Ehdokashaastattelu: Sari Hyytiäinen pitää turvapaikanhakijoiden kotoutumisessa tärkeimpänä suomen kielen oppimista

Vihreiden Hyytiäinen kannattaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä ja sitä, että Suomi ottaa nykyistä enemmän kiintiöpakolaisia.

Sari Hyytiänen

Sari Hyytiäinen (vihreät) kuvasi itsensä mielipaikassaan, kotona olohuoneen sohvan nurkassa. — Siinä kelpaa rentoutua hyvää kirjaa lukien.
Sari Hyytiäinen (vihreät) kuvasi itsensä mielipaikassaan, kotona olohuoneen sohvan nurkassa. — Siinä kelpaa rentoutua hyvää kirjaa lukien.

Mitä yksittäinen kansanedustaja voi tehdä sen eteen, että Kouvolan elinvoima kehittyy?

— Hän voi kirjoituksillaan ottaa kantaa ja käyttää verkostojaan hyödyksi. Neuvotteluissa ja keskusteluissa voi aina pitää takaraivossa Kouvolan ja Kymenlaakson tilanteen. Jokainen puhuu oman kotipaikkansa äänellä.

Tuleeko Suomen ottaa turvapaikanhakijoita, vaikka heidän tulonsa todettaisiin lisäävän yhteiskunnallisia ongelmia? Miten kotouttamista pitäisi parantaa?

— Velvollisuutemme on ottaa turvapaikanhakijoita ja hoitaa oma osamme kansainvälisestä tilanteesta. Jos tulijalle ei ole vielä turvapaikkaa myönnetty ja hän syyllistyy vakaviin rikoksiin, silloin käännyttämistä pitää nopeuttaa.

— Koska Suomen väkiluku laskee, tarvitsemme tänne lisää käsiä. Meidän pitää ottaa nykyistä enemmän kiintiöpakolaisia ja lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

— Yhteiskunnalliset ongelmat johtuvat pitkälti siitä, miten pystymme tulijat kotouttamaan. Suomen kielen oppiminen on merkittävää, jotta ihminen pääsee osaksi yhteiskuntaa ja töihin. Kielikoulutus pitäisi saada keskitetysti opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen. Suomalaisen kulttuurin perinteiden ja käytäntöjen opetusta on hyvä jäntevöittää.

Ketä muun puolueen kaakkoissuomalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

— Risto Kuismaa (sd.). Hän on tehnyt pitkän oman ammattiuran ja jatkaa vielä poliitikkona.

Mitä kansanedustajan pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

— Ilmastonäkökulma pitää ottaa esiin eri asioiden käsittelyssä ja peilata ratkaisuja ilmastopolitiikkaan. Seuraavissa hallitusneuvotteluissa pitää tehdä selvät ilmastosuunnitelmat siitä, miten päästään eurooppalaisiin ilmaston lämpenemistä rajoittaviin tavoitteisiin.

— Lisäksi jokainen voi näyttää esimerkkiä, kuten suosia kasvisruokaa ja liikkua julkisilla.

Hoitaja- ja lääkäripula vaivaa Kymenlaaksoa. Miten Kouvolan seudun sote-palveluita pitäisi parantaa?

— Vakituista henkilökuntaa, hoitajia ja lääkäreitä, on pystyttävä rekrytoimaan nykyistä paremmin. Tämä on vahvasti Kymsoten asia. Pohjois-Kymen sairaalan vetovoima täytyy saada paranemaan.

Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

— Olen sisukas ajamaan asioita, jotka koen tärkeäksi. Olen mielestäni hyvä keskustelemaan, neuvottelemaan ja tulemaan ihmisten kanssa toimeen. Tämä maa nojaa koulutukseen, ja koulutusasiat ovat olleet ydinasioitani pitkään. Koulutuksestani ja kokemuksestani olisi koulutusasioiden parantamisessa hyötyä.

Sari Hyytiäinen

Vihreiden kansanedustajaehdokas Kouvolasta.

51-vuotias äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Asuu Kouvolan keskustassa.

Ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.

Kouvolan Sanomien juttusarjassa esitellään kouvolalaiset ja iittiläiset eduskuntavaaliehdokkaat. Ehdokkaita pyydettiin ottamaan itsestään kuva jossakin heille tärkeässä paikassa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut