Nuoruuden sporttihenki leimahtaa uudelleen liekkiin – Ennätykset saivat kyytiä Aikuisurheiluliiton SM-viesteissä Kuusankoskella

Kari Huusari

1000 metrin ruotsalaisviestin (100+200+300+400 metriä) N55-sarjan Suomen ennätyksen juosseet LahtiSportin Marita Rajala (vasemmalla), Sari Willman-Tuominen, Merja Myllymäki ja Tarja Kummelus kehuivat Kuusankosken SM-viestien tunnelmaa. – Aikuisurheilukisoissa kannustetaan reilusti kaikkia, naiset sanoivat.
1000 metrin ruotsalaisviestin (100+200+300+400 metriä) N55-sarjan Suomen ennätyksen juosseet LahtiSportin Marita Rajala (vasemmalla), Sari Willman-Tuominen, Merja Myllymäki ja Tarja Kummelus kehuivat Kuusankosken SM-viestien tunnelmaa. – Aikuisurheilukisoissa kannustetaan reilusti kaikkia, naiset sanoivat.

Urheilu on joskus yksinäistä puurtamista, mutta se voi olla myös sosiaalista toimintaa, joka vetää harrastajansa ulos omista nurkista ja toisten seuraan.

LahtiSportin väreissä kilpailevat Tarja Kummelus, Merja Myllymäki, Sari Willman-Tuominen ja Marita Rajala listaavat yhteisöllisyyden aivan kärkipäähän, kun pohditaan urheilun parhaita puolia.

– Korona-aikana yksin harjoitellessa huomasi oikein konkreettisesti, miten suuri merkitys tällä hyvällä porukalla oikein on. Niin kuin tietysti ohjauksella ja valmennuksellakin.

Ympärillä avautuu Kuusankosken urheilukenttä, joka vilisee eri-ikäisiä urheilijoita.

– Yhteisöllisyys nousee tällaisessa kisassa erityisen hyvin esille. Täällä kannustetaan kaikkia, seurasta tai paikkakunnasta riippumatta, naiset sanovat.

240 joukkuetta

Kuusankoskella on meneillään Aikuisurheiluliiton SM-viestit, jotka täyttävät urheilukeskuksen koko lauantaipäivän ajaksi.

– Mukaan ilmoittautui 240 joukkueita, joissa on yhteensä noin 450 kilpailijaa. Poisjääntejä oli hyvin vähän, kertoo Harri Ihalainen Kuusankosken Kisasta.

Tapahtuman järjestivät Kymen Urheiluveteraanit, Kuusankosken Kisa sekä Korian Ponsi veteraaniensa kautta.

– Kyllähän tällainen kisa töitä vaatii. Urakoimassa on ollut talkooväkeä ja tietysti kenttämiehet. Radan suhteen ei tarvinnut hirveästi tehdä ylimääräistä työtä. Tuhannen metrin viesteihin jouduttiin vähän tekemään ratamerkintöjä, koska niitä ei täällä kovin usein juosta, Ihalainen sanoo.

Ei liian tosissaan

LahtiSportin nelikko vakuuttaa, ettei urheilua oteta liian tosissaan. Silti juuri juostusta kilometrin ruotsalaisviestistä rapsahti joukkueelle N55-sarjan uusi Suomen ennätys, 3.01,80.

Korona-aikana yksin harjoitellessa huomasi oikein konkreettisesti, miten suuri merkitys tällä hyvällä porukalla oikein on. — LahtiSportin naiset

– Ihan turhaan jarrutin vähän ennen maaliviivaa, harmittelee pisimmän pyrähdyksen eli 400 metrin ankkuriosuuden juossut Marita Rajala.

Muut toppuuttelevat Rajalan itsekritiikkiä.

– Valitsimme oikean juoksijan ankkuriksi, Merja Myllymäki sanoo.

Juoksijat eivät kertomansa mukaan varsinaisesti metsästäneet ennätystä. Silti juoksu on kaikille tärkeä liikuntamuoto; Kummelus on erikoistunut pikamatkoihin, Myllymäki juoksee kesäisin ja hiihtää talvikaudella, ja Rajala pitää päälajeinaan 400 ja 800 metriä.

Ainoastaan Willman-Tuominen nimeää päälajeikseen hypyt.

– Hyppään pituutta ja korkeutta. Aitajuoksun voisi ehkä mainita sivulajina.

Pitkä tauko kilpailussa

Aikuisurheilu on tuonut kaikki neljä naista kilpakentille hyvinkin pitkän tauon jälkeen.

– Kilpailin nuorempana, mutta sen jälkeen tuli 17 vuoden tauko. Aloitin uudestaan nelikymppisenä, kun nuorin lapseni harrasti yleisurheilua. Ajattelin, että miksi tyytyisin seisoskelemaan kentän laidalla, Tarja Kummelus sanoo.

Merja Myllymäki kertoo, että koululiikuntatausta sai jatkoa vasta neljänkymmenen korvilla, ensin hiihdon muodossa. Sari Willman-Tuominen harrasti nuorempana yleisurheilua ja pesäpalloa. Myöhemmin valikoimaan kuului useita lajeja, kunnes viisikymppisenä yleisurheilu palasi kuvioihin.

– Minä puolestani olen pelannut lentopalloa ja aikuisena harrastanut kestävyyslajeja, kuten hiihtoa, pyöräilyä ja soutua. Yleisurheilun aloitin nyt viidenkymmenen ikäisenä.

Mikä yleisurheilussa vetoaa?

– Se on monipuolinen harrastus, ja niin kuin sanottu, meillä on hyvä porukka ja kisoissa kannustetaan reilusti kaikkia. Lisäksi yleisurheilu kehittää nopeutta, joka heikkenee iän myötä. Se tarjoaa hyvän vastapainon kestävyyslajeille, naiset sanovat.