Ehdokashaastattelu: Juha Vuorion mielestä Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen ei tule laittaa nykyistä enempää rahaa

Sinisten Juha Vuorio sanoo, että sote-palvelut kannattaa järjestää Kymenlaaksossa maakunnallisesti mahdollisimman hyvin nyt, kun Kymsote on jo aloittanut toimintansa. Ilmastotalkoissa hän vaatii tekoja teollisuudelta.

Juha Vuorio

Oman kodin olohuone Korialla on Juha Vuoriolle tärkeä paikka. — Täällä tulee paljon istuskeltua ja juteltua vaimon kanssa, hän kertoo.
Oman kodin olohuone Korialla on Juha Vuoriolle tärkeä paikka. — Täällä tulee paljon istuskeltua ja juteltua vaimon kanssa, hän kertoo.

Mitä yksittäinen kansanedustaja voi tehdä sen eteen, että Kouvolan elinvoima kehittyy?

— Valtiolta täytyisi saada tukea seutukunnalle esimerkiksi koulutustarjontaan. Se toisi tänne myös työpaikkoja. Kouvolan rautatie- ja aikuiskoulutuskeskuksen perustaminen oli hyvä homma. Kansanedustaja voi edistää vastaavia hankkeita. Pienyrittäjyyden tukeminen voisi piristää myös Kouvolan keskustaa, joka on ikääntynyt ja näivettynyt.

Tuleeko Suomen ottaa turvapaikanhakijoita, vaikka heidän tulonsa todettaisiin lisäävän yhteiskunnallisia ongelmia?

— Kallistun sille kannalle, että tulijoiden taustat tulisi selvittää nykyistä tarkemmin. Me tarvitsemme toki työperäistä maahanmuuttoa.

— Turvapaikanhakijoiden kotouttaminen on vaikea kysymys. Kotoutumisen pitäisi lähteä heistä itsestään, eli asenne pitäisi olla kunnossa. Valtio tekee ihan riittävästi integroimisen eteen nykyisinkin. Siihen ei pidä laittaa lisää varoja, koska kaikki asiat eivät ole hyvin omankaan kansan keskuudessa.

Ketä muun puolueen kaakkoissuomalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

— SDP:n Eemeli Lehtinen on reilu kaveri. Olen tuntenut hänet ihan pienestä lähtien. Hän ottaa rohkeasti kantaa asioihin.

Mitä kansanedustajan pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

— Pitäisi tehdä paljonkin, mutta vastuuta täytyy suunnata teollisuuteen. Esimerkiksi autoilu on sellainen asia, että jos sieltä aletaan kansalaisia rokottaa veroilla ja muilla kustannuksilla, työssäkäynti menee vaikeaksi.

— En kannata teollisuuteenkaan ympäristöverojen kiristämistä. Silloin isoilla toimijoilla on varaa maksaa ja pienet kaatuvat. Ennemmin suosin sitä, että päästöjä hillitään säädöksillä ja rajoituksilla.

Hoitaja- ja lääkäripula vaivaa Kymenlaaksoa. Miten Kouvolan seudun sote-palveluita pitäisi parantaa?

— Kouvolaan olisi pitänyt jäädä nykyistä laajemman palvelun sairaala. Täällä on kuitenkin noin 85 000 asukasta, ja Kotka on aika kaukana Kouvolasta. Jos miettii vaikka jotain Jaalan perukkaa, niin sieltä tulee toistasataa kilometriä matkaa keskussairaalaan.

— Nyt täytyy vaikuttaa siihen, että sote-palvelut hoidetaan hyvin maakunnallisesti. Kouvolassa täytyy kehittää esimerkiksi terveysasemia.

Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

— Puhun suoraan ja suorista asioista. Ihmiset eivät tahdo ymmärtää poliittisesta puheesta mitään, koska siellä käytetään niin paljon kapulakieltä. Olen tarkka ja teen sen, minkä lupaan. Terveydenhuolto on saatava kuntoon vauvasta vaariin, ja pk-yrityksiä täytyy tukea nykyistä reilummin.

Juha Vuorio

Sinisten eduskuntavaaliehdokas Kouvolasta.

51-vuotias sähkövoimatekniikan insinööri.

Asuu Korialla.

Ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.

Uusimmat uutiset