Ehdokashaastattelu: Kristian Sheikki Laakson mielestä maailma ei pelastu itseä ruoskimalla ja verottamalla

Perussuomalaisten Laakso on kuitenkin lentoveron kannalla. Hänen mukaansa kansanedustajan pitää huolehtia siitä, että Kymi Ring valmistuu.

Kristian Sheikki Laakso

Kristian Sheikki Laakson (ps.) tärkein paikka on hänen vanha talonsa Voikkaalla, jonka hän myi 1990-luvun alussa äidilleen. — Äiti on minun suurin sankarini ja  "mummola" on se perheemme paikka, jossa vietämme joulut. Talo on ollut  oman elämäni käännekohta, koska se oli ensimmäinen oma taloni. Talosta on vuosien saatossa tullut mummola ja nykyisin jopa isomummola.
Kristian Sheikki Laakson (ps.) tärkein paikka on hänen vanha talonsa Voikkaalla, jonka hän myi 1990-luvun alussa äidilleen. — Äiti on minun suurin sankarini ja "mummola" on se perheemme paikka, jossa vietämme joulut. Talo on ollut oman elämäni käännekohta, koska se oli ensimmäinen oma taloni. Talosta on vuosien saatossa tullut mummola ja nykyisin jopa isomummola.

Mitä yksittäinen kansanedustaja voi tehdä sen eteen, että Kouvolan elinvoima kehittyy?

— Ykköshanke on itärata. Miten se toteutuu, se on eri asia. Kansanedustajan täytyy huolehtia siitä, ettei Kymi Ring sakkaa valtion takia. On vältettävä sellainen tilanne, että olisi valtiovallasta kiinni, ettei Kymi Ring valmistuisi.

— Yksittäinen kansanedustaja pystyy vaikuttamaan mielipidevaikuttamisella. Vaikka perussuomalaiset ei olisi ministeripuolue, uskon ministerien kuuntelevan ihmistä, joka tietää asioista ja pystyy riittävän hyvin argumentoimaan asiat. Työ on edunvalvontaa, pelkällä nappulan painamisella ei asioita hoideta.

Tuleeko Suomen ottaa turvapaikanhakijoita, vaikka heidän tulonsa todettaisiin lisäävän yhteiskunnallisia ongelmia?

— Ei tule. Emme me ole sydämettömiä, mutta touhussa pitäisi olla järki. Koko järjestelmä pitäisi muuttaa, eli turvapaikkaprosessin käsittelyaikoja tulisi nopeuttaa. Paras vaihtoehto olisi, että vastaanottokeskukset olisivat EU:n ulkopuolella tai ulkorajoilla.

— Kotoutettavilla pitäisi olla isompi vastuu itsestään. Liiallinen paapominen aiheuttaa flegmaattisuutta, eikä se motivoi oikealla tavalla. Pieni pakko tehdä jotain vaikuttaa siihen, että tulee tehtyä.

Ketä muun puolueen kaakkoissuomalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

— Vihreiden Jenni Aikiota. Hän on oikeudenmukainen ja hyväsydäminen. Jennin kanssa ei tarvitse kääntää peistä, vaikka olemme asioista eri mieltä ja vaikka etenkin meidän puolueidemme jutut ovat ristiriidassa.

Mitä kansanedustajan pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

— Teen ympäristötekoja työni puolesta joka päivä: yritykseni kerää romuautoja, jotka menevät romuttamolle. Niistä tehdään uusiometallia. Muutoin yksittäisenä kansanedustajana en pystyisi tekemään oikeasti kovin radikaaleja tekoja, että maapallo pelastuisi.

— Emme pelasta tätä maailmaa itseämme ruoskimalla ja verottamalla. Kyse on enemmän globaalisesta ongelmasta, sillä näkyvin tekeminen lähtee lainsäädännöstä. Esimerkiksi lentoveron pitäisi koskea kaikkia.

Hoitaja- ja lääkäripula vaivaa Kymenlaaksoa. Miten Kouvolan seudun sote-palveluita pitäisi parantaa?

— Pitäisi olla esimerkiksi Kymsoten hallituksessa, jotta voisi ottaa paremmin kantaa asiaan. Rivivaltuutettuna minulla ei tietoa, mikä oikeasti mättää ja minkä takia mättää. Se ei avaudu pelkkien papereiden avulla.

— Kansanedustajan pitäisi jutella Annikki Niirasen ja näiden vastaavien ihmisten kanssa, että mikä mättää ja mitä voisi tehdä. Voi olla, että ratkaisujen tekeminen on enemmän kuntapäättäjien käsissä kuin kansanedustajan.

Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

— Olen suoraselkäinen. Paljon enempää ei tarvitse. Menee liibalaabaksi, jos alan sepustella tarinaa.

Kristian Sheikki Laakso

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Kouvolasta.

50-vuotias kierrätysalan yrittäjä.

Asuu Kouvolan Alakylässä.

Toista kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.

Oli vuonna 2015 itsenäisyyspuolueen ehdokas.

Kouvolan Sanomien juttusarjassa esitellään kouvolalaiset ja iittiläiset eduskuntavaaliehdokkaat. Ehdokkaita pyydettiin ottamaan itsestään kuva jossakin heille tärkeässä paikassa.