Ehdokashaastattelu: Piia Kleimolan mielestä Suomen on toimittava turvapaikanhakijoiden kohdalla ihmisoikeussopimusten mukaisesti

Vasemmistoliiton Kleimola sanoo, että Kouvolan sote-palveluita parannetaan lisäämällä hoito- ja hoivatyön resursseja.

Piia Kleimola

Piia Kleimola (vasemmistoliitto) kuvasti itsensä Taideruukin alueella Kuusankoskella. Vanha tehdasalue kuvastaa hänelle tärkeitä asioita; kotiseutua, paikallishistoriaa, sitkeyttä, kulttuuria ja taidetta.
Piia Kleimola (vasemmistoliitto) kuvasti itsensä Taideruukin alueella Kuusankoskella. Vanha tehdasalue kuvastaa hänelle tärkeitä asioita; kotiseutua, paikallishistoriaa, sitkeyttä, kulttuuria ja taidetta.

Mitä yksittäinen kansanedustaja voi tehdä sen eteen, että Kouvolan elinvoima kehittyy?

— Minusta kansanedustajan tehtävä on pitää koko kansan puolia. Takaraivossa pitää pysyä, minkä paikan ihmiset ovat hänet eduskuntaan äänestäneet. Pitää muistaa juurensa ja äänestäjänsä ja avata suu silloin kun hetki on oikea.

Tuleeko Suomen ottaa turvapaikanhakijoita, vaikka heidän tulonsa todettaisiin lisäävän yhteiskunnallisia ongelmia? Miten kotouttamista pitäisi parantaa?

— Kuka tai mikä taho määrittelee ongelmat ja sen, että ne lisääntyvät? Suomen pitää toimia kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisesti.

— Minusta on hassua kun vasemmistoa mollataan, että hyysäämme turvapaikanhakijoita. Keskustelua vääristää se, että turvapaikanhakijoiden, humanitaarisen avun ja työperäisen maahanmuuton eroja tunnetaan hyvin huonosti.

— Kotouttamisen parantamisessa ykkösasia on saada kielitaito heti haltuun, olivatpa kyseessä miehet, naiset tai lapset.

Ketä muun puolueen kaakkoissuomalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

— Iittiläistä Anniina Peltolaa (kesk.). Hän on nuori, napakka nainen, joka on saanut paljon aikaiseksi ja varmasti vielä saa aikaan.

Mitä kansanedustajan pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

— Olen saanut maa- ja metsätilan perintönä. Mietin tarkasti metsänhoitoa ja -myyntiä niin, että hoidan osaltani yhteiskuntavastuuni.

— Autoilu on toinen kysymyksiä herättävä asia. Pikkukaupungin ja maaseudun ihmisenä ymmärrän huolen, että pitääkö meiltä poistaa autot saman tien. Siitä ei ole kyse, vaan siirrymme pikkuhiljaa pienempipäästöisiin vaihtoehtoihin. Paljon ei ole aikaa, jos meinaamme säästää tulevaisuuden lapsille ja nuorille.

Hoitaja- ja lääkäripula vaivaa Kymenlaaksoa. Miten Kouvolan seudun sote-palveluita pitäisi parantaa?

— Kymsote toi mylläkän, niin kuin muutos aina. Nyt tärkeintä on saada hoito- ja hoivatyöhön äkisti resursseja lisää. Myös kasvatukseen ja koulutukseen pitää saada lisärahkeita.

— Rahan ohjautuminen on arvokysymys. Ohjautuuko raha yritystukiin, jotka jaetaan osinkoina eteenpäin, vai ohjautuuko se ihmisille? Nyt rahan pitäisi jakautua ihmisille.

Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

— Minulla on malttia. Osaan ajatella asioita eri näkökulmista enkä vain hoe jotakin mantraa.

Piia Kleimola

Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Kouvolasta.

46-vuotias teatteri- ja draamatoimija, yrittäjä.

Asuu Kuusankosken Mäyrämäellä.

Ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.

Kouvolan Sanomien juttusarjassa esitellään kouvolalaiset ja iittiläiset eduskuntavaaliehdokkaat. Ehdokkaita pyydettiin ottamaan itsestään kuva jossakin heille tärkeässä paikassa.