 ottelussa 52 pistettä.

– Minulla oli vaikeampi vuosi. Jouduin lätkäpolitiikan uhriksi enkä päässyt kunnolla pelaamaan. SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä soitti ja tarjosi paikkaa hyvällä vastuulla. Se tuntui silloin parhaalta.

Lehterä ja Oksanen ovat kumpikin Espoon kasvatteja. Espoo on myös KooKoon nykyisen päävalmentajan Jussi Ahokkaan kotipaikka. SaiPa-vuosien jälkeen Oksanen pelasi viime kauden KHL:ssä Jokereissa. Sen jälkeen soitti tällä kertaa Ahokas, ei Lehterä.

– Liigaan paluussa en alkanut kääntää SaiPa-korttia. KooKoo tarjosi paikkaa aika ajoissa, ja Jose (Ahokas) halusi minua tänne Kouvolaan.

AOP/Tomi Natri

Ahti Oksanen on saalistanut maaottelutauon jälkeen tehopisteet 1+3=4.
Ahti Oksanen on saalistanut maaottelutauon jälkeen tehopisteet 1+3=4.

Lauantaina 12:s derby

Oksasen tulikaste pääsarjatasolla tuli Kaakon derbyssä, joita hän kutsuu hienoiksi tapahtumiksi. SaiPa-pelaajana hän teki KooKoota vastaan 11 paikallisottelussa tehot 3+2=5. Ensimmäisellä SaiPa-kaudella hän jäi pisteettä derbyissä.

– Lappeenrannassa ja Kouvolassa oli aina halli täynnä. Näki, että paikalliskamppailu merkitsee täällä paljon. Molemmat joukkueet olivat siihen aikaan sarjassa puolivälissä tai sen alapuolella, mutta keskinäiset ottelut olivat faneille iso juttu.

Oksasen mukaan paikallismatsin jännitteen aisti nopeasti myös pukuhuoneessa. Seurojen omat kasvatit pitivät huolen siitä, että kanssapelaajat huomasivat derbyn olevan normaalia suurempi ottelu.

KooKoo ja SaiPa ovat kumpikin kuluvalla kaudella liikkeellä 1,6 miljoonan euron pelaajabudjetilla. Pääsarjan pieniin seuroihin lukeutuvat Kaakkois-Suomen jättiläiset ovat Oksasen mielestä korvanneet puuttuvat eurot onnistuneesti muilla vahvuuksilla.

AOP/Tomi Natri

Ahti Oksanen (17) sanoo, että alkukaudesta on ollut hyvä fiilis pelata. Hän vaatii itseltään enemmän maaleja.
Ahti Oksanen (17) sanoo, että alkukaudesta on ollut hyvä fiilis pelata. Hän vaatii itseltään enemmän maaleja.

– Molemmissa seuroissa on ollut mukava huomata yhtenäisyys ja yhteisöllisyys. Rahaa ei ole samalla lailla kuin esimerkiksi HIFK:lla, Kärpillä ja TPS:llä, mutta yhteisöllisyys korjaa sen. Molemmissa organisaatioissa välitetään aidosti pelaajista ja tehdään kaikki sen eteen, että suomalaiset ja ulkomaalaiset pelaajat viihtyvät ja pärjäävät täällä.

Lauantaina Oksanen saa tusinan täyteen oman liigauransa Kaakon derbyjen määrässä. Koronarajoitusten takia tällä kertaa on turha odottaa täyttä katsomoa Sumulaaksossa, mutta Oksanen ei anna vallitsevan poikkeustilanteen häiritä erityistä fiilistä.

– Rajoitteet ovat mitä ovat ja niiden kanssa eletään. Tällä kaudella on ehtinyt huomata, että vaikka hallia ei saa myydä täyteen, faniosasto osaa olla silti äänekäs. Uskon, että halli on rajoitusten puitteissa aika täysi ja ääntä riittää.

AOP/Mikko Lieri

Ahti Oksanen sai SaiPassa pelatessaan esiintyä seuran 1980-luvun pelipaidassa ottelussa Tapparaa vastaan.
Ahti Oksanen sai SaiPassa pelatessaan esiintyä seuran 1980-luvun pelipaidassa ottelussa Tapparaa vastaan.

"On ollut hyvä fiilis pelata"

Ahti Oksasesta tuli aiemmin marraskuussa viides pelaaja, joka ei ollut pelannut yhtään A-maaottelua ennen onnistuneita näyttöjä KooKoossa.

Oksanen piti mustaoransseja värejä esillä EHT-turnauksessa Helsingissä. Leijona-paita ei ollut tullut kovin tutuksi juniorinakaan, sillä tilillä on kolme nuorten ja kolme poikien maaottelua.

Oksanen pelasi Venäjää, Tshekkiä ja Ruotsia vastaan 12–19 minuuttia ilman pisteitä teholukemalla -1.

KooKoon sisäisen pistepörssin kakkonen (5+6=11) virittää joukkueessaan ylivoimaisesti eniten laukauksia (kuusi per ottelu) ja kellottaa hyökkääjistä eniten peliaikaa (18.36).

– Olen tyytyväinen omiin peleihini maaottelutauon jälkeen. Tietenkin maaleja pitäisi tehdä enemmän. Se on sellainen juttu, joka pitää kaivaa esiin. Alivoimapeli on sujunut hyvin ja ylivoimalla on alettu saamaan tulosta. Se on parantunut huomattavasti alkukaudesta. On ollut hyvä fiilis pelata.

Tällä kaudella ensimmäinen Kaakon derby pelataan vasta tänä lauantaina, kauden 18. otteluna.

Yhdeksästä viimeisimmästä Kouvolassa pelatusta KooKoo–SaiPa-ottelusta kotijoukkue on voittanut peräti kuusi.

SaiPan kolmesta vierasvoitosta vain yksi on irronnut varsinaisella peliajalla.