Pyörätuoli monella mutkalla, vanteet vääntyneet ja tuoliosa vinossa — Kouvolalaisen pyörätuolitanssiparin Tuuli Harjun ja Timo Pyykkösen kansainvälinen kilpailukausi alkoi turhautuneissa tunnelmissa

Tuuli Harju

Tuuli Harjun reissussa rähjääntynyt pyörätuoli saatiin kisapaikalle vain kolme varttia ennen kisaa. Harju ja Timo Pyykkönen suoriutuivat kisasta pronssille vaikeista lähtökohdista.
Tuuli Harjun reissussa rähjääntynyt pyörätuoli saatiin kisapaikalle vain kolme varttia ennen kisaa. Harju ja Timo Pyykkönen suoriutuivat kisasta pronssille vaikeista lähtökohdista.

Kouvolalaisen pyörätuolitanssiparin Tuuli Harjun ja Timo Pyykkösen kansainvälinen kilpailukausi alkoi epäuskoisissa ja turhautuneissa tunnelmissa.

Hollannissa Cujiciin perinteiseen kauden avaukseen matkustanut pari ei päässyt pääsiäisenä osallistumaan perjantain freestyle-kisaan eikä lauantaina vakiotansseihin.

Syynä oli se, että Harjun kilpailupyörätuoli oli kadonnut. Lauantai-iltana pari sai vihdoin tiedon, että pyörätuoli on matkannut Puolaan Gdanskiin eikä Hollantiin.

— Ajatuksiin alkoi hiipiä epätoivo, kun tuolia ei tuntunut löytyvän mistään. Totta kai olimme pettyneitä, kun lauantainakaan ei päästy tanssimaan, mutta huoli tuolista oli kyllä suurempi. Ajattelin, että sos tuoli jostain löytyy, missä kunnossa se mahtaakaan olla, Harju kertoi tunnelmistaan.

Vaikeuksien jälkeen pari nappasi sunnuntain latinalaistansseista kolmossijan. Edelle tanssivat Valko-Venäjän ja Ukrainan parit.

Harjun ja Pyykkösen suoritus on häkellyttävä, sillä reissussa rähjääntynyt pyörätuoli saatiin kisapaikalle vain kolme varttia ennen kisaa.

Moni kilpailija tarjosi omaa tuoliaan lainaksi Harjulle, mutta tämä asia ei ole ihan yksinkertainen.

— Jokaisella tuolilla on käyttäjänsä mitat ja säädöt, joten oli aivan mahdotonta tanssia lainatuolilla, Pyykkönen huomauttaa ja ennakoi, että pyörän kanssa riittää askarreltavaa vielä koti-Suomessa.

Harjun pelko tuolin kunnosta osoittautui aidoksi. Pyörätuoli oli monella mutkalla, vanteet vääntyneet ja tuoliosa niin vinossa, ettei Harju pystynyt istumaan tuoliin ollenkaan.

Pari ajoi taksilla paikalliselle pajalle, jossa tuoli purettiin ja saatiin kuntoon nippa nappa ennen kilpailua.

Viime vuonna kaksi EM-pronssia

Tuuli Harju ja Timo Pyykkönen saavuttivat viime vuonna kaksi EM-pronssia. Parin ensimmäiset arvokisamitalit irtosivat vakiotansseista ja freestylestä.

Pyykkösen mukaan valmistautuminen alkaneeseen kauteen on sujunut hyvin.

— Olemme olleet ahkerasti huippuvalmentajien opissa. Uudet kuviot kaikissa tansseissa tuntuvat aivan loistavilta, ja treenaamisessa on ollut ihan uusi vaihde.