Ehdokashaastattelu: Ari Toropaisen lääke ilmastonmuutosta vastaan on joukkoliikenteen kehittäminen itäradan avulla

Liike Nytin Toropainen parantaisi Kouvolan elinvoimaa helpottamalla yhden hengen yritykselle ensimmäisen työntekijän palkkausta.

Ari Toropainen

Ari Toropaisen (ln.) kuva on otettu hänen itse kierrätyshirsistä rakentamansa pihasaunan kuistilla. — Loistava paikka rentoutua löylyjen jälkeen.
Ari Toropaisen (ln.) kuva on otettu hänen itse kierrätyshirsistä rakentamansa pihasaunan kuistilla. — Loistava paikka rentoutua löylyjen jälkeen.

Mitä yksittäinen kansanedustaja voi tehdä sen eteen, että Kouvolan elinvoima kehittyy?

— Etenkin pienyrittäjien edellytykset kuntoon. Kun yritys toimii, tulee verotuloja, joilla saamme elävyyttä ja asioita kuntoon.

— Suomessa on varmaan 40 000 yhden hengen yritystä siinä tilanteessa, että moni haluaisi palkata ensimmäisen työntekijän. Se on suurin riski yrityksen kehitysvaiheessa. Minulla on lääke siihen: ensimmäisen työntekijän koeaika 12 kuukauteen, toisen 10:een ja kolmannen 8:aan. Kun työntekijä on ollut yrityksessä vuoden, työnantaja ei pärjää ilman häntä. Tämä maksaa nolla euroa, ei ole keneltäkään pois ja johtaa pysyvään työllistymiseen.

Tuleeko Suomen ottaa turvapaikanhakijoita, vaikka heidän tulonsa todettaisiin lisäävän yhteiskunnallisia ongelmia? Miten kotouttamista pitäisi parantaa?

— Kiintiöpakolaiset ovat ok. Heidät haetaan suoraan leireiltä perheinä ja kotoutetaan kunnolla. Pidän pakolaisen sellaista, joka pakenee henkensä vuoksi.

— He, jotka maksavat itse matkansa, ovat turisteja. Nyt systeemi on tiukentunut, ja kannatan nykymeininkiä. Tietysti laittomasti maassa jo olevien ongelma on ratkaistava.

— Suomessa täytyy olla kielitaito kunnossa. Lisäksi on selvää, että jos metsässä säilötään nuorta miesjoukkoa, niin se kehittää itsenäisesti hienoja ideoita ja toteuttaa niitä.

Ketä muun puolueen kaakkoissuomalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

— Ehdottomasti Jouko Leppästä (kok.). Hän on monessa mukana, ja arvostettavaa on hänen rauhallinen ja ihmisläheinen asenteensa.

Mitä kansanedustajan pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

— Joukkoliikenteen kehittäminen. Itärata palvelisi satojatuhansia ihmisiä, ja autoja saadaan pois teiltä. Myös rahtiliikennettä saisi raiteille, jolloin päästöt vähenevät selkeästi.

— Tutkimuksen ja tuotekehittelyn kautta pitää antaa mahdollisuuksia aurinko-, tuuli- ja maalämpöenergialle. Ei auta, jos hankitaan hienoja sähköautoja, mutta poltetaan kivihiiltä sähköntuotannossa.

Hoitaja- ja lääkäripula vaivaa Kymenlaaksoa. Miten Kouvolan seudun sote-palveluita pitäisi parantaa?

— Ratamoon pitäisi saada päivystys ja leikkaustoiminta siihen aluesairaalatasoon, mikä oli Poksissa ennen vähennyksiä.

— Suomessa on 72 000 koulutettua, työikäistä sote-ammattilaista, jotka ovat muissa hommissa kuin hoitajina. Heiltä ei ole koskaan kysytty, mitä he tekevät, ja mikä saisi heidät töihin hoitajiksi. Tähän tarvitaan tutkimus.

— Lääkärien työolosuhteet, muun muassa työn kuormittavuus, kuntoon.

Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

— Tunnen terveysalan yrityksen perustamisen, mitoituksen ja hallinnon sisältä päin. Olen ollut edunvalvojana yrittäjäjärjestöissä 12 vuotta. Kymenlaakson yrityskenttä on tuttu kuin myös se, mitä sen kehittämiseksi tulee tehdä.

— Minulla on neljä koulutusta: kirvesmies, agrologi, urheiluhieroja ja naprapaatti. Olen tehnyt töitä näissä kaikissa lajeissa, ja uskon siitä olevan hyötyä.

— Sopiva ikä ja hyvä hetki: pystyn oikeasti keskittymään kansanedustajan tehtävään.

Ari Toropainen

Liike Nytin kansanedustajaehdokas Kouvolasta.

54-vuotias terveysalan yrittäjä.

Asuu Kuusankosken Niskalassa.

Ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.

Kouvolan Sanomien juttusarjassa esitellään kouvolalaiset ja iittiläiset eduskuntavaaliehdokkaat. Ehdokkaita pyydettiin ottamaan itsestään kuva jossakin heille tärkeässä paikassa.

Luetuimmat