Syksyn finaalipettymyksen sulatellut KPL ajaa sisäpeliinsä uutta peluutusta — ”Joukkueen rakenne ja pelaajatyypit mahdollistavat tällaisenkin systeemin toimivuuden”

Jussi Lopperi

Matti Iivarinen toimii toista kauttaan KPL:n pelinjohtajana.
Matti Iivarinen toimii toista kauttaan KPL:n pelinjohtajana.

Pelaaminen ilman jokerikotiuttajaa on uusi tilanne Kouvolan Pallonlyöjien pelinjohtajana jatkavalle Matti Iivariselle.

Superpesiksessä SM-hopeaa saavuttanut KPL menetti Juha Korhosen takaisin Hyvinkään Tahkoon, eikä pelaajamarkkinoilta löytynyt korvaajaa samaan rooliin.

Kotiutusvoima on laskettu yhdeksikön pelaajista Juho Hacklinin, Toni Laakson, Matti Latvalan, Sasu Toikan ja Janne Kivipellon varaan. Iivarinen suhtautuu muutokseen luottavaisena.

— Joukkueen rakenne ja pelaajatyypit mahdollistavat tällaisenkin systeemin toimivuuden. Totta kai kauden aikana on oltava valmis reagoimaan, jos muutosta tarvitaan, Iivarinen sanoo.

Iivarinen muistuttaa, että Korhosen lähdössä KPL menetti yhden sarjan huippukotiuttajista.

— Ei voida ajatella suoraan niin, että nyt pitäisi parantaa viimevuotisesta kotiuttamisessa. Näkisin ennemmin, että on kovasti työtä, jotta ylletään samalle tasolle.

KPL haluaa Iivarisen mukaan parantaa myös ulkopeliään viime kaudesta. Vastustajat tekivät KPL:n kentästä kolmanneksi vähiten juoksuja.

Iivarinen kiinnittää huomiota siihen, että KPL:n pelin on oltava parhaimmillaan ratkaisuvaiheissa. Viime kaudella kävi — finaalipaikasta huolimatta — niin, että KPL esitteli parhaat paukkunsa jo runkosarjassa.

— Finaaleissa ei ollut enää parasta terää. Toki vastustajallakin oli osuutensa siihen, kun Joensuu pelasi hyvin, Iivarinen sanoo.

IPV, KaMa ja Tahko vastaan hallissa

Peluutusta testataan sunnuntaina, kun KPL aloittaa SM-halliturnauksen alkulohkon ottelulla Imatran Pallo-Veikkoja vastaan.

Muut vastustajat ovat Kankaanpään Maila ja Hyvinkään Tahko, jotka KPL kohtaa kahden viikon kuluttua.

Kaksi viikkoa sitten KPL hävisi juuri IPV:lle harjoitusottelussa tylysti 2—0 (1—0, 3—0). Iivarinen odottaa joukkueelta innostuneempaa peli-ilmettä kuin edellisessä ottelussa.

Lumikki Haaja

Kokenut Matti Latvala on yksi KPL:n pääkotiuttajista. Viime kaudella Latvala sijoittui Superpesiksen lyöjätilastossa kahdeksanneksi.

— Hallipeleillä on aina merkitystä kauteen valmistautumisessa. Tiukka ottelu on varmasti taas luvassa, enkä usko tilannejuhlaan Imatran halliolosuhteissa.

KPL:n pelaajarunko on pysynyt koossa pitkään. Muutokset miehistössä ovat olleet maltillisia. KPL hankki 10-kertaisen Suomen mestarin Antti Hartikaisen Sotkamon Jymystä. Iivarinen sanoo, että kokenut Hartikainen on isossa roolissa sekä sisä- että ulkopelissä.

— Hän on vain yksi pelaaja, mutta tuo sopivaa vaihtuvuutta.

Uusi kakkospelinjohtaja

Iivarinen painottaa, että viime kauden suoritukset eivät enää paina missään. Syksyn finaalipettymystä sulatellut KPL aloitti yhteisen lajiharjoittelun kevyesti marraskuun lopulla.

Joukkueen nuoret pelaajat olivat kokoontuneet yhteen jo aiemmin.

Lumikki Haaja

Kakkospelinjohtajaksi siirtynyt Saku Kapanen edusti KPL:ää pelaajana 2008—2013.

— Pelaajat ja minä tunnemme toisemme nyt paremmin. Tosin ei yhteisen sävelen löytyminen viime kaudellakaan kauan aikaa vienyt.

Kakkospelinjohtajaksi KPL värväsi Saku Kapasen, kun Jukka Mäkinen joutui jäämään sivuun terveydellisten syiden takia. Kapanen vetää lajiharjoituksia arkisin Iivarisen tehdessä siviilitöitään luokanopettajana Alajärvellä. Antti Järvinen jatkaa fysiikkavalmentajana ja Ari Pakarinen juoksuvalmentajana.