Jatkosopimuksen tehnyt Jyri Lehtonen aloittaa syksyllä jo kahdeksannen kautensa Kouvojen päävalmentajana, eikä haikaile muualle — "Minulla on täällä asiat niin hyvin kuin voi olla"

Päävalmentaja pitää Kouvojen pelaajasopimustilannetta erittäin hyvänä jatkoa ajatellen. Uusi, isompi halli parantaisi Lehtosen mukaan Kouvojen kilpailukykyä.

Lumikki Haaja

Jyri Lehtonen on valmentanut Kouvoja kaudesta 2010-11 asti. Korisliigan mestaruuteen hän valmensi kouvolalaisseuran 2016.

Päävalmentaja Jyri Lehtosella ei ole mikään kiire pois Kouvolasta ja Kouvoista. Lehtonen ja seura julkistivat tiistaina ensi kauden kattavan jatkosopimuksen.

Lehtonen on luotsannut Kouvoja kaudesta 2010—11 lähtien Korisliigassa, yhtä välivuotta lukuun ottamatta. Ensi kausi on Lehtosen kahdeksas Kouvojen peräsimessä.

— Kutsun Kouvolaa kodikseni, alleviivaa Keski-Suomessa kasvanut Lehtonen nykyistä kiinteää suhdettaan betonikaupunkiin.

Isoksi syyksi jatkospestiin 44-vuotias Lehtonen sanoo Korisliigassa pelaavan Kouvojen edustusjoukkueen ja 1. Divisioona A:ssa pelaavan Korikouvojen yhteisprojektin jatkamisen.

— Se viisasten kivi saattaa olla Kouvolan talousalueella juuri tämä. Kouvojen junioritoimintaa on pystyttävä edelleenkin kehittämään ja kasvattamaan vähintään Divari A -tasoisia pelaajia omista junioreista. Lisäksi rekrytoinnissa pitää edelleen käyttää Kouvojen hyvää mainetta, visioi Lehtonen.

Suurempi halli, isompi seura

Lehtosen mukaan kahden joukkueen pelaajaringissä oli tällä kaudella vielä liian vähän pelaajia, eli 16. Optimaalinen pelaajamäärä olisi päävalmentajan mukaan 22—24.

— Kun nuoret pelaajat pystyvät pelaamaan Divari A:ssa 30 minuuttia ottelussa, niin se näkyy väkisinkin heidän otteissaan Korisliigassa, kiittelee Lehtonen.

Kouvojen suurimmat ongelmat eivät Lehtosen mukaan liitykkään hetkellä urheilulliselle puolelle.

— Kouvot ei voi kasvaa isommaksi seuraksi ennen kuin saamme suuremman hallin. Se estää kaiken kehityksen taloudellisella puolella. Siksi joudumme keksimään koko ajan muita keinoja jotta pystymme vastaamaan kilpailussa isommille seuroille ja talousalueille.

Sopimustilanne hyvä

Kouvoilla on ensi kaudeksi pelaajasopimukset Ville Kauniston, Tuomas Hirvosen, Arttu Saarijärven, Ilmari Toikkasen, Vili Nymanin, Severi Kaukiaisen ja Teemu Knihtisen kanssa.

Toikkasen, Nymanin ja Knihtisen sopimukset ulottuvat kevääseen 2021.

Lehtonen pitää pelaajasopimustilannetta erittäin hyvänä jatkoa ajatellen.

— Näyttäisi myös siltä, että koko valmennuskolmikko Antti Hurri, Kari Kurronen ja Juho Kailio jatkaa myös ensi kaudella. He ovat kaikki kokeneita valmentajia, joten toiveissa on että kun minun aikani edustusjoukkueessa loppuu, niin tuosta kolmikosta saisi väsättyä Kouvoille sen seuraavan valmennusporukan. Valmentajalle on kuitenkin tärkeää, millaisen perinnön hän jättää jälkeensä.

Hommaa ja haastetta riittää

Lopettamisesta Lehtonen ei kuitenkaan halua puhua vielä vähänä aikaan.

— Hommaa ja haasteita riittää jatkossakin. Ei ole mitään intressejä liikahtaa ulkomaille, tai edes Suomessa. Minulla on asiat niin hyvin kuin täällä voi päävalmentajalla olla, sanoo Lehtonen, joka toimii tällä hetkellä päävalmentajana myös alle kaksikymppisten maajoukkueessa.