Ehdokashaastattelu: Eemeli Lehtinen sanoo, että demarit ei tule kenenkään Toyotaa pihalta hakemaan

SDP:n Lehtinen hillitsisi ilmastonmuutosta esimerkiksi panttijärjestelmää laajentamalla. Kouvolan seudun elinvoiman kehittämisessä hän pitää olennaisina infrahankkeita.

Eemeli Lehtinen sanoo, että Sami Hyypiä -areena toimi hänelle melkein toisena kotina talvet 2003—2007 ja tarjosi erinomaiset puitteet ympärivuotiselle harjoittelulle.
Eemeli Lehtinen sanoo, että Sami Hyypiä -areena toimi hänelle melkein toisena kotina talvet 2003—2007 ja tarjosi erinomaiset puitteet ympärivuotiselle harjoittelulle.

Mitä yksittäinen kansanedustaja voi tehdä sen eteen, että Kouvolan elinvoima kehittyy?

— Tärkeimmäksi nostaisin infrahankkeet. Täytyy miettiä myös koulutusta, varsinkin Xamkin ja Lappeenrannan teknillisen ylipiston merkitystä alueella. On lisättävä ammattikorkeakoulujen ja yrityselämän yhteistyötä. Täytyy olla selvillä, millaisia osaamistarpeita yrityksillä on.

Yksityiset toimijat ovat pystyneet hyödyntämään epävarmuutta, kun on rustattu sote-uudistusta kokoon.

— Samalla on pidettävä huoli siitä, että esimerkiksi metsäteollisuuden kilpailukyvystä pidetään kiinni. Emme pysty suoraan vaikuttamaan siihen, mitä yritykset tekevät, mutta voimme tarjota hyvät edellytykset.

Tuleeko Suomen ottaa turvapaikanhakijoita, vaikka heidän tulonsa todettaisiin lisäävän yhteiskunnallisia ongelmia?

— Hyvin rajattu ja hallittu maahanmuutto on ihan ok. Järjestelmässä on kuitenkin todella paljon korjattavaa. Kannatan sitä, että hallitusti voitaisiin lisätä kiintiöpakolaismäärää. On saatava tietoon ne, jotka ovat hädänalaisimpia ja otettava heitä suoraan pakolaisleireiltä. Vuoden 2015 kaaosta ei voida sallia tapahtuvan uudelleen.

— Ensimmäinen keskeinen asia on kielitaidon kohentaminen ja jonkinlainen koulutus. Mitään ohituskaistaa ei voida kuitenkaan rakentaa.

Ketä muun puolueen kaakkoissuomalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

— On pakko sanoa, että arvostan sinisten Jari Lindströmiä. En ole Lindströmin kanssa samaa mieltä esimerkiksi aktiivimallista, mutta hän on joutunut tosi pahaan välikäteen tekemään kovia ratkaisuja. Hän on rehellinen ja ei ala selittelemään.

Mitä kansanedustajan pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

— Yksi keskeinen asia on kiertotalouden edistäminen. Otetaan huomioon materiaalivirrat ja tuotteiden elinkaaret siten, että voidaan esimerkiksi kierrättää entistä enemmän. Esimerkiksi panttijärjestelmää pitäisi laajentaa huomattavasti nykyisestä. Se on helppo keino kuluttajan kannalta.

— Muita asioita ovat joukkoliikenteen ja liikennejärjestelmien kehittäminen. Suoria rajoituksia en kannata. Demarit eivät tule kenenkään Toyotaa pihalta hakemaan.

Hoitaja- ja lääkäripula vaivaa Kymenlaaksoa. Miten Kouvolan seudun sote-palveluita pitäisi parantaa?

— Pitäisi päästä eroon siitä ajattelutavasta, että sote olisi pelkkiä kustannuksia. Julkisen puolenkin täytyy pystyä investoimaan. Yksityiset toimijat ovat pystyneet hyödyntämään epävarmuutta, kun on rustattu sote-uudistusta kokoon.

— Demarit ovat esittäneet, että tuhat lääkäriä ja tuhat hoitajaa pitäisi palkata lisää tekemään hoitotyötä. Sen on arvioitu maksavan 200 miljoonaa euroa. Sote-uudistuksen valmistelu on maksanut arvioiden mukaan 300—400 miljoonaa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiota pitää joka tapauksessa jatkaa.

Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

— Minulla on osaamista erityisesti koulutuspuolen asioista. Olemme nähneet, että viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut mittavia koulutusleikkauksia. Meidän pitäisi saada koulutusjärjestelmää entistä tasa-arvoisemmaksi. Meillä ei ole demareissa liikaa jonoa myöskään ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaajista. Siihenkin puoleen minulla on koulutusta.

Eemeli Lehtinen

SDP:n kansanedustajaehdokas.

26-vuotias yhteiskuntatieteiden kandidaatti. On työskennellyt Arvolista oy:llä.

Asuu Iitin Kausalassa.

Ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.

Uusimmat uutiset