Ehdokashaastattelu: Iida Tanin mielestä nuori sukupolvi pystyisi tekemään nykyistä rakentavampaa ja yhteistyökykyisempää politiikkaa

Kokoomuksen Tani sanoo, että monen ehdokkaan vaalikampanja keskittyy aivan liikaa siihen, mitä muut ovat tehneet huonosti.

Iida Tanin kuva on otettu Tampereella, jossa hän opiskelee yliopistossa politiikan tutkimusta ja valtio-oppia.
Iida Tanin kuva on otettu Tampereella, jossa hän opiskelee yliopistossa politiikan tutkimusta ja valtio-oppia.

Mitä yksittäinen kansanedustaja voi tehdä sen eteen, että Kouvolan elinvoima kehittyy?

— Yksittäinen kansanedustaja voi pitää huolen siitä, että esimerkiksi puoluevaltuustossa ja -hallituksessa oman kotikaupungin tai vaalipiirin etu otetaan huomioon. Kukaan ei muista Kouvolan etua, ellei siitä jaksa muistuttaa.

— Yksittäisen kansanedustajan valta on suurempi kuin moni ymmärtää. Lisäksi voi tuoda painetta puolueen suuntaan julkisilla ulostuloilla.

Tuleeko Suomen ottaa turvapaikanhakijoita, vaikka heidän tulonsa todettaisiin lisäävän yhteiskunnallisia ongelmia?

— Vähän hankala kysymys siinä mielessä, että ei ole etukäteen pystytty toteamaan, aiheuttaako se ongelmia vai ei.

— Suomen tulee ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, mutta ei yhtään enempää, mikä määrä on mahdollista onnistuneesti kotouttaa. Kotouttamisessa ehdoton asia on, että heidät saadaan työhön kiinni ja sitä kautta integroitua yhteiskuntaan.

Ketä muun puolueen kaakkoissuomalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

— Kouvolan vihreiden Jenni Aikio on tehnyt tähän mennessä hyvää kampanjaa. Hän ei ole sortunut muiden puolueiden haukkumiseen. Sitä vastoin hän on kertonut, mitä hän haluaa tehdä itse ja mitä haluaa kehittää. Tällaista pitäisi saada lisää, sillä vaalikampanjoita tehdään entistä enemmän keskittymällä siihen, mitä muut ovat tehneet huonosti.

Mitä kansanedustajan pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

— Ei voida rajoittaa tai kieltää ihmisiä tekemästä mitään. Verotuksen keinoin voimme ohjata tekoja kevyempään suuntaan. Mielestäni voisimme esimerkiksi nostaa liha- ja maitotuotteiden ja esimerkiksi lentämisen verotusta. Jos veroaste olisi pikkaisen korkeampi, voitaisiin ohjata toimintaa oikeaan suuntaan. Sama pätee yksityisautoiluun. En voi lähteä kieltämään, mutta voimme esimerkiksi tukea sähköautojen hankintaa.

Hoitaja- ja lääkäripula vaivaa Kymenlaaksoa. Miten Kouvolan seudun sote-palveluita pitäisi parantaa?

— Pitäisi ennen kaikkea pitää huolta siitä, että työolot olisivat inhimilliset. Paljon puhutaan siitä, että vanhuksilla ei ole hyvä olla, mutta samaan aikaan hoitajillakaan ei ole hyvä olla. Epävarma ilmapiiri pitäisi saada toisenlaiseksi. Sen jälkeen olisi helpompi saada hoitajiakin töihin. Epävarmuus syö halua tulla töihin.

Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

— Koen, että olen iästäni huolimatta jo kokenut ja koulutettu. Lisäksi koen, että kaipaamme eduskuntaan sukupolvenvaihdosta. Siellä ovat istuneet samat ihmiset aivan liian kauan. Pitää antaa tilaa uuden sukupolven tekijöille. Pystyisimme tekemään paljon rakentavampaa ja yhteistyökykyisempää politiikkaa. Keskustelukulttuuri on nykyään yksi iso ongelma.

Iida Tani

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas.

22-vuotias opiskelija ja toimittaja.

Valmistuu tänä keväänä yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi.

Asuu Anjalassa, opiskelee Tampereella ja on töissä Helsingissä.

Ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.

Kouvolan Sanomien juttusarjassa esitellään kouvolalaiset ja iittiläiset eduskuntavaaliehdokkaat. Ehdokkaita pyydettiin ottamaan itsestään kuva jossakin heille tärkeässä paikassa.