Kouvolassa sunnuntaina vieraillut Halla-aho: Hallituksen ero oli viileä vaalitemppu — ”Äänet eivät seuraa loikkareita”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää matemaattisesti mahdottomana, että siniset saisivat yhtään kansanedustajaa.

Moises Garibay

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vieraili sunnuntaina Kouvolassa. Tilaisuus siirrettiin Kouvola-talon pienemmästä salista suurempaan, jotta kaikille riitti istumapaikkoja.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vieraili sunnuntaina Kouvolassa. Tilaisuus siirrettiin Kouvola-talon pienemmästä salista suurempaan, jotta kaikille riitti istumapaikkoja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että hänen näkemyksensä mukaan puolueella on mennyt mukavasti jo pidemmän aikaan.

— Olemme tienneet, että kannatuksemme lähtee nousuun, kun vaalit lähestyvät ja ihmiset alkavat seurata entistä enemmän politiikkaa.

Ylen torstaina julkistamassa gallupissa perussuomalaisten kannatus oli noussut 13,3 prosenttiin. Kyseessä on puolueen kovin gallup-kannatus Halla-ahon reilun puolitoistavuotisen puheenjohtajakauden aikana.

Keskusta on suututtanut kannattajiaan

Halla-aho jatkaa, että monet poliittiset kysymykset ovat aiheuttaneet horjumista ennen kaikkea keskustan perinteisissä kannattajissa.

— Oulun tapahtumat ja Sipilän aika surkea tapa reagoida niihin sekä hallituksen ilmastopoliittiset linjaukset ovat suututtaneet niin keskustan kuin myös kokoomuksen kannattajia.

Miksi kuukausi ennen vaaleja?

Perussuomalaisten puheenjohtaja sanoo suoraan, että hallituksen perjantainen ero oli kylmän viileä vaalitemppu.

— Halutaan päästä nyt tekemään oman puolueohjelman mukaisia irtiottoja ja päästä mätkimään entisiä hallituskumppaneita. Tällainen naurettava toiminta kääntyy heitä itseään vastaan.

Halla-aho kysyy, miksi hallituksen pitää erota reilu kuukausi ennen vaaleja.

— Eroon olisi ollut hyvät syyt jo aikaisemmin.

Viimeksi Kouvolassa 28,9 prosentin kannatus

Halla-aho vieraili sunnuntaina Kouvolassa. Hänen pääteemojaan olivat ilmasto- ja maahanmuuttokysymykset.

— Ne ovat puhututtaneet kaikista eniten viime aikoina, hän perusteli.

Perussuomalaiset oli viime eduskuntavaaleissa suurin puolue Kouvolassa 28,9 prosentin kannatuksella. Kaakkois-Suomen vaalipiirissä irtosi kolmas sija 21,1 prosentin kannatuksella.

— Olemme luonteeltamme sellainen puolue, että meille on tullut hyvin tasaisesti kannattajia demareista, keskustasta ja kokoomuksesta. Voi olla, että aivan samoihin lukemiin ei siellä aivan päästä, koska demarit ovat kohentaneet asemiaan.

Tulevan arvioita historiasta

Halla-aho sanoo, että Kaakkois-Suomen tilannetta tulevissa vaaleissa voi arvioida lähinnä vain historiallisten ennakkotapausten avulla.

— Meillä oli Pirkanmaalla 2011 vaaleissa yhtenä ääniharavana Laila Koskela, joka sai yli 9 000 ääntä.

Koskela loikkasi keskustaan ja sai vuoden 2015 vaaleissa reilut 2 000 ääntä.

— Äänet eivät seuraa loikkareita. Se on aivan selvä asia.

Halla-aho ei usko sinisten paikkoihin

Halla-ahon mukaan vaaliennusteissa usein unohdetaan tai halutaan unohtaa vaalimatemaattiset realiteetit.

— Melkein joka vaalipiirissä listan ehdokkaiden on kerättävä melkein 15 000 ääntä, jotta ykkösehdokas saadaan läpi.

Halla-ahon mielestä sinisillä ei ole oikein missään vaalipiirissä muita näkyviä ehdokkaita kuin istuvia kansanedustajia.

— Yhden ehdokkaan pitäisi suurin piirtein yksin kerätä koko potti. Mielestäni on täysin laskennallisesti täysin mahdotonta, että siniset saisivat yhtään kansanedustajaa.

Jussi Halla-aho haastateltiin puhelimitse perjantaina 8. maaliskuuta hallituksen eropäätöksen jälkeen.

Uusimmat uutiset