Elli Salovaara koki reilu vuosi sitten vakavan loukkaantumisen: ”Kun sain kuulla tuomion, sanoin äidilleni, että en pelaa enää ikinä koripalloa” — Nyt hän on tärkeä palanen Kouvottarien menestystarinaa

Katja Juurikko

Elli Salovaara pelaa hyvää syksyä Kouvottarissa. Salovaara tavoittelee yhdessä Kouvottarien kanssa kymmenettä peräkkäistä voittoa naisten Korisliigassa.
Elli Salovaara pelaa hyvää syksyä Kouvottarissa. Salovaara tavoittelee yhdessä Kouvottarien kanssa kymmenettä peräkkäistä voittoa naisten Korisliigassa.

Reilu vuosi sitten syyskuussa Elli Salovaaran mieli oli musta. Salovaaran oli tarkoitus aloittaa uransa ensimmäinen kausi naisten Korisliigassa Kouvottarien paidassa, mutta suunnitelmiin tuli muutos Malmin palloiluhallissa Helsingissä.

— Pelasimme 19-vuotiaiden SM-karsintaa. Yksi vastustajan pelaaja tuli lay upissa vähän kovempaa kylkeen ja sitten napsahti polvessa, Salovaara kertaa.

— Siihen ei sattunut, mutta kuulin kyllä äänen. Fiilis oli aika kamala sen jälkeen.

Nuorten maajoukkuepelaajan polvi kuvattiin Lahdessa. Eturistiside oli mennyt poikki.

— Kun sain kuulla tuomion, sanoin äidilleni, että en pelaa enää ikinä koripalloa.

— Olin odottanut jo niin paljon, että pääsen uuteen ympäristöön ja pelaamaan Kouvottarissa naisten Korisliigaa. Loukkaantuminen oli kova pettymys.

Irtiotto koriksesta

Elli Salovaaralla oli edessään totaalinen irtiotto koripallosta. Se oli kova isku nuorelle lahjakkuudelle.

— En käynyt peleissä koko kautena, enkä oikein seurannutkaan korista. Yritin olla ajattelematta koripalloa.

— Päätin, että laitan polven ensin kuntoon ja katson sitten, mitä teen. En oikeastaan treenannut koko kauden aikana yhtään. Vähän yritin jotain tehdä, mutta tosi vähän. Se oli täydellinen välivuosi.

Lahtelaiskasvatti hautasi viime kauden jälkeen lopettamisajatuksensa. Hän palasi kesällä Mansikka-aholle ja Kouvottarien harjoituksiin.

— Mietin kaikkia vaihtoehtoja kesän aikana. Lopettaminen ei ollut enää siinä vaiheessa oikeastaan vaihtoehto.

— Harjoittelin kesän Kouvottarien kanssa, mutta sopimuksen allekirjoittaminen meni loppukesään. Halusin kokeilla ensin, miltä pelaaminen tuntuu, 176-senttinen Elli Salovaara toteaa.

Salovaara pääsi vähitellen rytmiin ja päätti allekirjoittaa uuden sopimuksen Kouvottarien kanssa. Nyt vyöllä on yhdeksän voitokasta ottelua kouvolalaisjoukkueen peliasussa.

— Olen tyytyväinen, että olen päässyt pelaamaan. Itseluottamusta ja rohkeutta pitäisi löytää enemmän. Niiden puute johtuu pitkästä peli- ja harjoitustauosta. Onnistumisten kautta itseluottamus nousee ja sitä kautta pelaaminen on helpompaa ja rennompaa, Salovaara tietää.

Paras ulkomaalaistrio

Kouvottaret jyrää naisten Korisliigan kärjessä puhtaalla pelillä. Elli Salovaara on pelannut keskimäärin vajaat 14 minuuttia ottelua kohden, joiden aikana hän on tilastoinut 3,2 pistettä ja 1,7 levypalloa per peli.

— Tiesin, että meillä on kova joukkue. Mutta ehkä se on ollut yllätys, että olemme voittaneet kaikki yhdeksän ottelua, Salovaara hymyilee.

— Joulukuussa on tulossa kovia pelejä, mutta jos pelaamme omalla tasollamme, pystymme voittamaan sekä Peli-Karhut että Forssan Alun vieraissakin, Salovaara painottaa.

Salovaaran mukaan Ameryst Alston, Camille Zimmerman ja Claire Lamunu muodostavat Kouvottarissa laadukkaan ulkomaalaiskolmikon.

— Väittäisin, että meillä on sarjan paras ulkomaalaiskolmikko.

Vaikka runkosarjaa on pelaamatta vaikka kuinka paljon ja kevään pudotuspelitkin ovat ohjelmassa vasta maaliskuun lopulla, Salovaaralla on jo näkemys joukkueiden välisistä voimasuhteista.

— Olen pettynyt, jos mitalia ei tällä kaudella tule. Se edellyttää tietysti, että joukkue pysyy terveenä, Salovaara lataa.

Kymmenes kiikarissa

Kouvottaret tavoittelee kauden kymmenettä peräkkäistä voittoa HBA-Märskyä vastaan Mansikka-aholla. Elli Salovaaran mukaan kotijoukkue ei tule saamaan voittoa ilmaiseksi.

— HBA on tasainen joukkue tähdillä höystettynä. Awak Kuier ja Janette Aarnio tuovat haastetta. Pitää pelata hyvin, että voitto irtoaa.

Samaa painottaa myös Kouvottarien päävalmentaja Mika Hartonen.

— HBA on aina kova haaste. Meidän on oltava heti pelin alussa valmiina ja määrättävä itse pelin tempo. Tunnetta on pelissä varmasti. Oma toteutus ratkaisee.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset